NATAŠA NOVAKOVIĆ

ŠEFICA POVJERENSTVA ZA SUKOB INTERESA Bit će žalostan presedan ako u slučaju Helsinki budemo morali odustati od postupka jer nam nisu dostavili papire

Nataša Novaković
 Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković gostovala je u Dnevniku Nove TV te je tom prilikom rekla da Povjerenstvo još uvijek nije dobilo dokumentaciju o putovanju premijera Andreja Plenkovića i više ministara na skup Europske pučke stranke koji se 7. i 8. studenog prošle godine održao u finskom Helsinkiju. U razgovoru se dotakla i pitanja porijekla imovine HDZ-ove eurozastupnice Dubravke Šuice te premijerova traženja da se Novaković izuzme u slučaju tzv. skupine "Borg".

U nastavku u cijelosti prenosimo transkript intervjua koji je vodio Mislav Bago.

Haj'mo na HDZ i slučaj Helsinki. Prošle godine su bili na sastanku pučana. Krajem tjedna je istekao rok, jesu li vam poslali račune i dokumentaciju koju ste tražili?

- Ne. Dobili smo očitovanje od većine dužnosnika. Jedino još Lovro Kuščević nije zaprimio našu odluku i čekamo njegovo očitovanje. To jest, očitovanje smo zaprimili, dokumente nismo.

U redu. Oni vama dokumente nisu poslali. Budući da su dva slučaja otvorena, jedan je slučaj Helsinki, drugi je zbog nepoštivanja dokumentacije, ako vam ne daju dokumente vi morate taj slučaj zatvoriti.

- Postupke smo otvorili zbog toga što nam nisu dostavili dokumentaciju. Sad kad dobijemo za očitovanje i dužnosnika Kuščevića, mi ćemo taj predmet staviti na sjednicu i odlučiti jer nismo dobili dokumente.

Realno je da će se zatvoriti slučaj.

- Slučaj Helsinki kao takav će biti jedan žalostan presedan ako ćemo morati ne pokrenuti postupak zbog toga što nismo dobili dokumentaciju.

Jesu li oni dužni dostavljati dokumentaciju?

- Da. To je izričita zakonska odredba u kojoj stoji da su dužni dostaviti očitovanje i dokaze, odnosno dokumente.

Sankcija nema ako ne dostave?

- Sankcija nema, ali hoću reći da ovo nije jedinstven slučaj. Dakle, mi u svakom predmetu tražimo dokumentaciju. Nikada se nije desilo da nam se ovako izričito ne želi dostaviti.

HDZ vam je zapravo ne dostavom dokumenata zatvorio slučaj Helsinki?

- To mora ići na sjednicu Povjerenstva, ali činjenica je da nemamo dokumentaciju koja nam je nužna.

Takva poruka je za sve ubuduće slučajeve, svakom dužnosniku "nemoj dostaviti dokumentaciju i nema tvog slučaja".

- Ako ćemo općenitije, da, to bi bilo tako.

Koja je onda svrha tog svega? Bolje je onda ugasiti to sve.

- Još postoji mogućnost da dobijemo račun. Još uvijek postoji mogućnost da se nešto desi. Međutim činjenica jest da u ovom trenutku nemamo ništa i da sad, kako izgleda, nećemo imati ništa.

Mislite li da bi bilo čudo da vam dostave neku dokumentaciju?

- Pa ne znam da li bi bilo čudo, ali s obzirom na to da je dostavljeno medijima, a nije dostavljeno tijelu koje je nadležno, koje je dužno to tražiti, čini mi se da se neće dostaviti.

Tražili ste i račune i u kojem svojstvu tamo ide predsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Jesu li oni išli stranački, državno? Ništa vam zapravo nisu rekli.

- Očitovali su dio. Nisu se očitovali na sve okolnosti. Nisu tu samo putni nalozi, dakle, tu je popis osoba koje su bile u delegaciji, popis tko je bio u avionu. Ima tu više dokumenata koje smo mi tražili.

S obzirom na to da ništa od toga niste dobili, što vam je sljedeći korak?

- To ćemo vidjeti. Sljedeći korak je staviti to na radni sastanak i Povjerenstvo će donijeti odluku.

Kad možemo to očekivati?

- Što se tiče otvaranja zbog nedostave dokumentacije, vrlo brzo. Nakon što zadnji dužnosnik zaprimi. Mjesec dana.

Dubravka Šuica nije hrvatski dužnosnik, prema tome, nemate ingerenciju nad njom. Zadnja njezina kartica iz 2011. Kada bi ona vama dala suglasnost, da li bi se onda ta kartica mogla objaviti?

- Apsolutno. Kada bi gospođa Šuica rekla da želi zbog transparentnosti ili zbog medija dati te podatke, mi onda ne bismo imali problema i mogli bismo ih dati na uvid.

Nije li porijeklo imovine posao Porezne, a ne da se vi time morate baviti? Porezna bi trebala svima, pa i dužnosnicima, a ne da vi prekopavate koliko tko ima kuća, kvadrata...

- Pa da. Mi u ovom segmentu ne ulazimo u porijeklo imovine, za to bi trebao neki drugi zakon i neke druge ovlasti. Mi nemamo te ovlasti tako da mi radimo ono što možemo.

Slučaj Borg i dalje stoji zato što se traži vaše izuzeće, to jest, Andrej Plenković ga traži. Kada će Visoki upravni sud donijeti odluku o tome?

- Upravni sud je jako brzo donio odluku na prvom stupnju, a Visoki upravni sud sad čekamo malo dulje. Mislim da je to jednostavno pitanje i očekujem da se to što prije riješi kako bismo mogli vidjeti što ćemo.

Koliko to može trajati?

- Nema roka.

Što ako oni kažu da je Sabor nadležan, Sabor kaže mi nismo nadležni. Vi njima podnosite godišnje izvješće, a oni ne mogu vas izuzeti?

- Ako nitko nije nadležan, onda ćemo se obratiti Ustavnom sudu da oni kažu tko je nadležan.

Koliko onda sve to može trajati?

- Predsjednik suda (Miroslav) Šeparović je rekao da je to jednostavno pitanje. Očekujem da se to onda brzo i riješi.

Je li realnije da vi odstupite ili da vas smijene vladajući?

- Nije realno da ja odstupim.

Znači spremni ste na smjenu?

- Ja otići neću, a sad...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:44