Nema do smilja. U Dalmatinskoj zagori i na dijelu otoka proteklih je tjedana to jedina i najvažnija tema. Ide se “u cmilje”, priča se o otkupljivačima, uspoređuje kvaliteta, pa i raspravlja o idealnim mjestima za branje. Povod svemu tomu je otkupna cijena, koja je s nekadašnje tri, četiri kune po kilogramu narasla na čak deset kuna. Pa sada smilje bere i staro i mlado jer se mjesečno može zaraditi vrlo dobar novac, i do deset tisuća kuna.
Na sam blagdan Velike Gospe ljetna žetva je završila jer je i zakonom zabranjeno branje nakon 15. kolovoza. Otkupljivači se odmaraju, destilerije su obavile težak posao dobivanja eteričnog ulja i ono se pakira te odlazi u Francusku, koja uzima 90 posto svog ulja od smilja koje proizvedemo. Tražena je to roba, a naročito u kozmetičkoj indus...
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....