LJEPŠE ILI JEFTINIJE?

Put do Korčule – 2000 kuna, 7 dana u Tunisu – 1895 kuna

U put do Korčule nije uračunata hrana i piće, a u cijenu za Tunis sve: i hrana i piće i smještaj
Split, 290809.Zadnji vikend u 8. mjesecu prolazi bez guzvi u gradskoj luci i autobusnom kolodvoru.Malo veci broj turista moze se susresti pri ukrcaju na turisticke jedrenjake kojih bude tridesetak vezano uz rivu.Foto: Duje Klaric / CROPIX
 Duje Klarić / CROPIX

ZAGREB - Prije nego što je sreo ženu svog života, Peđo je znao samostalno ljetovati. Bila bi to jednostavna odluka koja je prethodila ljetnim avanturama u kojima mlad i uspješan programer sjedne u svoj automobil i sjuri se na neki otok kako bi upoznao nove i nove djevojke.

Tri sata trajekta

Da danas odluči isto i za svoju destinaciju izabere Korčulu i njezin arhipelag, trebalo bi mu najmanje 2138 kuna samo da se dočepa Korčule. Toliko bi potrošio da vozi dizel automobil, ignorira žeđ i ne kupi ni jedno piće, cijeli dan na splitskom suncu čeka trajekt koji će u 17.30 krenuti put Korčule, da bi nakon tri sata vožnje trajektom nastavio put svog apartmana koji bi plaćao oko 30 eura. S potrošenih dvije tisuće kuna samo za transport, zbog čega ne treba kriviti Korčulane, bio bi tek na početku svog ljetovanja.

Istodobno bi mogao biti u Tunisu za 1895 kuna u hotelu s najmanje tri zvjezdice, s bazenom i plaćenom hranom i pićem. I pritom bi upoznavao djevojke koje govore francuski. Nakon tjedan dana Tunisa, njegove bi se veze nastavile na fejsu i do sljedećeg ljeta bezbolno odumrle. Peđo bi izabrao izlog broj 2.

Izlet u pustinju

Danas, kada ljetuje s Njom, Peđo ima sličnu dilemu. Oko financija. Rješava je kratko, ode u Tunis, Grčku ili sličnu destinaciju. Tako rade pametni, odu na mjesto standardne usluge i ljetovanje koriste samo za užitke. Prije dvije godine Peđo i Ona otišli su u Tunis i odsjeli u hotelu s pet zvjezdica, bili na izletu u pustinji i sažalno se smijali događajima sa smještajem pored gradilišta, skupim pizzama i ćevapima, sladoledima, lošom poslugom u preskupim restoranima i neuređenim plažama na kojima ponekad umru stari ljudi. A prošli su jeftinije. Pa će tako i ove godine frendovima slati razglednice iz Tunisa, a od mene i Bajsa dobiti onu s tovarom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:58