LAŽNE PROZIVKE

RASKRINKANA PODVALA IZ SRBIJE ‘Domovinski rat’ nije udžbenik, nego priručnik, a u njemu se uopće ne spominje NDH

 Bruno Konjević/EPH

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, prema pisanju srpskih medija, proglasilo je spornima udžbenike iz povijesti u Hrvatskoj u kojima se veliča uloga ustaša i poriču zločini nad Srbima.

Pritom tvrde da su sporni udžbenici povijesti dobili odobrenje za ulazak u škole Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

U priručnicima iz povijesti Školske knjige se, kako pišu mediji Večernje novosti i Blic, poriču zločini NDH, a u priručniku u izdanju kuće Duden uz pojam ustaša stoji objašnjenje da je to “hrvatski nacionalistički pokret koji se u Drugom svjetskom ratu borio protiv srpskog centralizma”.

Interes javnosti

Prema prenošenju Blica, Ministarstvo vanjskih poslova Srbije do zaključka o ocjeni priručnika došlo je nakon što su zatražili mišljenje stručnjaka o povijesnom školskom priručniku “Domovinski rat” u kojima su Srbi označeni kao agresori, teroristi i ekstremisti, te su ocijenili da je “priručnik šovinistički i da nikako ne može doprinijeti istinskom pomirenju hrvatskog i srpskog naroda”.

Riječ je o priručniku čije je prošlogodišnje predstavljanje u Zagrebu izazvalo veliki interes javnosti s obzirom na to da je to prvi priručnik za nastavnike o Domovinskom ratu. Autori priručnika su Nikica Barić, Darko Dovranić, Tamara Janković, Ante Nazor, Domagoj Novosel i Emil Petroci, a namijenjen je nastavnicima povijesti u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini i nije obavezan u nastavi.

Na napise u srpskim medijima reagirali su u Školskoj knjizi i Ministarstvu obrazovanja demantirajući spornost priručnika koji, naglašavaju u Ministarstvu, nisu odobreni za uporabu u školama, nego se nalaze na slobodnom tržištu.

- Autori poput Ante Nazora i Nikice Barića među najstručnijim su hrvatskim povjesničarima koji se bave temom Domovinskog rata. Svi njihovi tekstovi pisani su najsuvremenijim metodama i zakonitostima struke, a na povijesnim izvorima svih uključenih strana. U dijelu s povijesnim izvorima uključeni su i izvori srpske strane te u knjizi nikako ne može biti riječ o jednodimenzionalnoj interpretaciji prošlosti - ističe Deniver Vukelić, urednik u Školskoj knjizi. Dodaje da su priručnici “Prvi svjetski rat” (ŠK, 2014.), “Domovinski rat” (ŠK, 2015.) i “Drugi svjetski rat” (ŠK, 2016.), kako je vidljivo iz samih njihovih naslova, priručnici za učitelje, a ne učenike, dakle izvanudžbenička izdanja, kao i svaka druga knjiga koja je otisnuta u izdavaštvu i koju učitelji mogu ili ne moraju konzultirati u pripremi svoje nastave ako kao stručnjaci i pedagozi smatraju da im može pomoći u njezinu oblikovanju te ne podliježu odobrenju Ministarstava.

Koautorica priručnika Domovinski rat, profesorica povijesti Tamara Janković procjenjuje da su reakcije iz Srbije paušalne i štetne.

Politička provokacija

- Naši priručnici ne idu u smjeru uvreda i kvalifikacija niti se u priručniku ‘Domovinski rat’ spominje NDH - kaže T. Janković, pretpostavljajući da su dvije teme - ustaška NDH i Domovinski rat - iz određenih razloga namjerno povezane u medijima susjedne države.

- Ovakvi pokušaji čine štetu jer otežavaju nastavnicima posao s učenicima, koji u medijima stalno čuju o dvjema temama u zajedničkom kontekstu - Domovinski rat i NDH - dodaje Tamara Janković.

Stručnjaci se pritom slažu da su zadnji napisi o udžbenicima iz povijesti politička provokacija iz Srbije ne bi li izazvali novu vlast na reakciju o vječnoj temi Drugi svjetski rat i Domovinski rat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:09