BRUTALNO PREMLAĆIVANJE

'JAKO MI JE ŽAO, NISAM HTIO' Procurili detalji iskaza čovjeka koji je usmrtio istaknutog predstavnika Srba, u optužnici se ne spominje etnički motiv

 
Radoje Petković
 Facebook

Podignuta je optužnica protiv 48-godišnjeg Ilije Glavića koji je u Viškovu 24. travnja brutalno prebio 60-godišnjeg Radoju Petkovića te mu zadao teške ozljede od kojih je on mjesec i pol dana kasnije preminuo u bolnici.

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci priopćilo je jučer da je optužnicu protiv muškarca podnijelo zbog kaznenog djela nanošenja teške tjelesne ozljede s posljedicom smrti. Riječ je o blažoj kaznenoj kvalifikaciji od ubojstva, a za to je djelo predviđena kazna zatvora od najmanje tri, pa sve do petnaest godina.

Prijelom lubanje i krvarenje u mozgu

Riječ je o slučaju koji je snažno odjeknuo u hrvatskoj javnosti. Kako donosi Novi list, grubi fizički obračun Glavića s 15 godina starijim muškarcem dogodio se na parkiralištu ispred kafića '007' na Stuparima (Marinići) 24. travnja, oko 17.15 sati. Glavić se tereti se da je žestoko nasrnuo na Radoja Petkovića nakon prepirke u lokalu, odnosno na terasi kafića. Kada se Petković počeo udaljavati iz kafića, Glavić ga je sustigao i spriječio da uđe u automobil. Potom ga je tri puta svom snagom udario u glavu, od čega je Petković s krvarenjem u mozgu i prijelomom svoda lubanje pao na pod. Prebačen je u riječku bolnicu u izuzetno teškom stanju te je stavljen u induciranu komu, no ozljede su bile preteške i 8. lipnja je preminuo.

Među ključnim dokazima koji se navode u optužnici su i snimke s nadzornih kamera na kojima se vidi obračun.

Radoje Petković bio je istaknuti član srpske zajednice, potpredsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Grada Kastva i dugogodišnji član SDSS-a, a u svjetlu tih činjenica su se nakon njegovog premlaćivanja u medijima pojavili napisi i nagađanja ne krije li se u pozadini njegovog stradavanja motiv na nacionalnoj ili političkoj osnovi, piše Novi list. No, u optužnici se ne navodi etnički motiv sukoba, niti se ona bazira na članku koji bi ukazivao da se radi o zločinu iz mržnje. Postoje indicije da se radilo o obračunu oko financija, s obzirom da je pokojni Petković, građevinski poduzetnik, navodno imao određena dugovanja.

- Jako mi je žao zbog ovog događaja, nisam želio da nastupe tako teške, nenadoknadive posljedice - suština je onog što je Glavić izjavio na saslušanju u tužiteljstvu, doznao je riječki Novi list.

Riječko tužiteljstvo zatražilo je da se Glaviću produlji istražni zatvor, o čemu se odlučivati na idućem ročištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 16:27