POBUNA GRAĐANA

PULA PROTIV ISLAMSKOG CENTRA? ‘Nismo protiv džamije, ne bi uzeli ni crkvu. Dajte nam vrtić!’

Grad je donio odluku o gradnji islamskog centra nekon što je GUP usvojen. U Mjesnom odboru Busoler za to nitko čak nije ni znao
Pula, 260215. Mjestani Valmada, nekad sela a sad prigradkog pulskog naselja, mirno su prosvjedovali protiv odluke da se u sred Valmada izgradi dzamija. Naime grad Pula je za premjestanje dzamije iz samog centra grada( kod zute skole) svoje zemljiste u Valmadama prenamijenio za izgradnju dzamije.Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Sebelić / CROPIX

Pulske Valmade su, moglo bi se reći, jedno od tipičnih prigradskih naselja kakvih ima u svakom većem gradu u Hrvatskoj - pokoja stogodišnja starina, gomila obiteljskih kuća iz 80-ih, nešto novogradnji i divlje gradnje, ceste neadekvatne za moderan promet i brojni komunalni problemi.

Smještene su pokraj pulske obilaznice, taman dovoljno daleko od centra da se na njih “zaboravi” kada se razdjeljuje proračunski novac, a opet dovoljno blizu da ondje bude sjedište komunalnog društva Herculanea za odvoz smeća.

Potpisuju peticiju

Tu je i Agrokokina farma pilića koja ljeti širi nesnosni smrad. Ljudi koji žive u Valmadama najvećim su dijelom obrtnici, a ovdje, kako kažu, ne živi niti jedna od važnih političkih faca, što je razlog što naselje, u pravilu, zapostavlja jedinica lokalne samouprave.

Relativno predvidljivu svakodnevicu prekinula je ovdje gradska odluka da se na parceli u Valmadama sagradi islamski centar. Mještani su prošli tjedan organizirali prosvjed protiv takve odluke na kojem se okupilo stotinjak ljudi, a sada se počela i potpisivati peticija na razini Mjesnog odbora Busoler.

- Nemamo ništa protiv islamskog centra, ali smo protiv toga da se gradi na ovoj lokaciji. Nemamo vrtića, nemamo sportske dvorane, kronično nedostaju komunalni sadržaji i smatramo da je to trebao biti prioritet. Grad je donio odluku za koju je znalo jako malo ljudi, i to nakon što je GUP već bio usvojen. U mjesnom odboru nitko nije znao za to, čak i u gradskom vijeću malo ih je znalo. Ovakav objekt bio bi kao prst u oku - priča Zdravko Juran i dodaje da u samoj Ulici Valmade živi 400-tinjak ljudi, a u okolnim naseljima oko 1500.

Kamioni u naselju

Na ulazu u mjesto putnike dočekuju transparenti tipa “Valmade kažu: Ne Gradu Puli!”, a podršku prosvjednicima iskazao je i saborski zastupnik Damir Kajin, koji tvrdi da se mještanima ništa ne bi smjelo nametati, jer njihovo pravo “nije manje vrijedno od opravdanog zahtjeva da se u Puli gradi džamija”, kao i da Pula, zahvaljujući bivšim vojnim nekretninama, ima dovoljno slobodnog prostora te da bi se alternativna lokacija islamskog centra dala riješiti vrlo brzo.

Islamski centar u Valmadama trebao bi se graditi na parceli od 4700 kvadrata, za koju Juran kaže da nisu ni znali da je gradska. Mještani kažu da su svojevremeno sami, vlastitim snagama, napravili igralište za djecu. Ističu da naselje muči problem s prometom, s obzirom na velik broj kamiona, te smatraju da bi islamski centar samo pogoršao tu situaciju.

- Ovdje kronično fali vrtić, u naselju ima jako puno djece - kaže Neven Rajković.

Ne nasjeda na pitanje bi li isti protest izazvala odluka da se na istoj lokaciji, recimo, gradi katolička crkva.

Voze djecu u grad

- Ne trebaju nam ni crkva ni džamija. Trebaju nam komunalni sadržaji. Trebaju nam vrtić, škola i sportska dvorana, da djecu ne moramo voziti u grad na treninge - govori Rajković. Na ponudu islamskog centra da će svi moći koristiti njihov vrtić odgovaraju da nije Islamska zajednica ta koja bi trebala rješavati njihove komunalne probleme.

- Pa ne plaćamo poreze i prireze Islamskoj zajednici nego Gradu. Uostalom, zašto misle da bismo mi željeli da nam djeca idu u vjerski vrtić? - ističe Neven Rajković.

Imam Esad ef. Jukan: Svi će moći koristiti naš vrtić i igralište

Predstavljanje idejnog projekta islamskog centra u Puli za mještane Valmada održano je u veljači u Komunalnoj palači u Puli. Pulski gradonačelnik Boris Miletić tom je prilikom rekao da je predstavljanje rješenja prvi pomak u dijalogu s mještanima Valmada te da će Grad, kao i dosad, osluškivati njihove želje i potrebe, naglašavajući također i multikulturalni karakter Pule. Autor idejnog rješenja koje reinterpretira islamsku tradicionalnu gradnju na moderan način, evocirajući istarski brdoviti krajolik, je Arhitektonski Dizajn Biro studio iz Zagreba.

Glavni imam Esad ef. Jukan ističe da ne vidi nikakav bunt naspram islamske zajednice već da su građani ukazali na nedostatak komunalnih sadržaja, što će se gradnjom centra nastojati riješiti.

- Želimo da to bude centar spajanja, a ne centar razdvajanja. Otvoreni smo za razgovor i željeli bismo da se uključe mještani Valmade. Od 2000 kvadrata, 450 otpada na molitveni prostor, a ostalo su javni sadržaji. Mještani ističu problem parkirališnih mjesta u naselju, a s centrom će ih biti i previše, tako da tu možemo pomoći. Imat ćemo vrtić, imat ćemo igraonicu po modelu kao u zagrebačkom centru, multimedijalnu dvoranu, i sve će to biti na korištenje građanima. Napravit ćemo i igralište o svom trošku - kaže imam Esad ef. Jukan, ističući da je ovo, prema GUP-u, jedina parcela u Puli gdje se može graditi vjerski objekt.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 01:48