ISTANBULSKA KONVENCIJA

ZAOKRET DAVORA STIERA Prije tri godine kao eurozastupnik u Izvješću o EU koristio termin rodne ravnopravnosti: 'Teza da sam promijenio stav ne stoji'

 
 Darko Tomaš / CROPIX

Davoru Ivi Stieru, bivšem ministru vanjskih poslova, deklariranom demokršćaninu i ikoni konzervativne struje HDZ-a koji je u jeku sukoba oko Istanbulske konvencije sa službenog puta iz Argentine poslao premijeru Andreju Plenkoviću oštro pismo u kojem mu spočitava ambiciju za ratifikacijom i proglašava je uvredljivom, pojam roda i rodne jednakosti nije uvijek bio stran i uvredljiv.

Ljudska priroda

Tako barem svjedoči Izvješće o EU i globalnom razvojnom okviru za razdoblje nakon 2015. godine, koje je Stier kao europarlamentarac predstavio 17. studenoga 2014. godine, a potom i za njega glasao, i u kojem brani ženska ljudska prava, zalaže se za rodnu ravnopravnost, uvođenje rodne perspektive u sve javne politike kao osnove borbe protiv siromaštva. Stier u tom izvještaju isključivo koristi termin rodne, a ne spolne ravnopravnosti, premda će u pismu Plenkoviću, sada, tri godine poslije, pojam roda proglasiti “neprihvatljivim i protuprirodnim, konstruiranim i totalitarnim, ideologiziranim konceptom, razdvojenim od bioloških činjenica, od same ljudske prirode”.

Uloga žena

U svom pismu premijeru i HDZ-u Stier ne spominje kako je došlo do tog preokreta, ali se pohvalio kako je u nastojanju da se osnaži uloga žena u poslovnom svijetu s bivšom potpredsjednicom Europske komisije Viviane Reding objavio članak o novoj direktivi Europske unije o kvotama za žene u upravama trgovačkih društava i nagovorio je da koriste termine poput “ravnopravnost spolova” umjesto “rodnih teorija”. Stieru je danas žao, napisao je, što takav pristup nije korišten u pisanju Istanbulske konvencije i tumači:

“Rodna ideologija tvrdi da rodni identitet može biti različit od spolnog identiteta. Po tome, žena može biti i onaj tko je biološki muško. Ako se biološke činjenice ne slažu s ‘rodnim identitetom’ - tim gore po činjenice. Dakle, nije glavni prijepor u tome što se u nekom dokumentu koristi riječ ‘rod’, već disocijacija ‘roda’ od prirode, od ‘spola’...”, protestirao je Stier i zaključio da bi bilo “neodgovorno i štetno tražiti od zastupnika HDZ-a da glasuju za ratifikaciju”.

Tri godine ranije nije tako gorljivo inzistirao na distinkciji roda i spola. U Izvješću Stier na više mjesta koristi pojam roda te apelira “da su rodna jednakost i prava žena nužni preduvjeti za uspjeh globalnog razvojnog okvira za razdoblje nakon 2015.”. U dijelu u kojemu se definiraju “Milenijski razvojni ciljevi”, u točki 4. Stier je europarlamentarce podsjetio da “iako su milenijski ciljevi znatno izmijenili živote ljudi, ključna pitanja kao što su kršenja ljudskih prava, nejednakosti, uključujući rodnu nejednakost, oružani sukobi i terorizam… još uvijek predstavljaju vrlo složene izazove s kojima se potrebno suočiti u narednim desetljećima”.

Stierov odgovor

Zamolili smo Stiera da nam objasni zašto mu je pojam roda i rodne ravnopravnosti bio prihvatljiv u Izvješću, a odiozan u Istanbulskoj, i zašto se dok je bio europarlamentarac zalagao za promoviranje rodne ideologije koju sada oglašava kao protuprirodnu.

- U pismu kolegama u Predsjedništvu HDZa jasno sam naveo kako nije problem u tome što se spominje rod u nekom dokumentu, već kada mu se daje značenje koje je protivno prirodnom zakonu. Stoga ne stoji teza da su stajališta koja sam iznio kao europarlamentarac različita od onih koje sam naveo u pismu članovima Predsjedništva, izjavio je Stier.

- Pritom moram dodati da sam i kao europarlamentarac glasovao protiv amandmana koji su tražili ratifikaciju Istanbulske konvencije od strane država članica EU. Ti su podaci također javni pa ih možete provjeriti. A možete i pitati kolege u EP iz tog razdoblja, s obzirom da smo o toj temi raspravili i na sastanku hrvatske delegacije unutar grupe Europske pučke stranke. Dakle, i kao europarlamentarac i sada kao saborski zastupnik imao sam isti stav. Dakako, poštujem kolege koji su imali suprotno mišljenje kao i pravo onih koji su u međuvremenu promijenili poziciju. Međutim, ja sam i tada u Europskom parlamentu glasovao protiv amandmana koji su tražili ratifikaciju Istanbulske konvencije, dodao je Stier.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:04