RAZBIJENE GLAVE NA RIVI

Pročitajte kako su strani mediji izvijestili o splitskoj gay paradi: Nasilje dan nakon zelenog svjetla za EU

Reuters: Gay pride održao se 'u centru drugog najvećeg grada konzervativne Hrvatske', koju još opisuje i kao 'iznimno katoličku zemlju'
 Ante Čizmić/CROPIX

SPLIT - Dalmatinska metropola od jučer je snažno obilježena kao konzervativni centar, ali i središte sramote za Hrvatsku. Vijest o napadu huligana na prvi splitski Gay Pride prenijele su gotovo sve veće svjetske agencije, a priča o krvavom slavlju liberalnosti i tolerancije mogla se pročitati i na brojnim portalima od Kanade preko Rusije do dalekog Tajvana.

Francuski AFP navodi kako je tijekom sukoba huligana i policije, koja je pokušavala zaštititi gay povorku, ozlijeđeno desetak osoba među kojima i četiri novinara. Ističu kako je čak 10 tisuća ljudi došlo prosvjedovati protiv prvog splitskog Gay Prida dok je 200-tinjak sudionika povorke kasnije evakuirano policijskim vozilima.

Ostojić: Sigurnosna procjena policije bila je slaba. To potvrđuje i intezitet napada koji su se dogodili

Komentar Ante Tomića: Hrvatsko redarstvo valjano je obranilo nas hrvatske pedere

AFP javlja i kako su izbijanje nasilja osudile udruge poput Amnesty Internationala i Hrvatsko novinarsko društvo.

- U zemlji koja je još uvijek većinom konzervativna, sa snažnim utjecajem rimokatoličke Crkve koja je homoseksualnost opisala kao 'bolest' i 'perverziju', više od 88 posto stanovnika su Katolici. Prvi je Gay Pride održan u Zagrebu 2002. godine nakon čega je nekoliko sudionika pretučeno - zaključuje AFP te dodaje kako se zagrebački Gay Pride održava 18. lipnja.

AP s druge strane prenosi izjave organizatora Gay Pridea koji su optužili policiju da nije učinila dovoljno da zaštiti povorku.

- Državne institucije nisu svoj posao obavile kako treba - navodi AP izjavu Sanje Juras, koordinatorice Lezbijske grupe Kontra.

Agencija dodaje i kako se Hrvatska obavezala štiti ljudska prava kao dio pregovora za ulazak u Europsku Uniju, koji je potvrđen prošlog petka.

- Hrvatske vlasti u budućnosti trebaju zaustaviti ovakve incidente prije nego što se dogode. Tražimo hitnu istragu i kažnjavanje napadača - izjavila je za AP Nicola Duckworth, programska direktorica Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju.

Američki magazin Forbes vijest o Gay Prideu u Splitu prenosi sa Washington Posta navodeći kako se sukob policije i huligana dogodio samo dan nakon što je Hrvatska, balkanska zemlja, dobila 'zeleno svjetlo' za EU.

Portal Euronews i brojne druge agencije također javljaju o izbijanju nasilja u Splitu, no isto tako izvještavaju o drugim Gay Prideovima održanima diljem Europe. Kao primjer navode Europride koji se održao u Rimu gdje su deseci tisuća okupljenih plesali na ulicama te potom uživali na koncertu Lady Gage. Nije bilo sukoba s policijom niti je itko uhićen.

O neredima u Splitu izvijestio je i Reuters, koji navodi da se gay pride održao “u centru drugog najvećeg grada konzervativne Hrvatske”, koju još opisuje i kao “iznimno katoličku zemlju”. Njemačka agencija DPA, u vijesti koju je prenio i Frankfurter Allgemeine Zeitung, navodi da je gay pride prekinut nakon nereda - birajući za to njemačku riječ “Krawall”. DPA navodi da je gomila vikala “ubi pedere”, a navodi i da je Jutarnji list o neredima na svom portalu izvijestio pod naslovom “Kaos u Splitu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:34