'SVI SE PRAVE GRBAVI'

Radnici Pevec transporta pokreću stečaj

Oni se voze u u skupim autima, a mi imamo problema s plaćanjem struje i drugih režija, sa strahom iščekujemo poštara, kaže jedan od 290 vozača tvrtke Pevec transport koji su prosvjedovali u Bjelovaru
 Miroslav Martinić/Cropix

BJELOVAR - Svi se prave grbavi, stojim bez posla već dva mjeseca, na godišnjem smo odmoru, plaća nema, a nitko nam ništa ne govori o našoj daljnjoj sudbini - u jednu je rečenicu jedan od prosvjednika sažeo problem 290 preostalih vozača tvrtke Pevec transport.

U 10,30 sati završen je prosvjedni skup pedesetak vozača tvrtke Pevec transport, koji se nakon jutrošnjega početka na Trgu hrvatskih branitelja preselio u dvorište uprave Pevec Grupe. Na brojna pitanja o dugu tvrtke prema njima i o njihovoj daljnjoj sudbini vozači nisu dobili odgovore. Obratio im se tek Andrija Orlović, predstavnik Peveca, rekavši da nema rješenja i da ne može ništa konkretno obećati. Okupljeni prosvjednici, kaže Miljenko Gočin, predsjednik Sindikata hrvatskog vozača, nakon toga su se odlučili za pokretanje stečajnoga postupka kao trenutno najboljega rješenja koje će im, ako ništa drugo, omogućiti ostvarivanje prava na Zavodu za zapošljavanje.

- Već dva mjeseca pregovaramo sa Zdravkom i Višnjom Pevec i sa svima koji mogu nešto poduzeti. Dojam je da se radi na odugovlačenju, a sumnjam da će danas pred vozače izaći Zdravko ili Višnja Pevec ili netko od mjerodavnih - kaže Miljenko Gočin.

Vozačima nije jasno zašto se u Pevecu boje vozače poslati na Zavod za zapošljavanje gdje bi ipak mogli ostvariti neka prava.

- Oni se voze u u skupim autima, a mi imamo problema s plaćanjem struje i drugih režija, sa strahom iščekujemo poštara s računima u kuvertama - govori jedan od okupljenih. Iako mu je na posljednjoj platnoj listi obračunata i uplata bankovnoga kredita, Željko Božić iz Novske iznenadio se kada je u banku krenuo po 3.350 kuna preplate toga kredita.

- Tamo sam doznao da ta meni obustavljena rata uopće nije uplaćena - kaže Željko Božić. Od nekadašnjih dobrih zarada u tvrtki Pevec transporti, koje su se s dnevnicama kretale i do 14 tisuća kuna, nije ostalo ništa. Dio od petstotinjak nekada zaposlenih vozača napuštao je tvrtku u kojoj su plaće bile sve manje i manje.

- Zadnju smo plaću primili 30. rujna za kolovoz ove godine, a u svibnju smo primili posljednje dnevnice. Njihova je isplata prestala u lipnju, pa se događalo do vozač kreće u Split s deset-dvadeset kuna u novčaniku - govori jedan od okupljenih vozača. Spominju i pedesetak vozača kojima je u jednom danu otkazan ugovor o radu na određeno vrijeme. Potom, kako je kome na kamionu kojega je vozio istekla registracija, tako je ostajao bez posla. No, prema tvrdnjama vozača radnih mjesta u stvari više i nema, jer nema kamiona. Leasing kuće postupno oduzimaju teretna vozila, a Pevec transport u svom vlasništvu ima tek desetak vozila u upitnom voznom stanju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 20:13