ZADNJI TRENUCI ŽIVOTA

Prodavačica je vidjela mladića krvave šake i ponudila mu pomoć. Rekao je: Ne, bez prsta život više nema smisla...

Nesretni mladić pokopan je uz zvuke njemu omiljenog gothic metala u crnom lijesu. Istražitelji ne sumnjaju na sektu
 Mario Pušić/CROPIX

KARLOVAC, RIJEKA - Ozljeda šake zbog koje je ostao bez prsta u Rijeci mogla bi biti jedan od problema koji su mladog Luku Tomaševića (21) natjerali da si oduzme život. Sljedećeg tjedna bit će poznato i kako je umro, kad se završe analize tkiva i tekućine (sumporovodik) koja je prouzročila trovanje te obdukcija tijela.

Htio ostaviti čist auto

Od izvora bliskog istrazi saznali smo da prst nije odrezan, nego otrgnut, po čemu bi se moglo zaključiti da je Luka možda imao nezgodu, primjerice da su mu ruku prikliještila vrata. U prilog tome ide i podatak da su mu bila smrskana još dva prsta do prstenjaka koji mu je otpao. Majka, koja je na plahti vidjela vrlo male tragove krvi, vjerojatno ništa nije posumnjala. Luka je i u posljednjim satima svojeg života ostao pedantan.

Kodeks samoubojica

Dokaz toga je upozorenje “Danger” koje je ostavio spasiocima, (što je kodeks samoubojica) za koje je pretpostavio da bi se mogli otrovati kad otvore vrata automobila i pronađu ga, ali i jedan javnosti nepoznat detalj. Prtljažnik automobila u kojem je odlučio skončati, vjerojatno trovanjem sumporovodikom, zaštitio je najlonom kako ga ne bi zaprljao.

Posljedica trovanja ovim plinom nekontrolirano je povraćanje i Luka je očito želio ocu ostaviti čist automobil. Riječki policajci pokušavaju odagnati svaku sumnju da je u pozadini slučaja neko kazneno djelo ili ubojstvo.

Otežavajuća okolnost je to što je Luka bio usamljen i povučen mladić koji u Rijeci nije imao bliskih prijatelja koji bi mogli pomoći istrazi.

Riječka je policija utvrdila da je prije odlaska u Karlovac u užem centru Rijeke nekoliko očevidaca zamijetilo mladića s ozlijeđenim prstom.

Otprilike predvečer, u jednoj od trgovina blizu autobusnog kolodvora na Žabici jedna ga je prodavačica uočila bez prsta i, vidljivo ozlijeđenom, ponudila mu medicinsku pomoć. On joj je odgovorio da mu ne trebaju ni pomoć ni liječnik, a navodno je u tom kontekstu izgovorio i ključnu misao: da mu bez prsta više život nema smisla.

Pet dana bez prsta

Prst je pronađen u četvrtak u Ulici Ivana Filipovića, koja se nalazi na putu između centra Rijeke i Filozofskog fakulteta na kojem je Luka studirao, a to se podudara i s prvim procjenama prema kojima je prst amputiran između pet i deset dana prije pronalaska.

Luka je pokopan u crnom lijesu, s crnim križem i uz gothic metal glazbu. Teze o sketama su odbačene.

Tjelesnih ozljeda sramio se i prije

Predobar, premiran i pretih da bi na sebe skretao pozornost, tvrde oni koji s Luku znali. Na isti način Luka je postupio prije dvije-tri godine, kada je pretučen. O slučaju je pisao Jutarnji list, intervjuirajući njegova oca Miru koji je istukao napdača. Luka je ozljede skrivao. - Dijete mi je ostalo bez zuba, a slomili su mu i nos. O modricama neću ni pričati. Sve mi je pokušao zatajiti. Ozljede je pokušao sakriti puderom. Nije želio da se po gradu pročuje kako je dobio batina- ispričao nam je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:23