ZAHTJEVNA TEMA

Pula konačno dobila zasluženu izložbu o svom fortifikacijskom sustavu koji slovi za najveći u Europi

Baštinu treba čuvati, zidine su sad tu, ali ako ih ne čuvamo, one će nestati, poručio je pulski gradonačelnik Filip Zoričić

izložba o pulskom fortifikacijskom sustavu

 Goran Sebelic/CROPIX

Konačno je u četvrtak navečer na pulskom Kaštelu, odnosno Povijesnom i pomorskom muzeju Istre, otvorena dugoočekivana izložba o pulskom fortifikacijskom sustavu koji slovi za najveći u Europi. Izložba tematizira sve pulske utvrde, bitnice i ostale sustave koju su činili austrougarsku obranu uoči Prvog svjetskog rata u njihovoj glavnoj ratnoj luci.

Ovo je prvi put da se na jednom mjestu nalazi izložba takve veličine posvećena ovom bitnom dijelu povijesti za najveći istarski grad. Izložba pod nazivom "Fort Center Pula - pulski fortifikacijski sustav" otvorena je u sklopu projekta Pulski fortifikacijski sustav kao novi kulturno-turistički proizvod.

Izložbu je službeno otvorio gradonačelnik grada Pule Filip Zoričić.

image

izložba o pulskom fortifikacijskom sustavu

Goran Sebelic/CROPIX
image

izložba o pulskom fortifikacijskom sustavu

Goran Sebelic/CROPIX

- Baštinu treba čuvati, zidine su sad tu, ali ako ih ne čuvamo, one će nestati. Ono što je bitno jest da su ovu izložbu realizirale pulske snage i hvala im na svemu - poručio je pulski gradonačelnik.

- Danas je napravljen važan korak u vrednovanju austrougarske baštine, koja je s Rimom ostavila najveći trag u pulskoj povijesti. Baštinu treba znati čuvati i vrednovati i zato hvala svima koji su sudjelovali u ovom projektu - rekao je na otvorenju izložbe istarski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica. Ravnatelj muzeja Gracijano Kešac naveo je koliko je mnogo kroz projekt učinjeno, od sanacija do nadzornih kamera i novog sustava naplaćivanja ulaza.

image

izložba o pulskom fortifikacijskom sustavu

Goran Sebelic/CROPIX
image

izložba o pulskom fortifikacijskom sustavu

Goran Sebelic/CROPIX

Autorice izložbe su Katarina Marić i Katarina Pocedić, a više kustosice u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre opisale su povijest utvrda, kao i tijek njihova istraživanja za potrebe projekta. Osim toga opisale su i koncept koji stoji iza izložbe naglasivši kako se ona nastavlja i izvan Povijesnog i pomorskog muzeja Istre.

Naime, izložba o pulskim fortifikacijama obuhvatila je izložbene prostore Muzeja na Kaštelu, kao i tunelske prostore na srednjoj razini, ispod same utvrde. Autorice su odradile ogroman posao obilaska i istraživanja terena, fotografiranja i snimanja objekata, odabira građe iz fundusa Muzeja, ali i brojnih drugih institucija. Pulski obrambeni sustav broji 28 utvrda, od kojih su dvije srušene (Zaro i Maximilian) i više od 200 popratnih obrambenih građevina. Za sve te građevine autorice izložbe sustavno su prikupljale stare fotografije, planove i nacrte. Učinjene su fotografije i videosnimci iz zraka za 50-ak obrambenih građevina i utvrda iz pulskog fortifikacijskog sustava.

- Za gotovo 80 posto objekata imamo barem jednu fotografiju, a cilj je, s vremenom, skupiti sve na jednom mjestu kako bi izložba postala ishodišna točka za istraživanje pulskog fortifikacijskog sustava. Osim iz fundusa Povijesnog i pomorskog muzeja Istre, građa za potrebe izložbe pronađena je u brojnim drugim ustanovama - Arhivu Grada Pule, zatim su to Österreichisches Staatsarchiv, Kriegsarchiv, Heeresgeschichtliches Museum, Österreichische Nationalbibliothek i Bildarchiv Austria u Beču, Državni arhiv u Splitu, Sveučilišna knjižnica u Puli, Archivio di Stato di Venezia, Archivio Diplomatico del Comune di Trieste i Civico Museo della Guerra per la Pace ‘Diego de Henriquez‘ u Trstu, Archivio vescovile di Udine, Biblioteca comunale di Treviso, Narodni muzej Slovenije u Ljubljani, Imperial War Museum, London. Zahvalni smo i kolekcionarima Ivanu Bogavčiću iz Zagreba i Nikoli Pajiću iz Pule, koji su nam omogućili uvid u njihove zbirke i korištenje građe - istaknuo je Kešac.

image

izložba o pulskom fortifikacijskom sustavu

Goran Sebelic/CROPIX

Iako često obrađivana, u različitim kontekstima i prigodama, ova, kako prostorno, tako i muzeološki zahtjevna tema o pulskim fortifikacijama, angažirala je kustose Muzeja te nekoliko vanjskih stručnih suradnika. Njome se želi prikazati cjelokupan sustav obrane Tvrđave Pula, njezine obrambene sektore i pojaseve te pojedinačno predstaviti sve fortifikacijske objekte, od obalnih i pojasnih tvrđava, preko većih i manjih bitnica do skupina obrambenih građevina. Posjetiteljima će se predočiti teritorij koji je Tvrđava Pula obuhvaćala i posebno prikazati lokalitete obrambenih građevina, njihovu pristupačnost i stanje u kojem se nalaze.

Naglasak u izložbi je na razdoblju austrijske uprave, koja organizira ratnu luku, otvara Arsenal, a paralelno s time, kroz nekoliko faza, odvija se izgradnja različitih modela tvrđava, koje su svoj oblik mijenjale usporedo s izmjenama u razvoju vojnih strategija i prema novim tehnološkim dosezima u izradi naoružanja i u izgradnji brodova.

image

izložba o pulskom fortifikacijskom sustavu

Goran Sebelic/CROPIX
image

izložba o pulskom fortifikacijskom sustavu

Goran Sebelic/CROPIX

Izložba obuhvaća period od 1813. do 1918. godine. Tematski razmatra razne segmente nastanka i širenja fortifikacijskog sustava, načine gradnje i vrste utvrda, vrste naoružanja, ali i pokušava rekonstruirati ambijent i život unutar tvrđave, sudbine vojnika koji su u njima provodili puno vremena odvojeni od obitelji i socijalnog života. Ponajprije se želi prikazati naša kulturno-povijesna baština, naš odnos prema njoj, brojnost i raznolikost građevina, njihova umjetnička i arhitektonska vrijednost, jer iako se radi o vojnim objektima, isključivo obrambenog karaktera, ti objekti nisu bili lišeni detalja koji su zahtijevali izuzetnu vještinu gradnje i osjećaj za estetiku.

Izložba je i u multimedijskom smislu inovativna, kako bi i na taj način zainteresirala posjetitelje za temu koju obrađuje i za lokalitete na kojima se tvrđave nalaze. Izrađena je interaktivna maketa južne Istre u kojoj je pohranjena sva prikupljena dokumentacija o sustavu i koja će služiti posjetiteljima kao svojevrsna info zona gdje mogu dobiti informacije o pulskim utvrdama i ostalim građevinama.

image

izložba o pulskom fortifikacijskom sustavu

Goran Sebelic/CROPIX
image

izložba o pulskom fortifikacijskom sustavu

Goran Sebelic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:13