NEODGOVORNOST POLITIČKE ELITE

Pusić jedina u oporbi uspjela staviti državu ispred stranke

Malo se političara i još manje stranaka u ovih osam godina uspjelo izdići iznad sebičnih i stranačkih interesa. Taj izniman korak za našu političku scenu učinila je Vesna Pusić
 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - Slovenija i EU okrutno su se poigrale hrvatskom političkom elitom. Treći pokušaj da se razriješe granični sporovi između Zagreba i Ljubljane razotkrio je, naime, svu njihovu neprincipijelnost i neodgovornost. Jučerašnja rasprava u Saboru, kao i polemike u javnosti, protekle su, naime, u gotovo identičnom političkom ozračju kao 2001. i 2008. godine.

Spremni na ustupke

Malo se političara i još manje stranaka u ovih osam godina uspjelo izdići iznad sebičnih stranačkim interesa. Još ih se manje ponašalo državnički. Jučer je taj, za hrvatsku političku praksu, izniman korak učinila Vesna Pusić. Ona je jasno i iskreno opisala situaciju u kojoj se našla njezina stranka: ako će HNS rušiti Sporazum i napadati Vladu, možda će u dijelu javnosti dobiti simpatije i poneki politički poen. Ali će iznevjeriti nacionalne interese. Upravo zbog toga, istaknula je Pusić, HNS će glasovati za Sporazum. Po cijenu da ju se optuži kako oporbeni HNS podržava Vladu HDZ-a. Tako je HNS jedini javno dokazao da je spreman stranački probitak podrediti nacionalnim interesima. S druge strane, Vesna Pusić je s pravom upozorila na neprincipijelnost i neodgovornost HDZ-a, ne samo zbog opstrukcije sporazuma Račan - Drnovšek, već i zbog načina na koji je posljednjih godina vodio državu.

Gotovo svi ostali ponašali su se jednako kao 2001., odnosno 2008. Istina, s jednom bitnom razlikom: u tih osam godina mijenjala se pozicija glavnih sudionika, HDZ-a i SDP-a. Dok su bili na vlasti, imajući na umu svoju odgovornost za državu, pokušavali su postići sporazum sa Slovenijom. Čim su se našli u oporbi, doživjeli su kopernikanski obrat: poduzimali su sve kako bi takve dogovore onemogućili. I pri tomu ni HDZ ni SDP nije smetalo što su se služili istim argumentima kao i njihovi protivnici. Dok su bili na vlasti bili su spremni na ustupke, znajući da se bez popuštanja i kompromisa ne može postići dogovor sa Slovenijom. U oporbi su pak svaki pokušaj dogovora iskorištavali za diskreditaciju stranke na vlasti, optužujući ju za nacionalnu izdaju.

Zamorna rasprava

Na sličan način na koji su HDZ i dio oporbenih stranaka, ali i koalicijski partneri 2001. rušili sporazum Račan - Drnovšek, jučer su SDP i dio oporbenih stranaka pokušali osporiti dogovor Kosor - Pahor. Račana je HDZ, ali i, ruku na srce, većina koalicijskih partnera, optuživala za izdaju, prodaju teritorija, padanje na koljena pred EU-om. Jučer se Jadranka Kosor sama uvjerila kako je 2001. bilo Račanu: i nju su proglasili izdajnicom, premijerkom koja je spremna prodati nacionalni teritorij za ulazak u EU.

U tih osam godina HDZ i SDP nisu dosljedno zastupali svoja temeljna strateška politička opredjeljenja, već je njihovo ponašanje ovisilo od pozicije koju su u određenom trenutku zauzimali. Stoga ne čudi što je HDZ, koji je 2001. bio protiv dogovora Račan - Drnovšek, jučer tražio da se podrži sporazum sa Slovenijom. Istodobno, SDP koji je 2001. bio spreman potpisati nepovoljniji dogovor s Ljubljanom, jučer je upozoravao da bi sporazum Kosor - Pahor mogao biti poguban za budućnost Hrvatske. U višesatnoj zamornoj raspravi tek je nekoliko zastupnika upozorilo na ključnu stvar: da će se Sporazum početi primjenjivati tek nakon što Hrvatska uđe u EU. Dakle, kada postane ravnopravna sa Slovenijom. Do tog trenutka proteći će najmanje dvije godine, potom slijedi 12 mjeseci usuglašavanja i dogovaranja, i tek onda arbitražna komisija započinje sa svojim radom. Znajući kako funkcioniraju takva međunarodna tijela, za očekivati je da će cijela procedura trajati najmanje pet ili šest godina.

Uz to, drugi zapanjujući paradoks saborske rasprave bila je sumnja da će EU imenovati komisiju koja će a priori biti protiv Hrvatske. Neshvatljivo nepovjerenje u organizaciju kojoj želimo pripadati.

Sve će ostati kao i sada

One koji su, pak, uvjereni da će dogovor sa Slovenijom ugroziti teritorijalni integritet Hrvatske, dovoljno je podsjetiti kako je mjesecima cijela država bila opsjednuta i zaluđena svađama oko ZERP-a. Koliko se samo vremena i energije potrošilo u međusobnim stranačkim optuživanjima, da bi, nakon što se povukla odluka o ZERP-u, pokazalo kako se apsolutno ništa nije dogodilo ni promijenilo u odnosima sa Slovenijom. Isti scenarij, uvjereni smo, ponovit će se i nakon dogovora o morskoj granici s Ljubljanom: na Jadranu se ništa neće promijeniti, sve će ostati kao i dosad. Jedino što će Hrvatska, ako pobijedi razum, postati članicom EU.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 16:06