HOROR U OSIJEKU

Problematični učenik udaljen s nastave, djeca se vratila u školu, ali ostao je jedan problem: 'Premještaj ne dolazi u obzir, zašto Ministarstvo šuti?'

 
Ilustracija
 Bruno Konjević / CROPIX

Otkako je u osječkoj Osnovnoj školi "Tin Ujević" prošle srijede 12-godišnji F. K. skalpelom prijetio da će ubiti svoje kolege, a potom i sebe, a što je bila kulminacija njegova višegodišnjeg maltretiranja, učenici 5.b razreda tek su jučer sjeli u svoje klupe. Podsjetimo, ogorčeni roditelji potvrdili su da njihova djeca trpe nasilje godinama te su odlučili bojkotirati nastavu sve dok je F. K. u istom razredu s njihovom djecom, javlja Glas Slavonije.

U cijeli slučaj uskoro su se uključile sve mjerodavne službe te je za sada poduzeto prijelazno rješenje – 12-godišnji F. K. jučer je krenuo s nastavom "jedan na jedan" koju odrađuje sa stručnom službom, i to u suprotnoj smjeni od one koju polazi njegov razred. Potvrdila nam je to Kristina Knežević, majka učenice iz tog razreda, koja je, zajedno s ostalim roditeljima, ali i predstavnicima Grada Osijeka, sudjelovala na sastanku održanom u ponedjeljak poslijepodne.

Majka surađuje s CZSS-om

- Ovaj tjedan taj će učenik imati nastavu od 8 do 11.30 sati, a to bi trebalo biti tako sve dok se za njega ne pronađe mjesto u Osnovnoj školi "Vijenac", odnosno u Odjelu za djecu s poremećajem u ponašanju. To rješenje za sada nam se čini dobro, no vjerujte da smo još uvijek svi u strahu i većina nas svoju će djecu voditi u školu, što je apsurdno u petom razredu – ispričala je Knežević dodajući da svi roditelji doslovce pušu i na hladno i ne znaju što i kakvu reakciju mogu očekivati od njihova školskog kolege, unatoč tome što do daljnjeg neće sjediti u klupama s njihovom djecom. Roditelji su, kaže Knežević, odlučni u nastojanju da se F. K. trajno izmjesti iz razreda koji pohađaju njihova djeca, pa čak i pod cijenu ispisa iz škole.

- Već se jednom dogodilo da je on otišao iz razreda pa je vraćen. Ne bude li se sad ovo poštovalo, vjerujem da ćemo opet ići u tzv. štrajk, odnosno bojkot, pa možda čak i prebaciti djecu u drugu školu – poručila je Knežević.

Ipak, kako neslužbeno doznajemo, potrebe za tim neće biti jer je i dječakova majka, kako doznajemo od Vlaste Radaković, zamjenice ravnateljice Centra za socijalnu skrb Osijek, suglasna da njezino dijete više ne pohađa OŠ "Tin Ujević", odnosno da se čeka premještaj u OŠ "Vijenac", ali ne prije nego što se za to stvore svi potrebni preduvjeti.

- Majka još od rujna dijete vodi u Centar za prevenciju i liječenje bolesti ovisnosti Osijek, vodi ga liječniku i vidjet ćemo kako se situacija bude razvijala nadalje, no Centar nije majci izricao mjeru obiteljsko-pravne zaštite. Centar nije bio pozvan u školu na sastanak i mi za sada nemamo nikakvih elemenata za kakvo poduzimanje. Ponavljam da majka vodi dijete liječniku na razgovor, prema nama je suradljiva i vidjet ćemo što će se nadalje događati – poručila je Radaković dodajući da će CZSS Osijek intervenirati ako dođe do premještaja u OŠ "Vijenac", a majka to ne bude željela poštovati.

Čeka se odgovor MZO-a

No, do bilo kakvog premještaja bez određenih intervencija nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja u OŠ "Vijenac" neće doći prije rujna 2019. godine. Potvrdila nam je to ravnateljica OŠ "Vijenac" Vesna Vrbošić, dodajući da će F. K. ići ondje u školu tek kad se oslobodi jedno mjesto u posebnom razrednom odjelu, a što je doneseno rješenjem Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije. Vrbošić kaže kako su ipak nakon cijelog događaja školu zvali i iz MZO-a, kao i iz UDU-a, no zasad još nije sigurno može li ranije doći do premještaja učenika u drugu školu.

- Sve ovisi o tome što ćemo sada riješiti s te dvije ustanove. Mi imamo jedan razredni odjel s učenicima s poremećajima u ponašanju. Ministarstvo nam nije odobrilo stručnu službu iako smo više puta slali zamolbe da nam odobri stručnog suradnika, socijalnog pedagoga i dopunu rada psihologa jer na te službe ta djeca imaju pravo. Ipak, to nije odobreno duže od godinu dana, a hoće li se sad odobriti, vidjet ćemo. Očigledno je sve trebalo dospjeti u medije da se MZO "probudi". U svakom slučaju, prije ekipiranja stručne službe nikakvi premještaji ne dolaze u obzir – naglasila je ravnateljica Vrbošić dodajući i to da prema pedagoškom standardu škola ima pravo na stručne suradnike, no Ministarstvo se, kaže, opravdava zabranom zapošljavanja. Vrbošić pojašnjava da je nemoguće funkcionirati s više prilagođenih programa sa samo jednim i pol stručnim suradnikom.

- Nadam se i vjerujem da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja shvatiti situaciju i odobriti stručnu službu. Dobila sam jučer dopis Ureda državne uprave Osječko-baranjske županije da napišem zahtjev za povećanje broja učenika u posebnom odjelu. To nije problem, ali tek uz ekipiranu stručnu službu – poručila je Vrbošić.

Dodajmo tome da Ured državne uprave Osječko-baranjske županije nema za sada nikakvih službenih informacija o sastanku održanom u ponedjeljak u OŠ "Tin Ujević". - Predstavnici UDU-a nisu prisustvovali sastanku - stoji u dopisu koji potpisuje službenik za informiranje Bruno Vučemilović-Šimunović.

Grad čeka potez nadležnih službi

Predstavnici Grada, odnosno Upravnog odjela za društvene djelatnosti, nazočili su sastanku u OŠ “Tin Ujević” održanom u ponedjeljak. Kako doznajemo, Grad je zadovoljan djelovanjem stručnih službi u toj školi, kao i ravnateljice Jasenke Vajdić, jer su poduzete sve zakonom predviđene aktivnosti i obaviještene su sve nadležne institucije koje su dužne djelovati u takvim slučajevima.

Škola je, doznajemo u Gradu, pronašla prijelazno rješenje, uz dva trajna rješenja, no ističu da na Gradu kao osnivaču osnovnih škola, ali i na samoj školi nije rješavanje onoga što je u djelokrugu drugih nadležnih službi. Osnivač sad čeka poteze nadležnih institucija i mjerodavnih tijela koja će pronaći trajno rješenje problema za dijete koje, kažu u Gradu, očigledno ima određene poremećaje u ponašanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:19