INCIDENT U ŠKOLI

PROFESOR IPAK NEĆE DOBITI OTKAZ U Ministarstvu znanosti i obrazovanja upravo je objavljen nalaz prosvjetne inspekcije

 
profesor Franjo Dragičević
 Screenshot

Profesoru strojarstva čakovečke Tehničke škole Franji Dragičeviću (64) neće biti uručen otkaz ugovora o radu zbog prošlotjednog incidenta s dvojicom 16-godišnjih učenika. Dragičević je dobio samo upozorenje i u slučaju da se incident ponovi, mogao bi dobiti otkaz.

U Ministarstvu znanosti i obrazovanja upravo je objavljen nalaz prosvjetne inspekcije, koja je u Tehničkoj školi Čakovec proteklih dana obavljala službeni izvid. U izvještaju, između ostalih stoji, da škola nije iskoristila sve zakonske mehanizme da bi spriječila incident.

Kao što je poznato, do incidenta je došlo nakon što su učenici ometali nastavu i gađali kredama prema profesoru, koji je odreagirao nasrtajem na njih.

Anonimni učenici tvrdili su da je profesor Dragičević prvo gurnuo, a potom uhvatio za vrat i udario po glavi jednog učenika, a drugog je najprije ošamario nekoliko puta te s maltretiranjem nastavio u svom kabinetu. Učiteljeva priča je drukčija: nikakvih udaraca nije bilo; sve su to, tvrdio je, objede.

- Tog malca sam nogom odgurnuo, ali nisam udario, zatim sam ga primio za rame, nikakav šamar, to su objede. Onda je on spomenuo drugog učenika koji ima punu torbu kreda, da je on taj koji sve profesore gađa... Tada sam tog učenika zgrabio i sprašio u kabinet. Uzeo ga za rame i gurnuo, nekoliko puta pritisnuo rukom o glavu, održao mu temeljito predavanje (profesor tu pokazuje kako je pritisnuo rukom glavu učenika, op. a.). To je bilo to - ispričao je prije tri dana Jutarnjem listu Franjo Dragičević, optužujući sustav koji ne štiti zaposlenike u školama.

- Vjerujte, ja nemam drugoga rješenja, sustav mi je zavezao ruke i biju me. Biju me iz školskih klupa, biju me roditelji, oni iz ministarstva, županije... - naveo je profesor, izjavljujući: – Kada bih morao, opet bih to napravio. Sram me što sam morao...

Slučaj je izazvao veliki interes javnosti koja je mahom podržala profesora u godini pred mirovinom. S druge strane, stručnjaci upozoravaju kako se kampanjom podrške profesoru koji je neprimjereno postupio i vjerojatno izgubio živce, ipak šalje pogrešna poruka.

U tijeku je konferencija za novinare na kojoj ministrica obrazovanja Blaženka Divjak daje izjavu na temu slučaja u Čakovcu te najavljuje akcijski plan za sprječavanje nasilja u školama.

- To je jedino pravo rješenje. Sve ostalo ne bi bilo pametno - komentar je profesora Dragičevića koji traži promjene u sustavu u cilju zaštite zaposlenika u školama. Traži da se napad na prosvjetare tretira kao napad na službene osobe.

Ministrica Divjak: 'Profesor iz Čakovca je dobio žuti karton'

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak komentirala je slučaj profesora iz Tehničke škole u Čakovcu, kojemu je zbog nasilja nad učenikom prijetio otkaz.

Ravnatelj je donio odluku o izricanju upozorenja nastavniku zbog nasilja što znači da u slučaju ponavljanja incidenta nastavnik dobija otkaz. Olakotna okolnost za izricanje ovakve mjere jest to što nastavnik u svom dosadašnjem radu nije imao opomena ovakvoga tipa, istaknula je ministrica Divjak na konferenciji za novinare.

- Mjera koju je profesor dobio, kazali bismo da je dobio žuti karton - rekla je Divjak i dodala:

- Ja imam 29 godina iskustva u školskom sustavu i visokom obrazovanju i nažalost sam se pa i osobno susretala s ovakvim slučajevima, ali nasilje nikad neće biti dobar odgovor na nasilje. Mi po broju i intenzitetu prijava ne uočavamo bitne razlike u odnosu na prethodno razdoblje. Ovakva situacija zahtijeva mjere koje će biti sveobuhvatne i izradit će se akcijski plan prevencije i borbe protiv nasilja u školama.

Ministrica je rekla da bi akcijski plan trebao imati tri elementa, piše N1. Jedno je zakonska regulativa, analiza koja će pokazati treba li i u kojoj mjeri zaoštriti postojeće zakone i propise.

- Elementi prevencije se odnose na kurikulum, edukaciju nastavnika i sustav podrške nastavnicima, učiteljima i roditeljima, jer ovo nije rezultat toga što se događa samo u školama, nego jače zadire u situaciju koja dolazi iz roditeljskog doma i to nije samo posao škole, nego i drugih institucija i roditelja, koji ne mogu pobjeći od svoje odgovornosti da odgajaju djecu - rekla je Divjak.

Kao posljednji element istaknula je i kampanju vidljivosti, koja neće imati senzacionalističke elemente nego govoriti kako se s ovom situacijom nositi u školama i osvijestiti potrebu da je nulta stopa tolerancije na nasilje bilo gdje.

Upitana za prosvjed, koji najavljuju sindikati u školstvu, a koji bi se trebao održati u subotu i upozoriti na teške uvjete rada u školama, ministrica Divjak istaknula je da se radi o legitimnom pravu na prosvjedovanje.

- Podržavam bilo kakvo rješenje koje je sustavno, a prosvjedi ukazuju na osjećaj koji je u sustavu da se profesori ne osjećaju sigurno - rekla je Divjak, dodavši da nije dobila poziv da dođe na prosvjed, ali da će, kad ga dobije, vidjeti hoće li mu nazočiti, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:10