ŽESTOKE KRITIKE

PUPOVAC O SMRTI PREDSTAVNIKA SRPSKE MANJINE I NAPADU U SUPETRU Krajnje je vrijeme da se zapitamo što će nam biti orijentir. ZDS i Thompson ili Ustav?

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 10.06.2019. u 18:46

Zagreb, 260519
Vrbik. Lavoslava Ruzicke 26.
Izbori za zastupnike u Europskom parlamentu. Predsjednik SDSS-as Milorad Pupovac glasovao je u birackom mjestu po mjestu stanovanja.
Na fotografiji: Milorad Pupovac.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

 

Predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac, gostovao je u ponedjeljak poslijepodne u N1 Newsroomu i komentirao napad na Supetru te tragičnu sudbinu Radoja Petkovića, predstavnika srpske nacionalne manjine koji je preminuo od posljedica brutalnog napada kod Rijeke.

Na početku intervjua Pupovac je odgovorio na pitanje kako je biti Srbin u Hrvatskoj.

"Onako kako je saznala bakica kojoj su provalnici ušli u kuću, opljačkali je i pretukli, pa je umrla. Tako je saznao i Radoje kad ga je mladić pretukao i on je umro. Tako su saznali i mještani sela na periferiji Orahovice, mjesecima su njihove kuće paljene, uključujući i kuću u kojoj je bio jedan od tih mještana. Tako su saznali i ovi dečki koji su došli sa šireg područja Vukovara na sezonu, raditi za kruh, za potrebe svojih poslodavaca koji se bore za svakoga od njih, saznali su kako to izgleda kada nitko u državi, osim nas koje valjda ne treba ni spominjati, koji smo dežurni krivci više nego glas savjesti, koji sramotimo zemlju više nego što je branimo. Kad to uradi jedna gradonačelnica, dajući primjer onima iz vrha države i moralnim autoritetima iz vjerskih krugova", rekao je Pupovac.

Predsjednik SDSS-a kao primjer navodi Thompsonove koncerte na kojima mladi čuju poklič 'Za dom spremni' kao službeni početak nastupa.

"Ali, vrh države ne čuje kad se na stadionima to skandira. Vrh države ne čuje kad se izvikuje 'Za dom spremni', jer je to domoljubno pjevanje. A kad domoljubno pjevanje završi ovakvim aktom, onda kažu da su to huligani", poručuje Pupovac.

Upitan je li vrijeme za ultimatum vlasti koje je njegova stranka dio, Pupovac kaže da bi poštenije bilo da ga se pita dokle će živjeti u ovakvoj Hrvatskoj.

"Bilo bi pametnije da me pitate kad ćete prestati stvarati iluziju Srbima da je sigurno živjeti u ovakvoj Hrvatskoj. To bi bilo poštenije da se svi zapitamo, i ja kao predstavnik Srba koji radim u Saboru i vi kao novinar, kao i svaki čovjek. Dokle ćemo živjeti u ovakvoj zemlji, je li bolje da je mijenjamo ili da odemo iz nje? Naravno da većina ne ovisi samo o SDSS-u, jer kad bi ovisila samo o SDSS-u, možda bi SDSS mogao nešto odlučnije poduzimati. Zato se potrudio jedan zastupnik SDP-a da jako podeblja tu većinu. Što se mene tiče, nama je lakše da nemamo taj teret na leđima", poručio je Pupovac.

Za Petkovića kaže da je bio građevinski poduzetnik i potpredsjednik manjinskog srpskog vijeća za općinu Kastav i za županiju i bio je član Županijskog odbora SDSS-a. Radilo se, kaže Pupovac, o istaknutom pripadniku zajednice i čovjeku koji je obavljao svoje poslove na način na koji to pristoji ljudima u toj vrsti zanimanja.

"Sasvim sigurno između njega i onoga koji ga je ubio do tog momenta, dok Radoje nije izašao iz kafića i dok ovaj nije došao do njega i zatukao ga, nije bilo kontakta", rekao je šef SDSS-a.

Tvrdi da ne zna puno o postupanju policije i Državnog odvjetništva u ovom slučaju.

"Mislim da je krajnje vrijeme da se u ovoj zemlji zapitamo hoće li u njoj biti vodećim ljudima zemlje orijentir 'Za dom spremni' pjevača Thompsona i 'Ubij Srbina' u navijanju za nogometne klubove ili će orijentir biti Ustav ove zemlje. Ili će sve to biti nevažno, a onda će ključna tema biti tim za brendiranje imidža Hrvatske u svijetu, kao zemlje po mjeri čovjeka", izjavio je Pupovac za N1 očito kritizirajući predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović i njezine napore vezane uz brendiranje naše zemlje.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo