POSTUPAK

RASPRAVA O IMENOVANJU PREMIJEROVA KUMA ZA VELEPOSLANIKA Povjerenstvo za sukob interesa u petak će opet odlučivati o Plenkoviću

Premijer je u studenome izjavio da se kao predsjednik Vlade ne može izuzeti pri imenovanju diplomata
Nataša Novaković, Andrej Plenković
 Boris Kovacev, Bruno Konjevic / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa trebalo bi, kako doznaje Hina, u petak odlučiti je li premijer Andrej Plenković povrijedio načelo djelovanja time što je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom, kad ga je predlagao za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Postupak protiv Plenkovića Povjerenstvo je pokrenulo 23. studenoga prošle godine jer nije obavijestio članove Vlade, predsjednicu i članove saborskog Odbora za vanjsku politiku i javnost da mu je Igor Pokaz, kojeg je predložio za veleposlanika, vjenčani kum. Plenković je tada izjavio da je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neargumentirano i nepotrebno protiv njega pokrenulo postupak te istaknuo kako se premijer ne može izuzeti pri imenovanju diplomata.

“Svi zakonski propisi koji reguliraju imenovanja i postavljanja šefova diplomatskih misija i konzularnih ureda ne predviđaju u bilo kojoj varijanti izuzeće onoga tko obnaša dužnost predsjednika Vlade. Dakle, zakonski se nije moguće izuzeti”, izjavio je.

U obranu premijera stalo je tada i Ministarstvo vanjskih poslova, navodeći da Plenković nije predložio Pokaza niti se mogao izuzeti iz postupka imenovanja, u kojem još sudjeluju predsjednica, Vlada i saborski Odbor za vanjske poslove.

“Svesti njegovo imenovanje na osobna poznanstva značilo bi negiranje i obezvređivanje njegovih profesionalnih zasluga”, priopćio je MVEP.

Povjerenstvo će na istoj sjednici odlučiti i hoće li protiv premijera pokrenuti postupak vezan uz zapošljavanje njegova šogora za direktora u Zračnoj luci Dubrovnik. Odlučivat će koja je bila Plenkovićeva uloga u tome. Plenković se svojedobno našao na dnevnom redu Povjerenstva i zbog aktivnosti prilikom izrade tzv. Lex Agrokor u “aferi Hotmail”, ali odluku o tome nije donijelo jer je premijer dan prije sjednice zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković iz tog postupka.

Taj se predmet našao u svojevrsnom zastoju jer se još ne zna koje je tijelo nadležno za odlučivanje o izuzeću budući da su se Sabor i Upravni sud izjasnili da nisu nadležni.

Povjerenstvo se žalilo na rješenje Upravnog suda, pa se čeka odluka Visokog upravnog suda, a potvrdi li se da nitko od ta dva tijela nije nadležan, Povjerenstvo će se, prema ranijim najavama, obratiti Ustavnom sudu, od kojeg će zatražiti da im kaže tko je nadležan.

U predmetu u kojem je pokrenulo postupak protiv Plenkovića i više ministara zbog višekratnog oglušivanja da dostave dokumentaciju vezanu uz putovanje Vladinim zrakoplovom u Helsinki, Povjerenstvo je dobilo očitovanje od većine prozvanih, ali nitko nije priložio dokumentaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:25