Promet pao 23 %, ali Pevec ne prodajem

ZAGREB - Trgovački lanac Pevec u prvih je šest mjeseci ove godine imao 23 posto manji promet nego u isto vrijeme lani, zbog čega, kako je potvrđeno u kompaniji, kreću u restruktuiranje ukupnog poslovanja. Neslužbeno doznajemo da je ovih dana Zdravko Pevec o problemima koje ima njegova tvrtka, kao i druge hrvatske trgovačke tvrtke razgovarao i s državnim vrhom. Navodno mu je iz Vlade obećana pomoć kako bi se sačuvala radna mjesta. 



Restrukturiranje poslova



- Oko naše kompanije stvaraju se svakojake glasine, no činjenica je da obitelj Pevec ne prodaje svoju tvrtku niti je u takvim pregovorima - rekla je jučer glasnogovornica Pevec grupe Krunoslava Blaha. Do sada se već nekoliko puta spominjalo da je Pevec u pregovorima s njemačkim lancem 0BI, ali i s nekim drugim trgovačkim lancima, no u tvrtki to opovrgavaju.



- Krenuli smo u restrukturiranje poslovanja, a ono obuhvaća troškove, plaće i zalihe. Zbog pada prometa i spajanja prodajnih odjela u Pevec grupi napravili smo novu sistematizaciju radnih mjesta, plaće su smanjene, također zbog pada prometa, ali niti jedna više od 10 posto. Otkaza nije bilo, no neke ugovore nismo produljili. Kada se sve uzme u obzir, u Hrvatskoj smo otpustili 10 posto radnika - kaže Blaha. Dodaje da će upravo ovih dana biti raspisan i oglas za novo zapošljavanje nešto manje od 50 ljudi sa specijaliziranim znanjima.



Zdravko Pevec jučer nije bio dostupan za komentar, a kako kažu u njegovoj kompaniji, pad prometa ukupne hrvatske trgovine odrazio se i na njihovo poslovanje, zbog čega su donijeli odluku da se krene u brzo restrukturiranje i prilagođavanje novim uvjetima na tržištu koje je donijela recesija.



Odgađanje investicija



Zbog toga se posegnulo za smanjenjem troškova u svim pogledima, a Pevec je donio i odluku o odgađanju svih investicija dok se kriza ne smiri i banke nastave pratiti njihova ulaganja uz bolje uvjete od onih koji im se sada nude.



- Prekinuli smo gradnju četiri nova trgovačka centra i opredijelili smo se   na osnovni posao u krizno vrijeme - dodaju u Pevecu.




M. Kuskunović
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 00:55