UŠLI U JUŽNI TOK

Putin: Gospođo Kosor, stigli ste u zadnji tren

 AFP

Ruski ministar energetike Sergej Šmatko i ministar gospodarstva Đuro Popijač danas su u Moskvi potpisali Sporazum o ulasku Hrvatske u projekt plinovoda Južni tok.

Sporazum je potpisan nakon trosatnih razgovora ruskog premijera Vladimira Putina i hrvatske premijerke Jadranke Kosor. To je prvi službeni posjet jednog hrvatskog premijera Moskvi od uspostave diplomatskih odnosa.

Tako je četiri godine nakon što je tadašnji ruski predsjednik Vladimir Putin predložio da naša zemlja uđe u Južni tok, Hrvatska na to pristala. No, danas pod nepovoljnijim uvjetima negoli kada je Putin to prvi puta nudio. Jedno od čvorišta plinovoda trebalo je biti u Hrvatskoj a kroz Hrvatsku bi prolazio magistralni vod. No, nakon Mesićevog i Sanaderovog “njet”, Rusija se okrenula Mađarskoj kroz koju će prolaziti magistralni vod.

Nakon sastanka premijerka Kosor je kazala kako se ovim sporazumom otvara put za osnivanje zajedničke tvrtke između Gazproma i Plinacroa koja će biti u 50 postotnom vlasništvu tih dviju tvrki. Zasad nije definirano gdje bi plinovod ušao u Hrvatsku.

”Postoje opcije ulaska iz Slovenije ili iz Srbije. U tome će stručnjaci tek razgovarati”, najavio je predsjednik Uprave Gazproma Aleksandar Miler. “Hrvatska bi trebala zagovarati da plinovod u Hrvatsku uđe iz Srbije”, smatra energetski stručnjak Davor Štern. Hrvatska ima energetski koridor kojim prolazi naftovod JANAF-a od Pančeva u Srbiji preko Hrvatske do rafinerije nafte Lendava u Sloveniji.

Prema Šternu, koridor je dovoljno širok da se uz naftovod postavi i plinovod. Troškovi izgradnje znatno su niži s obzirom da nije potreban otkup zemljišta i mnoštvo drugih predradnji za izgradnju. Osim toga dodatno bi se aktivirati plinsko polje u Beničancima kao skladište. Na taj način Hrvatska bi mogla ostvariti tranzit plina prema Bosni Hercegovini ali i sjevernoj Italiji. Štern smatra da se plinovod izgrađen do Pule može ispod Jadranskog mora povezati sa Italijom koja već ima ugovor o isporuci plina Južnim tokom.

U Moskvi se razgovaralo i o nafti.

Naime, ruske naftne kompanije zanimaju skladišna postrojenja JANAF-a na Krku. Upravo zbog toga je u vladinoj delegaciji i direktor JANAF-a Ante Markov. On je s ruskim domaćinima razgovarao i mogućnostima oživljavanja ideje o naftovodu Družba Adria.

Razgovore o toj temi potvrdio je i Putin, rekavši nakon sastanka da se “razgovaralo o perspektivama projekta Družba Adria”.

U sklopu gospodarskih razgovora, ruska je strana izrazila želju da se ruskim tvrtkama omogući sudjelovanje u procesu privatizacije tvrtki iz sektora turizma i energetike. Putin je naglasio kako je Rusije nakon Njemačke i Italije treća zemlja po veličini izvoza u Hrvatsku.

No, prošle godine suradnja je opala za 60 posto. Stoga je Putin Kosor poručio “stigli ste u pravom trenutku da vidimo što možemo učiniti da se vratimo na prijašnju razinu i da krenemo dalje". On je pohvalio ukidanje viza za ruske građanje tijekom turističke sezone te smatra da će to povečati broj Rusa na Jadranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 01:23