ZANIMLJIV DETALJ

PROMETNI STRUČNJACI ZA JUTARNJI 'Evo što je neobično u policijskom priopćenju o nesreći u kojoj je sudjelovala ministrica Žalac'

 
Gabrijela Žalac
 CROPIX

Djevojčica iz Vinkovaca teško je ozlijeđena u subotu oko 10 sati nakon što je na nju naletio osobni automobil Peugeot 308 kojim je upravljala Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Žalac je, kako smo ranije izvijestili, vozila s nevažećom vozačkom dozvolom.

Prema izvješću PU vukovarsko-srijemske, nesreća se dogodila u ulici Ćirila i Metoda i to nakon što je djevojčica, kako je izvijestila policija, neoprezno prelazila cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza, nakon čega je došlo do udara automobila koji se kretao kolnikom.

Od ljudi koji žive u ulici u kojoj se dogodila nesreća, pak, doznajemo da u cijeloj ulici nema niti jednog pješačkog prijelaza, pa se postavlja pitanje zašto je policija istaknula činjenicu da je djevojčica ulicu prelazila izvan obilježenog pješačkog prijelaza, kada im je poznato da njega ni nema nigdje u blizini. U svakom slučaju sada se čeka rezultat očevida Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima, koje mora uzeti u obzir sve okolnosti ove nesreće i odlučiti hoće li se pokretati ikakav postupak. Policija za sada nije podnijela prijavu za izazivanje prometne nesreće.

Činjenicu da u u samoj ulici u kojoj se prometna nesreća dogodila nema označenog pješačkog prjelaza za Jutarnji je komentirao Marko Ševrović, profesor na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

„U takvim slučajevima pješaci ulicu mogu prelaziti na bilo kojem njenom dijelu ali s povećanim oprezom. No, i vozači moraju voziti s dodatnim oprezom tim prije što je ulica u naseljenom mjestu“, kazao nam je Ševrović.

Kako je policiji jako dobro poznato da u ulici nema iscrtanog pješakog prijelaza, jako je neobično da je u njihovom priopćenju naglašeno kako je djevojčica prelazila cestu van zebre.

„Mogli su kazati da je prilikom prelaska ceste na djevojčicu naletio automobil. Ovako je policija je zapravo objavila da je djevojčica udarila auto, a ne obratno“, kazao nam je jedan ugledni prometni stručnjak“.

S obzirom da je još uvijek poznato jako malo detalja o samoj nesreći, Ševrović ni ostali prometni stručnjaci ne žele se upuštati u analizu uzroka nesreće niti procjenjivati kojom brzinom se vozilo kretalo. No, sama činjenica da djevojčica nema ozljede glave, može ukazivati da nakon udarca nije odletjela što ukazuje da je brzina vozila bila mala.

No, tvrde nam pojedini sugovornici, ministrica je mogla voziti i velikom brzinom, ali je na vrijeme uočila pješakinju te je brzo reagirala i kočila. Odgovore na ta pitanja dat će tragovi kočenja i ostali parametri sa samog mjesta nesreće.

Što znači formulacija nevažeća vozačka dozvola?

Ministrica Gabrijela Žalac u subotu je sigurno je počinila jedan prometni prekršaj. Prema službenoj objavi policije vozila je s nevažećom vozačkom dozvolom. Što ta formulacija znači policija nije objavila ali prema neslužbenim informacijama vozačka joj je istekla, odnosno vozila je bez vozačke dozvole.

Prometni stručnjaci koji su donekle uspjeli rekonstruirati što se dogodilo u ulici Sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima smatraju kako je vrlo važno pitanje pod kojim je uvjetima vozačka dozvola istekla. S pravne strane, ukoliko je ministrici samo istekla vozačka to nije veliki problem. Dodoše, pitanje je kada se to dogodilo i koliko ministrica već dugo vozi bez tog dokumenta. Policija već više godina i stare narančaste vozačke dozvole izdaje na rok od deset godina, a ne više do 65 godine života pa je moguće da je ministrici ona istekla.

No, naši sugovornici postavljaju pitanje da li ministrica danas ima uvjete za izdavanje vozačke dozvole. Odnosno, da li ima ikakva liječnička, odnosno zdravstvena, ograničenja za dobivanje vozačke dozvole. Ukoliko ona postoje, u tom slučaju ministrica će se naći u velikim problemima.

Naime, u tom slučaju vozila je bez vozačke dozvole i ima liječničko ograničenje za dobivanje dozvole a tada i ova prometne nesreća dobiva potpuno novi kontekst. Informacije o njenim eventualnim zdravstvenim ograničenjima za izdavanje vozačke dozvole u ovom trenutku ima policija.

Eventualana zdravstvena ograničenja imala bi i znatni utjecaj i na rasvjetaljavanje okolnosti prometne nesreće u kojoj je ministrica sudjelovala. U tom se slučaju vještačenjem utvrđuje koliko je to utjecalo na sami događaj. Primjerice, na brzinu njene reakcije, vrijeme uočavanja pješakinje itd. (Krešimir Žabec)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:06