U SPLITSKOJ LORI

PRVA VJEŽBA NOVE GRANIČNE I OBALNE STRAŽE Uvježbava se postupanje prema plovilu u kojem su nezakoniti migranti

Ilustracija
 REUTERS

U splitskoj Lori danas počinje dvodnevna vježba novouspostavljene Europske granične i obalne straže. Agencija za europsku graničnu i obalnu stražu, koja je nastala na temeljima Frontexa, službeno je počela s radom prošlog tjedna, a na inicijativu Ministarstva unutarnjih poslova prva vježba će se održati već ovog tjedna.

“Ovom vježbom pokazujemo da je Hrvatska sposobna štititi schengensku granicu na moru”, rekao nam je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Vježba će imati dva scenarija. Jedan se odnosi na postupanje prema plovnom objektu koji prevozi nezakonite migrante, a drugi na postupanje prema plovnom objektu pod prijetnjom terorističkog napada.

Vježba postupanja prema plovnom objektu koji prevozi nezakonite migrante pokazuje na koji način Ministarstvo unutarnjih poslova u koordinaciji s drugim državnim tijelima postupa u situaciji uočavanja i prihvata većeg broja nezakonitih migranata na moru uz potporu Oružanih snaga.

U antiterorističkoj vježbi postupanja prema plovnom objektu pokazat će se na koji način je Nacionalnom strategijom za prevenciju i suzbijanje terorizma određen opći okvir djelovanja u borbi protiv djelovanja terorista.

Vježbama će prisustvovati predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, MORH-a te predstavnici država članica Frontexa i susjednih obalnih država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 21:49