DIJETE TEŠKO OZLIJEĐENO

NOVI DETALJI O NESREĆI U KOJOJ JE NASTRADALA DJEVOJČICA Policija: Ministrica Žalac nije imala važeću vozačku kad je autom naletjela na curicu

Benkovac, 070319.
Predsjednik Vlade Andrej Plenkovic boravi danas u posjetu Zadarskoj zupaniji. Uz predsjednika Vlade u posjetu su i ministar obrane Damir Krsticevic, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Zalac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butkovic te pomocnik ministra poljoprivrede Ante Misura.
Na fotografiji: ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Zalac.
Foto: Jure Miskovic / CROPIX
Jure Mišković / CROPIX

 

Djevojčica iz Vinkovaca teško je ozlijeđena u subotu oko 10 sati nakon što je na nju naletio osobni automobil Peugeot 308 kojim je upravljala Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Prema izvješću PU vukovarsko-srijemske nesreća se dogodila u ulici Ćirila i Metoda i to nakon što je djevojčica, kako je izvijestila policija, neoprezno prelazila cestu izvan obilježenog pješečkog prijelaza, nakon čega je došlo do udara automobila koji se kretao kolnikom.

Kako smo ranije danas izvijestili, dijete je odmah prevezeno u Opću županijsku bolnicu Vinkovci, ali je zbog težine ozljeda – prijelom desne potkoljenice, odnosno lisne i goljenične kosti, koje srećom nisu životno opasne, donesena odluka da je se zbog operativnog zahvata preveze u KBC Osijek kako bi joj se tamo pružila sva potrebna medicinska pomoć i skrb.

Očevid na mjestu nesreće preuzelo je Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima, a policija je alkotestirala ministricu pri čemu nije utvrđeno prisutnost alkohola, jer je alkotest pokazao 0 promila. No, ministrica je vozila s nevažećom vozačkom dozvolom.

„Sukladno članku 196. st.1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama, izrečena joj je novčana kazna u iznosu od 1000,00 kn, odnosno 500,00 kn ukoliko se plati na mjestu utvrđenja prekršaja, što je vozačica odmah i učinila,“ izvijestili su iz policije.

Neslužbeno smo doznali da je sa ministricom Žalac u automobilu bilo i jedno od njezino troje djece te da se s njime zaputila u vinkovačku bolnicu zbog određenih zdravstvenih tegoba koje je dijete imalo.

Nešto više o nesreći pokušali smo doznati i od same ministrice, no ona se nije javljala na naše telefonske pozive i upućene SMS poruke, nego je iz Ministarstva poslano očitovanje u kojem se navode već poznate okolnosti nesreće i kratka izjava.

"S obzirom na šok za obje obitelji, oglašavamo se pisanim putem. Detaljnije o cijelom slučaju očitovat će se nadležne službe. U poslijepodnevnim satima gospođa Žalac posjetit će ozlijeđeno dijete", izvijestili su u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU.

IZ VLADE ZA JUTARNJI 'Ne vidimo nikakvu političku odgovornost ministrice Žalac'

Iz Vlade poručuju da ne vide nikakvu političku odgovornost ministrice zbog prometne nesreće. Smatraju da se nesreća kakva se dogodila Gabrijeli Žalac može dogoditi svakome, da ministrica nije postupila neodgovorno, već suprotno.

U Vladi pojašnjavaju da je ministrica odmah zaustavila automobil i pomogla unesrećenoj djevojčici, pokazala je brigu za njezino stanje, a osim toga, posjetit će je u bolnici.

"Dakle, učinila je sve što je mogla i trebala", kažu u Vladi. Doznajemo da Žalac zapravo rijetko vozi jer u pravilu vozi njezin suprug, a u Vladi nam nisu znali reći kada joj je istekla vozačka dozvola.

Glasnogovornik Vlade RH Marko Milić za Jutarnji je izjavio: "Ostavku nije podnijela niti to očekujemo, radi se o nesreći koja se nažalost mogla dogoditi bilo kome u prometu. Ona je potresena i teško joj je. U kontaktu je s obitelji djevojčice i posjetit će je u osječkoj bolnici u večernjim satima nakon operativnog zahvata. Kaznu za vožnju bez vozačke je odmah podmirila, radi se o prekršaju koji nema veze s nesrećom. Premijer se čuo s ministricom Žalac danas. (Ivanka Toma, Jutarnji list)

 

Očevidac nesreće: 'Žena je izvan sebe bila. U šoku. Vidjelo se na licu'

Očevidac nesreće Zoran Goman rekao je za Dnevnik.hr kako je ministrica bila izvan sebe u trenutku nesreće. "Vidio sam gospođu Žalac koja je bila s policijom u kombiju. Žena je izvan sebe bila. U šoku. Vidjelo se na licu. Žao mi je, znam kako se osjeća i ja sam vozač, naravno da ovuda oprezno vozim i ona je oprezno vozila", rekao je Goman.

Želimir Orkić, doktor u KBC-u Osijek, rekao je kako je ozlijeđena djevojčica u dobrom općem stanju te kako neće imati teže posljedice nesreće.

"Djevojčica je izvan životne opasnosti, adekvatno zbrinuta. Kod nas je došla u subotu oko 13 sati. Radi se o ozljedi  prijeloma desne potkoljenice. Zbrinuta je, svjesna je svega i neće imati teže posljedice", rekao je doktor, a javlja Dnevnik.hr.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo