ČUDO U BEOGRADU

Radnicima dajem stanove i kredite na 100 godina. Važno mi je da su oni sretni

Tvrtka Kirka Suri radi 20 godina, zapošljava 120 radnika koji funkcioniraju kao jedna obitelj

ZAGREB - U posljednjih 20 godina, otkad moja tvrtka Kirka Suri radi, svojim sam radnicima kupio više desetaka stanova, dao 15 beskamatnih kredita na 100 godina, a financirao sam i kupnju placeva i izgradnju 35 kuća te čak četvrtina mojih zaposlenih vozi službene automobile. Na tome neću stati jer su moji radnici moja obitelj, žive sa mnom i ako su oni zadovoljni, i ja sam - priznao nam je jučer u telefonskom razgovoru Slobodan Janjušević, vlasnik tvrtke Kirka Suri iz beogradskog naselja Krnjača koja se bavi proizvodnjom kotlovskih postrojenja.

Njegova tvrtka godišnje ostvaruje oko 15 milijuna eura prometa, a kako je priznao Janjušević, od 100 eura profita, 50 ulaže u tvornicu, a 50 u svoje radnike.

Ne zanima ga slava

Zapošljava 120 radnika i surađuje s najmanje 150 kooperanata, te svoje kotlove izvozi na brojna tržišta.

- Ne zanimaju me moć i slava, ne mogu kupovati sebi skupe jahte i stanove a da svoje radnike plaćam toliko malo da ne mogu preživjeti. Samo je zadovoljan radnik produktivan i ima ideju kako unaprijediti tvrtku - rekao je Janjušević.

Njegovi radnici, kako je dodao, imaju prosječno plaću oko 600 eura, a spremni su raditi koliko treba kad ima posla jer tvrtku doživljavaju kao svoju obitelj.

- Jučer sam ih tjerao nakon 14 sati rada da idu kući, jedva su pristali - kaže Janjušević. Taj inženjer strojarstva karijeru je gradio u nekad poznatoj tvrtki Minel - Kotlogradnja u kojoj je u dva navrata proglašen i najboljim patent-inženjerom u bivšoj Jugoslaviji.

Pregovara s Nijemcima

- Minel je tvrtka koja je uz zagrebački TPK i Đuru Đakovića bila jedna od najvećih u metalskom sektoru, a jednom mi je nagradu dodijelio i Janez Drnovšek, te prije toga komunistički političar Lazar Mojsov - kaže Janjušević.Do 1989. bio je direktor tvrtke koju je izvukao iz problema, a potom je napustio tvrtku. Za godinu dana je napravio nekoliko patenata koji su mu ubrzo omogućili da osnuje i vlastitu tvrtku.

- Većina mojih pronalazaka počela su se proizvoditi, a zaradio sam 80.000 njemačkih maraka i njima pokrenuo proizvodnju u Krnjači. Godinama je tvrtka imala promet od oko milijun eura i narasla na 15 milijuna eura. Trenutno pregovaramo za velike poslove u Njemačkoj, promet bi nam mogao doći i do 50 milijuna eura, ali to me plaši - priznao je Janjušević.

- Slava i moć nisu dobri i svi tajkuni u Hrvatskoj i Srbiji imaju pogrešnu filozofiju. Vjerujte mi i kod nas će biti slučajeva poput Peveca - zaključuje ovaj biznismen koji vjeruje da će se i drugi vlasnici tvrtki povesti za njegovim primjerom.

Posao i za djecu i unuke zaposlenika

Janjušević ima kuću uz tvornicu, a pokraj koje gradi i stanove za zaposlene. Otkad je u javnost izišla priča o njemu kao gazdi koji dijeli stanove, zovu ga mediji iz cijelog svijeta, a internet stranica tvrtke ima i po 7000 ulaza dnevno. - Sa su radnicima razgovaram, slušam njihove probleme, a zapošljavamo djecu i unuke radnika. To se pokazalo izvrsnim rješenjem , a tvrtka nikada nije bila u krizi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 09:32