PROSVJED U RIJECI

Radnici Autotroleja tražili dostojanstvene plaće, tvrde da ih se izrabljuje

Predsjednica NSRH Marina Palčić rekla je da Autotrolej sada počiva na nezakonitom prekovremenom radu

Ilustrativna fotografija

 Tea Cimas/Cropix

Radnici Autotroleja, javnog gradskog prijevoznika u Rijeci, u ponedjeljak su s prosvjeda na Korzu kojeg je organizirao Nezavisni sindikat radnika Hrvatske (NSRH) zatražili dostojanstvene plaće, jer ih se, kažu, izrabljuje, bolje uvjete rada te učinkovit i priuštiv javni prijevoz.

Na prosvjedu je sudjelovalo oko 200 radnika Autotroleja i građana, a predsjednica NSRH Marina Palčić rekla je da Autotrolej sada počiva na nezakonitom prekovremenom radu, a radnici rade više nego li je zakonom dopušteno.

„Izrabljuje ih se pa je sat vozača ispod minimalne plaće, 4,24 eura bruto,“ kazala je i nastavila da se dijelu radnika isplaćuju plaće manje od minimalne pa im se doplaćuje „dodatak do minimalne plaće.“

Smatra da im se taj dodatak isplaćuje samo zato da odgovorni ne bi kazneno odgovarali.

Marina Palčić rekla je da traže povećanje plaća za sve radnike Autotroleja, u rasponu od 300 do 500 eura neto, naglasivši da su ti zahtjevi već nekoliko mjeseci na stolu gradonačelnika Rijeke i članova Skupštine Autotroleja.

„Ne skrivajte se iza sindikata koji trenutno pregovara, a koji, usput rečeno, ne podržava ovaj prosvjed,“, dodala je Palčić.

Naglasila je da će koristiti sva sindikalna sredstva kako bi došli do svojih ciljeva te da čekaju rješenje o reprezentativnosti pa će krenuti u novo kolektivno pregovaranje, a spremni su i na štrajk.

Radnici Autotroleja rade više od zakonom dopuštenog, dovodi se jeftina radna snaga

Na skupu ispred Gradske vijećnice govorili su i sindikalni povjerenici Ivica Žuža, Robert Puljić i Dijana Trošelj.

Isticali su da se umjesto povećanja plaće, u Autotrolej dovodi jeftinija radna snaga, a trenutni radnici pod sadašnjim uvjetima ne mogu živjeti i odlaze.

Naglašavaju da svaki radnik zaslužuje dostojanstvo, da je godinama nisu adekvatno plaćeni, da svi radnici i građani zaslužuju bolji Autotrolej te traže radne uvjete koji neće ugrožavati ni radnike ni putnike.

Kako su naveli iz NSRH, taj sindikat nije reprezentativan u Autotroleju i ne sudjeluje u aktualnim pregovorima s gradskom upravom Rijeke, ali sada ima najviše članova u toj gradskoj tvrtki.

Ističu da je NSRH organizirao prosvjed kao izraz općeg nezadovoljstva svih radnika Autotroleja, ponajprije zbog mizernih plaća te zbog nerazumijevanja uprave i osnivača, odnosno Grada Rijeke i okolnih gradova i općina, koji se oglušuju na zahtjeve radnika.

Ističu da su u nekoliko navrata tražili povećanje plaća, a uprava i vlasnici nisu učinili ništa, pa je javni prosvjed bio logičan potez.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:41