ULAGANJE U BUDUĆNOST

RAZVOJNE MJERE ZA HRVATSKO SELO Sljedeće godine 185 novih vrtića u selima vrijednih milijardu kuna

 
 Ante Cizmic / CROPIX

Nakon prvog natječaja za gradnju vrtića iz programa ruralnog razvoja u kojem je dodijeljeno 288 milijuna kuna za gradnju ili adaptaciju 57 vrtića, Ministarstvo poljoprivrede u petak će potpisati ugovore za gradnju još 108 vrtića vrijednih 703 milijuna kuna, od čega će se iz EU Programa ruralnog razvoja RH sufinancirati 591 milijun kuna.

Kako doznajemo, u Ministarstvu je zanimanje za sufinanciranje iznimno veliko pa se zatražilo i povećanje financijske omotnice za taj natječaj, što je Ministarstvo poljoprivrede i odobrilo, pa se očekuje odobrenje za još 20 vrtića.

Uvjet za ostanak

- Naš je cilj da što više djece iz malih naselja u Hrvatskoj dobije pristup kvalitetnom predškolskom odgoju, a njihovi roditelji poticaj za povećanje svojih obitelji te uvjete za ostanak na ruralnom prostoru. Ako ljudima ponudimo sadržaje koji ih inače privlače gradovima, živjeti u ruralnom području postat će izbor, a ne nužda - rekao nam je Tomislav Tolušić, potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede.

Dodaje kako “fondovi EU koji su nam na raspolaganju pružaju priliku da obnovimo i sagradimo sve ono što nismo mogli prethodnih godina jer općine nisu imale novca za takve investicije”. - To su ulaganja u budućnost, u živote naše djece i opstanak hrvatskih ruralnih područja. Sljedeće godine očekujemo 185 funkcionalnih dječjih vrtića na hrvatskom selu - kaže Tolušić.

U operaciji 7.4.1. ‘’Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo”, vrijednoj milijardu kuna, 500 milijuna kuna bilo je namijenjeno isključivo gradnji, rekonstrukciji i opremanju dječjih vrtića, a ostatak je namijenjen za vatrogasne domove, sportske terene, javne prometne površine i sličnu infrastrukturu koja će ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad.

Ovo nije prvi natječaj za gradnju vrtića. Temeljem prošlog, prvog natječaja u svibnju ove godine dodijeljeno je 288 milijuna kuna za gradnju novih ili modernizaciju postojećih vrtića. Kroz taj prvi natječaj u 17 županija gradi se, rekonstruira i cjelovito oprema 57 vrtića - Otočac, Dvor, Popovača, Voćin, Ozalj, Slunj, Konjščina, Hrvace, Skradin, Drniš, Bistra… zapravo općine koje ne bi same mogle realizirati takve projekte s obzirom na proračune kakve imaju.

Gradnja i rekonstrukcija vrtića provodi se u naseljima do 5000 stanovnika, a financijska potpora iznosi od 80 do 100 posto investicije i izravno je ovisna o razvrstavanju općina i gradova prema stupnju razvijenosti, odnosno između 15.000 i 1,000.000 eura po projektu.

Depopulacija

- Zanimljivo je da natječaj gradnje vrtića raspisuje Ministarstvo poljoprivrede jer Program ruralnog razvoja za razdoblje 2014. - 2020. nije fokusiran isključivo na snažniji razvoj poljoprivrednih potencijala, nego kroz Mjeru 7 otvara prostor za ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje usluga koje unapređuju kvalitetu života stanovništva kako bi i ruralni prostor učinili poželjnim mjestom za život i rad, zaustavili depopulaciju tih područja i potaknuli demografsku obnovu. Dosad je u okviru Mjere 7 raspisano ukupno 7 natječaja, sklopljeno 432 ugovora o sufinanciranju za 1, 8 milijardi kuna - navode iz Ministarstva.

Nove ambulante

Ugovor će potpisati i Jasna Matković, načelnica općine Punitovci blizu Đakova. Već su iz iste mjere završili jednu cestu i počeli graditi vatrogasni dom i uređuju park.

- Da, to će biti prvi vrtić u našoj općini i nadamo se da će njegova gradnja spriječiti odlazak mladih obitelji koji nisu imali gdje smjestiti svoju djecu dok rade pa su odlazili u veće gradove. Vrtić će biti pokraj Doma zdravlja kapaciteta 50 djece i za naših 1800 stanovnika potpuno će zadovoljiti potrebe - kaže načelnica.

U općini Viljevo sa 2100 stanovnika planiraju graditi vrtić kapaciteta 45 djece vrijedan 6,5 milijuna kuna. Načelnik Dominik Knežević nada se da će biti sagrađen za dvije godine.

- Naravno da vjerujemo da će novi vrtić biti poticajna mjera demografske obnove i zaustavljanja iseljavanja mladih obitelji, što kod nas nije uzelo većeg maha - kaže Knežević. I u Viljevu su iz tih mjera počeli graditi lokalnu cestu, vatrogasni dom i ambulantu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:21