TURBULENTNO

RASKOL U HDZ-u Desno krilo traži unutarstranački referendum o Istanbulskoj, izvor iz vrha stranke: Plenković nas ne smije odbiti, neće to moći izbjeći

 
Davor Ivo Stier, Andrej Plenkovć i Milijan Brkić
 Foto: Boris Kovačev

U HDZ-u se širi nezadovoljstvo zbog ratifikacije Istanbulske konvencije. Nakon što su se tome usprotivili neki istaknuti HDZ-ovci poput Davora Stiera, Ivane Maletić, Milijana Brkića i Mire Kovača, jučer je dio članstva stranke od vodstva zatražio da se o ovom pitanju raspiše unutarstranački referendum.

Riječ je o Zajednici utemeljitelja Zadarske županije, koja je o svemu poslala priopćenje koje je potpisao njihov predsjednik Drago Krpina.

Kontaminirano

“Predlažemo da se do daljnjeg odgodi ratifikacija Istanbulske konvencije u Hrvatskom saboru, a da se prije konačne odluke HDZ-a o ovom važnom pitanju, koje zadire u bit svjetonazorskog i ideološkog utemeljenja naše stranke, a u skladu s najavljenim odredbama novog stranačkog Statuta, raspiše unutarstranački referendum na kojem bi se na najdemokratskiji način donijela odluka koja bi odražavala stvarnu volju većine članova HDZ-a”, stoji u priopćenju. Utemeljitelji su naveli da su im sve odredbe Istanbulske konvencije u kojima se uistinu govori o zaštiti žena od nasilja nedvojbeno prihvatljive, ali da je tekst Konvencije kontaminiran “pojmovima koje nemaju nikakve veze s osnovnom nakanom dokumenta, a to je zaštita žena od nasilja”.

“Uvodi se pojam ‘roda’ koji više ne bi bio podudaran s pojmom ‘spola’ kao danim biološkim svojstvom ljudske osobe, nego bi ‘označavao društveno oblikovane uloge, ponašanja, aktivnosti i osobine koje određeno društvo smatra prikladnima za žene i muškarce’...

ucjene Smatramo nerazumnim i štetnim za HDZ, ali i za hrvatski narod u cjelini, posve ignorirati i zanemariti jasno izraženo stajalište brojnih hrvatskih nezavisnih znanstvenika i intelektualaca, a napose katoličkih biskupa”, naveli su utemeljitelji te zapitali čemu tolika žurba s Istanbulskom konvencijom.

“U javnosti, a osobito kod članova i birača HDZ-a, stvoren je čvrst dojam da naša stranka pristaje na pritiske i ucjene minornih, pa i višeznačno dvojbenih koalicijskih partnera poput HNS-a i Milorada Pupovca, kao i neopravdane zahtjeve koji dolaze izvan Hrvatske. Držimo da se tim pritiscima i ucjenama konačno treba oduprijeti i pod cijenu raspisivanja prijevremenih izbora”, poručili su utemeljitelji.

Stier za prosvjed

Provede li se referendum koji bi iskristalizirao stavove širokog kruga HDZ-ovaca, ali na neki način i testirao raspoloženje prema premijeru, bit će to prvi takav organizirani poduhvat ne samo u HDZ-u nego uopće na političkoj sceni. Ideja organiziranja referenduma nije strana ni nekim saborskim zastupnicima, a među njima je i HDZ-ov politički tajnik Davor Stier.

On načelno podržava i unutarstranački referendum kao i najavljene prosvjede protiv Istanbulske konvencije, kaže da se ne boji kazni, niti da je dosad dobio ikakvu naznaku da bi trebao odstupiti s dužnosti političkog tajnika HDZ-a.

- Ne vidim razloga da HDZ i dalje ne bude inkluzivna politička stranka koja njeguje širinu koja postoji u stranci i koja je nužna. Bitno je da mi sačuvamo prostor pluralizma unutarstranačke demokracije, bitno je da unutar HDZ-a postoji kršćansko-demokratska dimenzija - rekao je Stier.

Ideju da se provede referendum unutar stranke komentirao je jučer Branko Bačić, šef Kluba zastupnika HDZ-a.

- U ovom trenutku Statut HDZ-a ne predviđa takav oblik izjašnjavanja, što ne znači da se on ne može i provesti. Može se provesti. U izmjenama Statuta koje predlaže radna skupina, u novom Statutu predviđena je mogućnost izjašnjavanja članstva o pojedinim pitanjima od posebnog interesa za hrvatsko društvo i RH - rekao je Bačić. Na pitanje što ako županijske organizacije većinom budu protiv, hoće li se HDZ premišljati ili ratifikacija ipak ide, Bačić je uzvratio kako “ne bi odgovarao na pitanje što će biti ako bude”.

Izvor iz vrha HDZ-a rekao nam je jučer kako su prije desetak dana svim članovima županijske organizacije poslali poziv da se uključe u raspravu o Statutu.

- Jedna od ideja je da se Statutom regulira i pitanje referenduma, baš zbog antagonizirajućih tema. Doduše, sada i nije ključno što pitanje referenduma nije već regulirano Statutom. Vjerujem da bi se referendum svakako trebao provesti jer se članovima treba dati pravo glasa. Plenković to neće moći izbjeći nakon inicijative koja je došla iz Zadra. Jedini je problem što taj referendum ne bi bio obvezujući, ali bi jasno pokazao kako članstvo diše. Nije baš jasno zašto se Plenkoviću toliko žuri s tom konvencijom. Da je proveo raspravu s bazom na vrijeme, možda je mogao spriječiti stvaranje slike o razdoru unutar HDZ-a - rekao je sugovornik iz vrha stranke.

Ratifikacija HDZ-u bila izborno obećanje

U potpunosti ćemo ispuniti obaveze prema Istanbulskoj konvenciji - rečenica je iz HDZ-ova Izbornog programa “Vjerodostojno” iz 2016. No, tada nitko od sadašnjih protivnika ratifikacije iz HDZ-a na to nije reagirao.

“U potpunosti ćemo ispuniti obveze prema Istanbulskoj konvenciji koja je za RH stupila na snagu 2014. Konvencija sadrži područja prevencije, zaštite od progona, kao i temeljne mjere nadzora provođenja propisa”, navedeno je u HDZ-ovu programu iz 2016. Podsjetimo i da je ministrica Nada Murganić prilikom jednog od prvih istupa nakon imenovanja, u Karlovcu, najavila da joj je ratifikacija prioritet. Lani u rujnu aktualna Vlada jednoglasno je prihvatila Nacionalnu strategiju borbe protiv nasilja u obitelji koja je usklađena s Istanbulskom konvencijom te zabranjuje rodno uvjetovanu diskriminaciju i nasilje.

Podsjetimo i da je krajem 2014. na konferenciji za novinare, sadašnja državna tajnica Margareta Mađerić od SDP-ove Vlade tražila da se hitno ratificira konvencija. S Mađerić su tada bili Josipa Rimac i Miro Kovač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:02