VISOKO ŠKOLSTVO NA HRVATSKI NAČIN

Skandal na Filozofskom fakultetu: Novac za kupnju knjiga trošili na kockanje

Inspekcija je otkrila još primjera potpunog finacijskog kaosa na fakultetima: na Ekonomiji je jedan bivši dekan imao plaću od 41 tisuće kuna, a jedan je profesor ubrao honorar od milijun i 700 tisuća kuna!
Zagreb, 231109.Blokada Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Studenti su na danasnjem plenumu izglasali blokadu rada fakulteta.Na slici: redari iz redova studenata prekidaju nastavu.Foto: Sandra Simunovic / CROPIX
 Sandra Šimunović / CROPIX

ZAGREB - S računa zagrebačkog Filozofskog fakulteta u listopadu prošle godine plaćen je među ostalim i trošak za on line usluge kockanja i klađenja u iznosu od 663,88 eura, odnosno 4872 kune prema današnjem tečaju!

Minus od 20 milijuna

Za taj bizarni trošak apsolutno neprimjeren jednoj znanstveno-nastavnoj ustanovi nikada se vjerojatno ne bi doznalo da Filozofski fakultet u travnju ove godine nije zabilježio minus od 20 milijuna kuna.

A kako su bivši i sadašnji dekan prof. dr. Miljenko Jurković i prof. dr. Damir Boras, odgovornost za proračunsku rupu prebacivali jedan na drugoga u pomoć je pozvano Ministarstvo financija koje je od 19. svibnja do 8. lipnja ove godine na Filozofskom fakultetu obavilo proračunski nadzor i istražilo kako su se trošili novci u razdoblju od 2007. do 2009. godine.

Jedna od zanimljivijih cveba koja se ovih dana prepričava hodnicima Fakulteta odnosi se na trošak on line klađenja napravljen Business MasterCard karticom Zagrebačke banke.

Banka odmah javila

Kartica je, inače, trebala služiti isključivo za kupnju knjiga preko stranih internet knjižara, najčešće Amazon i Abe-books.

Najveći mjesečni iznos za koji su se mogle kupovati knjige prema odluci Dekanskog kolegija iznosio je 8000 eura. Ovlašteni je korisnik kartice bila M. M. djelatnica fakultetske knjižnice. Dodatni je nadzor obavljala banka.

I u samoj su se banci nemalo iznenadili kada su utvrdili da karticom 6. listopada nije kupljena nikakva znanstvena literatura. Umjesto toga karticom su plaćeni troškovi za usluge klađenja i kockanja o čemu je banka odmah izvijestila Fakultet.

Utvrđeno je da je prvi račun napravljen je kod jedne od najpoznatijih on line kladionica UNIBET International u iznosu od 363,88 eura. Drugi račun iznosio je 300 eura, a učinjen je kod WINUNITED-a.

Fakultet se, međutim, na to upozorenje oglušio i nikada do danas nije proveo istragu kako je došlo do toga da je netko novcem koji je bio namijenjen isključivo za kupnju knjiga platio užitak on line klađenja i tko je to učinio.

- Zapanjeni smo činjenicom da se uprava Fakulteta na tu informaciju jednostavno oglušila iako ih i Kazneni zakon obvezuje da moraju provesti istragu i utvrditi tko je neovlašteno koristio Business MasterCard karticu. Je li to bila M. M., njezin suprug, sin ili netko treći - rekao nam je naš izvor s Fakulteta.

Prema nalazu finacijske revizije nova zgrada knjižnice Filozofskog fakulteta stajala je 119,249.985. Samo oprema stajala je više od 18 milijuna kuna.

Robert Faber, stručni suradnik Odsjeka za psihologiju svojedobno je upozorio da su se za knjižnicu kupovali dizajnerski stolci po cijeni od 7000 kuna.

Uređenje zgrade

Dodatnih 43,4 milijuna potrošeno je na uređenje stare zgrade, pa se ukupan trošak knjižnice penje na 162,6 milijuna kuna. To je, tvrdi se, po cijeni četvornoga metra najskuplja knjižnica sagrađena ikada u Hrvatskoj.

U tri godine Fakultet je na školarinama uprihodio 25,467.050 kuna, a velik dio tog novca, pokazala je revizija išao je u plaće.

Djelatnici Filozofskog fakulteta prosječno imaju plaću od 11,8 tisuća kuna, no razlike su u omjerima između najveće i najmanje plaće vrlo velike.

Razlika u 2009. godini od čak dva milijuna kn

Revizija je pokazala da su 2009. pravo na dodatak na plaću od 15 posto imalo 267 djelatnika, a odluku o tome donijeli su dekan i dekanski kolegij.

Dodatnom odlukom dekana 52 djelatnika imala su dodatnu pogodnost kroz još jedan dodatak na plaću u ukupnom iznosu od 587.000 kuna.

Revizija je utvrdila kako je čitav niz ljudi na Filozofskom fakultetu u veljači 2009. godine zarađivao od 18 do 27 tisuća kuna, koliko je iznosila plaća prodekana. Dekan je u isto vrijeme primio na ruke 20,6 tisuća kuna.

Na Filozofskom fakultetu često se znaju žaliti kako nemaju novca, pa njihovi djelatnici od kuće moraju nositi i toaletni papir.

Revizija je pokazala da na tom Fakultetu zapravo nemaju jasan pregled nad financijskim sredstvima. Prihodi iz glavne financijske knjige i analitičke evidencije bitno se razlikuju.

Za 2009. godinu razlika je iznosila čak dva milijuna kuna!





Plaća od 41.000 kuna i honorar od 1,7 milijuna!

Prema proračunskom nadzoru, na Ekonomskom fakultetu jedan bivši dekan imao je plaću od 41 tisuće kuna, a jedan je profesor ubrao honorar od milijuna i 700 tisuća kuna, javlja HTV .

Jedan redovni profesor, ujedno i šef katedre i prodekan, na Filozofskom fakultetu ima plaću od 27 tisuća kuna, jednom je predavaču isplaćeno 19 tisuća kuna, a da pritom nije precizirano za što. Usto, isplaćivao se dodatak na plaću od 15 posto, a da o tome nije donesen nikakav pravilnik. Osim toga, 282 bruto mjesečne plaće isplaćene su za autorske honorare.

Prihodi za sve plaće na Ekonomskom fakultetu bili su 35 milijuna kuna, ali 35 milijuna kuna bili su i za autorske honorare.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 15:18