SLUČAJ FRANJO

Uskoro novi pravilnik: podrška i stručni tretman za problematične učenike

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak jučer je na konferenciji za medije najavila da će prionuti donošenju nacionalnog akcijskog plana prevencije nasilja na svim razinama u školi
profesor strojarstva Franjo Dragičević
 Željko Puhovski / HANZA MEDIA

Slučaj “Franjo” trebao je nadležnima u Ministarstvu obrazovanja da bi došli do zaključka kako čitav “ekosustav škole treba drukčije funkcionirati”. Zato će po najavi ministrice Blaženke Divjak prionuti donošenju nacionalnog akcijskog plana prevencije nasilja na svim razinama u školi. Jedno od rješenja vide u proširenju obuhvata kategorije službenih osoba, odnosno u tomu da se u tu kategoriju uvrste i zaposlenici u školama.

Najavljuju i razmatranje postojećih pedagoških mjera za učenike (od opomene do isključenja iz srednjih škola).

Javna rasprava

Zakonom o odgoju i obrazovanju propisano je da se za učenike u riziku od razvoja problema u ponašanju, kao i one s problemima u ponašanju, provodi podrška i stručni tretman. Oblik i način provođenja podrške, odnosno tretmana za te učenike propisuje se posebnim pravilnikom. Taj je pak trebao biti donesen do konca 2015., no - nije. U Ministarstvu najavljuju da će se pravilnik ubrzo naći u javnoj raspravi...

To su akcije u koje nadležni planiraju krenuti nakon slučaja iz Tehničke škole u Čakovcu 4. prosinca, koji učenici i profesor Franjo Dragičević opisuju drukčije. Učenici su tvrdili da ih je profesor udarao, šamarao i slično, dok je profesor demantirao da ih je udarao, tek odgurnuo nogom, prislonio svoju ruku više puta na glavu učenika i dohvatio za vrat ili rame, odgurnuo...

Zbog olakotne činjenice da dosad nije imao opomenu s mogućnošću otkaza ugovora o radu, profesor strojarstva čakovečke Tehničke škole Franjo Dragičević (64) nije dobio otkaz. Dan mu je žuti karton, odnosno opomena. Ponovi li ono što je učinio u školi 4. prosinca, profesoru koji je izjavio: “Kada bih morao, opet bih to napravio...” - slijedi otkaz.

Edukacija

Što se točno odigralo na šestom satu poslijepodnevne smjene toga utorka, a zbog čega Ministarstvo najvaljuje donošenje novih mjera, još je nepoznanica, jednako kao i što je škola propustila učiniti da bi se izbjegao incident. Zasad u Ministarstvu tvrde da škola nije iskoristila sve mogućnosti koje su joj na raspolaganju. Nalaz prosvjetne inspekcije još nije zaključen.

Komentirajući masovnu potporu javnosti profesoru Dragičeviću, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak jučer je rekla da je osvještavanje problema dobrodošlo, no u takvom djelovanju nipošto ne treba davati alibi za bilo kakvu vrstu nasilja.

- Važno je osvijestiti s čime se učitelji susreću jer svatko od nas ima takvih iskustava. Na to treba ukazati, ali nije primjereno govoriti da bi opet reagirali na nasilje ili na bilo koji način davati pravo nekome da rješava situaciju nasiljem - izjavila je. Divjak smatra da je najvažniji element prevencija, edukacija nastavnika, kao i razvoj sustava podrške nastavnicima, učenicima i roditeljima.

- Ovo nije rezultat samo onoga što se događa u školama, već daleko više zadire u situaciju koja dolazi iz obiteljskog doma. Roditelji ne mogu pobjeći od toga da su prvenstveno oni ti koji odgajaju djecu - rekla je Divjak.

Metode rada

A na Vladu, Ministarstvo znanosti i Agenciju za odgoj i obrazovanje jučer je zajednički apeliralo deset udruga u kojima smatraju da je ključna potreba rad na kvaliteti, a ne na formi i administraciji.

- Opravdanja za agresiju ne smije biti i ona treba biti najstrože osuđena, no proces demokratizacije škola u RH nije se dogodio - upozoravaju, uz objašnjenje da u školama ne postoji dobro upravljanje, kao niti sustav vrijednosti i kvalitetne metode rada. Osuda nasilja nije dovoljna, treba mijenjati sadržaje i način rada s učenicima.

Upozoravaju da i učenici progovaraju o raznim oblicima nasilja kojima svjedoče u svojim obiteljima, učionicama, igralištima i online svijetu. U udrugama najgorom varijantom smatraju njegovanje pristupa “podijeli pa vladaj”, gdje će se učitelji, roditelji i učenici gledati preko nišana.

Učitelji i profesori u subotu prosvjeduju

Školski sindikat Preporod, Nastavnici organizirano i Školska zbornica u subotu, 15. prosinca, planiraju organizirati javno okupljanje učitelja i profesora. Povod je čakovečki slučaj, kojemu, kaže šef Preporoda Željko Stipić, ne planiraju pristupiti jednostrano.

- Za kolegu Franju Dragičevića postoje olakotne i otegotne okolnosti, presudile su očito olakotne, pa je kolegi spašeno radno mjesto. To je najmanje loše rješenje jer kolega je na glasu kao kvalitetan učitelj koji je probleme prijavljivao i ravnatelju i stručnoj službi. Da je dobio otkaz, to bi bila katastrofa jer bi time nasilni učenici dobili poticaj kako je moguće eliminirati učitelja iz škole - komentira Stipić, koji očekuje poveći odazov subotnjem prosvjedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:32