NAJAVLJENI NOVI PROSVJEDI

PROSVJED ISPRED CENTRA ZA ZBRINJAVANJE OTPADA MARIŠĆINA 'Ovdje je sve teže živjeti, smrad je nesnosan, mještani su revoltirani'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.08.2019. u 18:11

Viskovo, 241012.
Kriznom Eko stozeru Mariscina u 16 sati policija je urucila rjesenje Opcinskog suda u Rijeci da u roku od 3 sata moraju omoguciti ulaz kamionima KD Cistoca na podrucje buduceg zupanijskog centra za gospodarenje otpadom Mariscina. Nakon konzultacije prosvjednici su odlucili prekinuti blokadu ulaza u Mariscinu koja traje vec cetiri dana. KD Cistoca podnijelo je i tuzbu zbog smetanja posjeda, rasprava je zakazana na Opcinskom sudu u Rijeci 26. listopada.
Na fotografiji: detalj sa prosvjeda.
Foto: Tea Cimas / CROPIX
Tea Cimas / CROPIX

Scene s područja Marišćine od prije 7 godina

Pedesetak mještana naselja Marčelji u Općini Viškovo u subotu je ponovno prosjedovalo zbog smrada iz Županijskog centra za gospodarenje otpadom te su na nekoliko sati blokirali ulaz kamiona u taj centar.

Sudionica prosvjeda Davorka Simčić izjavila je nakon prosvjeda da nisu ispunjena obećanja iz Ministarstva zaštite okoliša, dana u ožujku ove godine, da će centar biti zatvoren, ako se smrad nastavi.

Po njenim riječima, prosvjed i blokada ulaza u Marišćinu počeli su jutros oko 8, a završili oko 14 sati, a do okupljanja mještana, među kojima su bile cijele obitelji, je došlo spontano, jer je, kaže, u blizini centra Marišćina sve teže živjeti.

Na ulazu u Marišćinu nastala je kolona od 20-ak kamiona Čistoće, nakon čega su vozači otišli i ostavili ih uz cestu, kazala je.

Simčić je rekla da su mještani revoltirani i zbog informacije dobivene iz Ministarstva zaštite okoliša da je ispunjeno obećanje o smanjenju emisija sumporovodika te da tek treba ispitati što sada smrdi, odnosno da to trebaju riješiti vlasnici centra Marišćina.

Dodala je da je današnje okupljanje bilo samo upozorenje te je najavila nova prosvjedna okupljanja mještana.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo