NEDJELJNI OTKRIVA

Nina je famozna cura s naslovnice Forbesa: Ona je lice novog hrvatskog biznisa

ZAGREB - Na kioscima se upravo pojavio novi broj hrvatskog Forbesa. A s naslovnice vas gleda misteriozno lice plavokose cure od dvadeset i nešto godina. Sasvim netipično za najutjecajniji svjetski poslovni magazin. Mlada je, zgodna i još pritom toliko uspješna da je zaslužila naslovnicu. Nedjeljni vam otkriva tko je Nina Skorin-Kapov.

Ona je jedna od najperspektivnijih mladih znanstvenica u Hrvatskoj, no i tu iskače iz stereotipa. Dokaz je da znanstvena karijera nije nužno život proveden iza stranica knjiga i u sterilnim laboratorijima. Primjer docentice Nine Skorin-Kapov otkriva nam da je moguće kombinirati avanturistički život i znanstvene uspjehe.

Znanstvenu karijeru bazirala je na FER-u, ali istodobno radi i u Švedskoj, Španjolskoj, Grčkoj i Francuskoj. A što radi? To je malo teže objasniti netehničkim tipovima. Bavi se optimizacijom i projektiranjem optičkim mreža. Toliko je dobra u svom poslu da surađuje sa svjetskim sveučilištima i putuje po konferecijama. I to sa 30 godina. Zvuči impresivno. Zato se i nalazi u naslovnoj temi Forbesa - nova generacija uspješnih ljudi.

Obitelj matematičara

Pokrenuli su vlastite poslove ili su uspješno uspeli po hijerarhiskim ljestvicama prije 30. rođendana. Riječ je o generaciji rođenoj nakon 1980. godine, zapravo bliže 1990. koja u ozbiljni biznis kreće sa što globalnom, što regionalnom, što lokalnom perspektivom niskog gospodarskog rasta ekonomije. To je mlađa generacija koja je liberalnija i otvorenija od generacije deset godina prije. Manje se boje grešaka i više se umrežavaju. Baš zato je Forbes odabrao tu generaciju kao perjanicu novog hrvatskog kapitalizma. Baš zato je i Nina Skorin-Kapov na naslovnici. Kao najsvjetlija perjanica te generacije.

Rođena je u Zagrebu u obitelji matematičara. U dobi od tri godine se preselila u Kanadu gdje su njezini roditelji odlučili nastaviti svoje znanstvene karijere. Nakon Kanade, obitelj s dvije djevojčice preseljava se u New York, a kada su se na godinu vratili u Hrvatsku, 16-godišnja Nina i njezina starija sestra Lea odlučile su ostati i završiti školovanje. Roditelji su se vratili u SAD gdje rade kao profesori. Nina i Lea su pak obje na FER-u. Da, neobično i zanimljivo da su dvije sestre odlučile napustiti školovanje i život u SAD-u da bi bile u Zagrebu koji im je bio, realno, nepoznat grad u nepoznatoj zemlji. No začuđenost je samo površna reakcija.

Živjele s bakom

“Nije to bila tako neobična odluka, barem iz moje pozicije”, govori lijepa docentica. “Sestra je upisala FER, a ja sam bila u trećem srednje. I da sam završila srednju školu u SAD-u, opet bih bila u sličnoj situaciji, morala bih odlučiti gdje ću studirati. Zagreb mi se učinio najboljim izborom. Sestra je upisala faks i mogle smo, živeći s bakom, bez problema nastaviti školovanje ovdje.”

U školu je krenula s pet godina, a sa 25 je već doktorirala. Ocjene tijekom studija su joj bile među pet posto najboljih na godini. Zato i ne čudi ugledni status koji sada uživa. Bavi se, kako smo spomenuli, metodama zaštite i sigurnosti optičkih mreža. I njezin je posao dokaz da nije važno otkuda se radi. Ona bez problema surađuje sa švedskim sveučilištima od kojih je sada dobila budžet od 520 tisuća eura za najnoviji projekt.

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2023 16:12