‘TEOLOŠKI‘ DVOBOJ

Puljak premijeru spomenuo sedmu (Ne ukradi!), a HDZ splitskog gradonačelnika podsjetio na treću zapovjed Božju

Nemam namjeru slušati prodike od priučenog teologa "ulovljenog s vrećom novca u gepeku" - kaže Puljak.

Gradonačelnik Ivica Puljak na božićnom primanju u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu.
 

 Tom Dubravec/Cropix

U jednu od bizarnijih političkih svađa - u kojoj se citiraju božje zapovjedi, biblijske mudrosti i efektne crtice iz evanđelja po Luki i Mateju - upleli su se potpredsjednik Sabora i politički tajnik HDZ-a Ante Sanader s jedne, splitski gradonačelnik i čelnik Centra Ivica Puljak s druge, te premijer Andrej Plenković s treće strane.

Veleumni troboj započeo je nakon što je Puljak sve nedjelje i praznike u ovoj godini unaprijed proglasio sajamskim danima kao politički odgovor na potez Plenkovićeve vlade koja je zabranila rad trgovina praznicima i ograničila rad nedjeljama.

"Ne ukradi!", sedma je zapovijed božja na koju je splitski gradonačelnik podsjetio premijera Plenkovića, koji je Puljku posprdno poručio kako očekuje da za vrijeme sajamskih dana stane na čelo procesijske kolone.

- Pitaju me zašto sam Plenkovića pitao za 7. Božju zapovijed. Moj odgovor je zato što je on prvi spomenuo vjeru, a to je vrlo dobar znak da ga nešto boli i da nije iskren. Ništa novo za njega, ali ovo je prešlo granice dobrog ukusa. Nije nikakvo otkriće da nas dvojica predstavljamo dvije različite Hrvatske ... Cijela moja obitelj je religiozna te sam u djetinjstvu i mladosti bio aktivan u crkvi. Tijekom odrastanja sam prihvatio kršćanske vrijednosti iskrenosti, blagosti, kao i ljubavi i brige prema svim ljudima, bez obzira na njihovo porijeklo ili opredjeljenje. Kad sam postao znanstvenik, više nisam mogao pomiriti znanost i vjeru, i to sam priznao najprije sebi, a onda i ostalima. Nije to bilo lako, niti popularno. U mojoj političkoj karijeri je bilo oportunije ostati vjernik, ali ja to nisam mogao, jer se kosilo s mojim odgojem i mojim karakterom. Iskrenost i sloboda su mi važniji ... Plenković je predstavnik jedne druge Hrvatske, koja je promijenila strane, ne iz uvjerenja, nego jer su u tome vidjeli koristi. On je rođen pola godine kasnije od mene, što znači da je isto tako odrastao u Jugoslaviji. Bio je pripadnik jednog drugačijeg društvenog sloja i odrastao je u okruženju kojemu vjera nije bila u centru zbivanja. U novoj Hrvatskoj naglo je postao vjernikom, i to nakon što se učlanio u HDZ, što je bilo prilično oportuno i penjao se u karijeri kroz stranačku hijerarhiju. Danas je predsjednik stranke koja je osuđena za kriminal, vjeru spominje kad mu odgovara, kad misli da će zbog toga dobiti glasove ... On nije vjernik od uvjerenja, nego vjernik od zanata - poručio je Puljak.

Nakon toga splitskog je gradonačelnika politički tajnik HDZ-a Ante Sanader prozvao "fejkerom" koji krši treću božju zapovjed ("Spomeni se da svetkuješ dan Gospodnji!")

"Hrvati su i u sinoćnjem CRO Demoskopu jasno odgovorili što misle o Puljkovu vrijeđanju vjernika i svih koji se ne dive njegovoj neizmjernoj umišljenosti i isključivosti, a isto tako beskrajnoj nesposobnosti. Njegov tzv. Centar spao je na 1,4 posto prema istraživanju RTL-a, a prema ostalim anketama čak je i ispod jedan posto. Slabiji su 25 do 30 puta od HDZ-a. A Puljku rejting dalje može samo padati nakon što je i ovu nedjelju zloupotrijebio kako bi opterećivao sugrađane svojim frustracijama i kompleksima te pokušajima peglanja svoga sve zazornijeg imidža. Toliko je opterećen samim sobom da se nije mogao strpjeti do ponedjeljka. Stoga ga još jednom - premda znamo da je to uzaludno - podsjećamo na 3. Božju zapovijed", napisao je jutros potpredsjednik Sabora na svom Facebook računu.

Samo sat kasnije, Puljak je ponovno sjeo za računalo kako bi Sanaderu, također preko Facebooka, poručio da nema namjere slušati prodike priučenog teologa "ulovljenog s vrećom novca u gepeku".

- Danas me još jedan veliki HDZ-ovac, Ante Sanader, proziva zbog toga što sam izjavom u nedjelju Velikog vođu proglasio vjernikom od zanata, te me zbog proglašavanja svih nedjelja sajmenim danima podsjeća na treću Božju zapovijed. Moj odgovor tom HDZ-ovom "teologu" ulovljenom s vrećom novca u gepeku: Hrvatsku ste bacili u bunar iz kojeg je moramo vaditi i spašavati svakoga dana u tjednu (evanđelje po Mateju 12.11 i evanđelje po Luki 14.5) - poručio je splitski gradonačelnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:07