SLUČAJ MILANKOVIĆ

Ustavni sud odbio bivšeg zamjenika šefa sisačke policije, osuđenog za ratne zločine: 'Imao je pravično suđenje'

Na fotografiji: pravosudni policajci dovode prvooptuženog Vladimira Milankovića u sudnicu
 Vlado Kos / Cropix / CROPIX

Većinom glasova Ustavni sud odbio je ustavnu tužbu nekadašnjeg zamjenika načelnika PU sisačko-moslavačke Vladimira Milankovića koji je zbog ratnih zločina nad srpskim stanovništvom na području Siska i Banovine osuđen na 10 godina zatvora.

Milanković je tvrdio da mu je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, no ustavni suci nisu za to našli valjane argumente.

Bivšem načelniku PU sisačko-moslavačke i bivšem županu Đuri Brodarcu, Milankoviću i Dragi Bošnjaku postupak je pokrenut tek policijskom kaznenom prijavom u lipnju 2011. godine zbog sumnje da su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika 1991. i 1992. godine na području Siska i Banovine.

Đuro Brodarac je umro u srpnju 2011. godine pa je postupak protiv njega bio obustavljen.

Sudilo se na Županijskom sudu u Osijeku gdje je Milanković u prosincu 2013. godine osuđen na osam godina zatvora. U lipnju 2014. godine Vrhovni sud je Milankoviću povisio kaznu na deset godina zatvora.

Osuđen je zato što je kao zamjenik načelnika sisačke Policijske uprave nije spriječio nezakonite nasilne ulaske u kuće i stanove, nezakonite pretrage, ponižavanje, zastrašivanje te fizičko i psihičko zlostavljanje ljudi na širem području Siska i Banovine.

U optužnici se tvrdilo da je sprječavao istrage zločina, odobravao nezakonito postupanje podređenih i ohrabrivao ih na to, ali i osobno sudjelovao u zlostavljanju i napadima na civile te naredio nezakonito zatvaranje većeg broja civila srpske nacionalnosti, što je rezultiralo ubojstvom 23 civila i jednog ratnog zarobljenika.

Milanković je po zapovjednoj odgovornosti osuđen i za smrt mlade Siščanke Ljubice Solar, petero članova obitelji Vila te tri člana obitelji Trivkanović.

Izdvojena mišljenja imali su suci Branko Brkić, Miroslav Šumanović i Davorin Mlakar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:00