VLADIMIR MILANKOVIĆ

RATNI ZAMJENIK NAČELNIKA SISAČKE POLICIJE NAKON ODSLUŽENE KAZNE ZA RATNI ZLOČIN PUŠTEN NA SLOBODU Odslužio je dvije trećine kazne

Za taj ratni zločin je 2013. na 10 godina zatvora osuđen Vladimir Milanković, ratni dozapovjednik policijskih snaga na sisačkom području.
 Vlado Kos / CROPIX

Nekadašnji zamjenik načelnika PU Sisačko-moslavačke Vladimir Milanković (56), pušten je u srijedu 8. studenoga iz zatvora u kojem je neprekidno od lipnja 2011. godine.

Odslužio je dvije trećine kazne i pušten je iz zatvora u Glini na slobodu, potvrđeno nam je iz Županijskog suda u Sisku.

Milanković, koji je uhićen 20. lipnja 2011. godine zajedno sa Đurom Brodarcom, ratnim načelnikom PU Sisačko-moslavačke i suborcem Dragom Bošnjakom, osuđen je 9. prosinca 2013. godine na Županijskom sudu u Osijeku na osam godina zatvora.

Vrhovni sud je u lipnju 2014. godine Milankoviću povisio prvostupanjsku presudu osječkog Županijskog suda na deset godina zatvora.

Milanković je proglašen krivim zato što kao zamjenik načelnika sisačke Policijske uprave, u razdoblju od srpnja 1991. do lipnja 1992., nije spriječio nezakonite nasilne ulaske u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje, zastrašivanje te fizičko i psihičko zlostavljanje ljudi na širem području Siska i Banovine.

Optužnica ga je teretila da je, naprotiv, sprječavao istrage zločina, odobravao nezakonite radnje podređenih i ohrabrivao ih na to te i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na pojedine civile i naredio nezakonito zatvaranje većeg broja civila srpske nacionalnosti, što je rezultiralo ubojstvom 24 žrtve, odnosno 23 civila i jednog ratnog zarobljenika.

Milanković je, tako, po zapovjednoj odgovornosti, osuđen i za smrt mlade Siščanke Ljubice Solar, kao i petero članova obitelji Vila, odnosno tri člana obitelji Trivkanović, a u obrazloženju Županijskog suda u Osijeku stoji kako se 'prikrivanje zločina može vidjeti u svakoj likvidaciji civila'“

Vladimiru Milankoviću je u kaznu zatvora uračunato i vrijeme provedeno u pritvoru od 20. lipnja 2011., u zatvoru je imao velikih zdravstvenih problema, štrajkao je glađu i sada je na slobodi.

Prvoosumnjičeni Đuro Brodarac, bivši Milankovićev nadređeni u policiji i bivši sisačko-moslavački župan umro je u srpnju iste godine pritvoru u Osijeku, a Drago Bošnjak, bivši pripadnik SJP 'Vukovi' oslobođen je optužbe za ratni zločin.

Ostalo je upamćeno kako je po izricanju presude u Osijeku, Milankovićev prijatelj i suborac umirovljeni general Mladen Mikolčević poveo pjevanje hrvatske himne, u čemu mu se pridružio i sam Milanković.

Mikolčević je rekao da je „himni mjesto u sudnici, jer se sudi hrvatskom heroju.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:04