FINANCIJSKA POLICIJA NA FILOZOFSKOM FAKSU

Profesori spiskali 20 milijuna kuna od školarina

U Ministarstvu znanosti potvrdili su da su s Ministarstvom financija dogovorili da se na Filozofski fakultet u Zagrebu pošalje nadzor koji će pročešljati poslovanje
Zagreb, 110309.Na zagrebackom Filozofskom fakultetu danas je svecano otvorena nova zgrada knjiznice.Otvorenju je nazocio ministirar znanosti Dragan Primorac.Unutrasnjost knjiznice.Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
 Ronald Goršić / CROPIX

ZAGREB - Unutarnja revizija Sveučilišta u Zagrebu i Ministarstvo financija idućih će dana istražiti zašto je žiroračun zagrebačkog Filozofskog fakulteta trenutačno u minusu od 20 milijuna kuna i u što je točno potrošen taj novac. Na Filozofskom fakultetu nedavno su utvrdili da im je fond za doktorske studije i znanstvene projekte ispražnjen.

Većim dijelom riječ je o novcu koji je Fakultet zaradio na školarinama, a koji je, sumnja se, nenamjenski potrošen na opremanje zgrade fakulteta i nove luksuzne knjižnice. Inspekcije Sveučilišta i Vlade, među ostalim, bavit će se i skupim dizajnerskim stolcima koje je Fakultet u vrijeme najveće krize kupio po cijeni od tisuću eura po komadu!

Proračunska rupa

Dekan prof. dr. Damir Boras danas je potvrdio da na FFZG-u postoji proračunski manjak od 20 milijuna kuna, bez kojih Fakultet ne može napraviti čisti financijski plan za iduću godinu. Samo za plaće treba im 148 milijuna kuna.

- Zatražili smo pomoć Ministarstva znanosti jer sa sadašnjim i budućim planiranim prihodima ne možemo pokriti proračunsku rupu. Naš je problem najvjerojatnije novac koji je nenamjenski otišao na opremanje prostora, u kojem su bile smještene knjižnice na odsjecima, a koji smo prenamijenili u kabinete. Pretpostavljamo da je novac dijelom otišao i na opremanje nove knjižnice koja je izgrađena i opremljena novcem od kredita, ali ja to bez revizije ne mogu znati - kazao nam je dekan Boras.

Prebacivanje odgovornosti

O tome tko je kriv za nastalu situaciju, bivši dekan Fakulteta prof. dr. Miljenko Jurković i sadašnji Boras imaju različito gledište, a odgovornost prebacuju jedan na drugoga.

- To su gluposti. Za mene je jedina mjerodavna bilanca za prošlu godinu, a prema njoj je Fakultet bio u plusu 8,8 milijuna kuna, s predviđenim priljevom u nekoliko narednih mjeseci u iznosu od 5 do 8 milijuna kuna. Svima koji se žele baviti financijama Filozofskog fakulteta preporučujem da prvo pogledaju tu bilancu.

Čini mi se potpuno besmislenim insinuirati bilo što, osim u slučaju da nova uprava ne zna upravljati i ne zna pribaviti novac - rekao je bivši dekan FFZG-a prof. dr. Miljenko Jurković. Njegov nasljednik Boras potvrdio je da je proračun Fakulteta u trenutku kada mu je Jurković predao dužnost bio u plusu 8 milijuna kuna.

Prema zahtjevima arhitekata

- Međutim, uskoro su mi stigli računi u iznosima koje nismo mogli pokriti. Taj smo novac jedino mogli skinuti s drugih stavki - rekao je Boras.

Temperaturu je dodatno podigao tekst koji je objavio stručni suradnik Odsjeka za psihologiju Robert Faber, u kojem je kritizirao neracionalno trošenje novca na Fakultetu, primjerice, za novi sustav centralnog grijanja i hlađenja koji je, prema njegovim izračunima, energetski rasipan i skup za održavanje. Faber je problematizirao i cijenu stolaca od 7000 kuna.

Bivši dekan Jurković kazao je kako je kupljeno svega četiri, pet skupih stolaca i to za ured u kojem su smještene vrijedne knjige. Cijenu stolaca spornim ne smatra ni Boras.

- Sve je rađeno prema zahtjevima arhitekata. Ja to ne bih problematizirao. Imamo predivnu zgradu - kazao je Boras.

Faber: U nekim zemljama zbog takvog se ponašanja ide u zatvor

Robert Faber, stručni suradnik Odsjeka za psihologiju, kazao je kako su članovi uprave Fakulteta zaduženi za gradnju knjižnice i uređenje stare zgrade dokazali svoju sposobnost za neracionalno razbacivanje novcem.

- U pojedinim europskim državama to podliježe novčanim, pa i zatvorskim kaznama - kazao je i dodao kako mu se čini da visoko obrazovanje umjesto transfera znanja sve više služi za “transfer novca”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:27