TOMISLAV SAUCHA>>IMA TEK 31 GODINU I VEĆ JE SAVJETNIH NOVOG PREMIJERA

Prvi čovjek Milanovićevog kabineta: Sve bih napravio za šefa, zato sam sad tu gdje jesam

Saucha je lobirao kod stranačke mladeži za Milanovića nakon smrti predsjednika SDP-a
 CROPIX

ZAGREB - Početkom 1999. odlučio se učlaniti u SDP. To mu se, kao 19-godišnjaku učinio kao zanimljiv i uzbudljiv potez, a uostalom, tamo je imao i prijatelje, poput Dana Špicera i Jurice Meića. Nepunih godinu dana kasnije, na sjednici Mjesnog ogranka Šestinski dol Vrhovec gdje je radio kao zamjenik predsjednika ogranka upoznao je Zorana Mianovića, koji je na sjednicu došao kao član stranke. Milanović je imao 34 godine i mladim je SDP-ovcima imponiralo njegovo društvo. Doživljavali su ga kao vrlo uglednog gosta, a dio je u njemu prepoznao stranački uzor.

Glavni operativac

Više od 11 godina kasnije, 4.prosinca 2011. godine, u izborni stožer SDP-a u Muzej suvremene umjetnosti, nešto prije 23 sata ulazi Zoran Milanović. U tom je trenutku najtraženiji čovjek: svi mu žele čestitati na izbornoj pobjedi.

Gomila ljudi, prijatelji i stranački kolege žele ga zagrliti i pružiti mu ruku. Kretanje mu dodatno otežavaju deseci novinara i fotoreportera koji su punih 30 minuta oko Milanovića stvarali neviđenu gužvu.

Uz njega je svo vrijeme hoda plavokosi mladić. Govori mu kuda se treba kretati, gdje skrenuti, tko ga i gdje očekuje. Naposljetku ga usmjerava u prostorije iza pozornice na kojoj će kasnije održati pobjednički govor.

Osoba čije je instrukcije u izbornoj noći slušao premijer isti je onaj 19-godišnjak koji je 2000. zajedno sa Milanovićem sudjelovao na sjednicama mjesnih ogranaka. Zove se Tomislav Saucha. On je 31-godišnji SDP-ovac i desna ruka novog hrvatskog premijera.

Službena mu je funkcija Predstojnik Ureda Predsjednika Vlade Republike Hrvatske, a kako sam objašnjava, riječ je o dužnosti koja se po važnosti može usporediti sa zamjenikom ministra. Na pitanje, jeli on desna ruka Zorana Milanovića, Saucha odgovara: “To je pomalo pretenciozan opis. Ja bih rekao glavni operativac. Moja je zadaća da moj šef bude pravodobno informiran o svemu, da ga pripremam za putovanja, da brinem za protokol...”.

Njegovi stranački prijatelji dodaju da Saucha u odnosu sa premijerom ima i ulogu đavoljeg odvjetnika.

On nije kimavac

- Njegov je zadatak u pravo vrijeme postaviti pravo pitanje. Štoviše, njegov posao često podrazumijeva da obori teze svojih stranačkih kolega. Da propitkuje ono što se Milanoviću sugerira. Nije njegov posao biti kimavac, već sasvim suprotno - kaže nam njegov stranački kolega.

TEKST U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 16:44