PREDSJEDNIKOV ANALITIČAR

REAKCIJE NA SMJENU DEJANA JOVIĆA HDZ: 'Josipović ga je razriješio jer mu šteti u kampanji'

 Goran Mehkek/CROPIX

ZAGREB - HDZ je danas ocijenio kako je odluka predsjednika Republike da razriješi svog glavnog analitičara Dejana Jovića motivirana procjenom da bi njegovo zadržavanje ugrozilo kampanju Ive Josipovića za predstojeće predsjedničke izbore.

Glavna oporbena stranka sazvala je danas izvanrednu konferenciju za novinare na kojoj su međunarodni tajnik stranke Miro Kovač i saborski zastupnik Vladimir Šeks oštro napali Jovićeve stavove iznesene u časopisu "Politička misao" u kojima je ustvrdio da su referendumi o nezavisnosti u bivšoj Jugoslaviji, osim crnogorskog iz 2006., bili vrlo neliberalni.

Tijekom održavanja konferencije došla je potvrda o Jovićevom razrješenju. Šeks i Kovač, upitani za komentar, ocijenili su kako je Josipović pravilno postupio, ali i ustvrdili da je glavni razlog Jovićeve smjene predstojeća predsjednička kampanja.

"Ako je do toga došlo, onda se postupilo onako kako se očekuje od predsjednika jedne suverene, demokratske samostalne države", rekao je Kovač.

Šeks je pak ocijenio kako je ključni motiv smjene Josipovićeva analitičara procjena da bi mu daljnje zadržavanje Jovića ugrozilo predsjedničku kampanju.

"Mislim da je to zapravo ključni motiv predsjednika Josipovića, da je procijenio da bi mu daljnje zadržavanje Jovića ugrožavalo predsjedničku kampanju jer bi se izričito povezivalo s njegovom osobnošću", ustvrdio je.

Šeks pritom dodaje kako se postavlja pitanje dalnjeg zadržavanja i drugih savjetnika predsjednika Republike, kao što je savjetnik za sigurnosna pitanja Saša Perković.

"Koja je poruka toga, kada su njihova izražena stajališta o bitnim političkim vrednotama takve naravi da oni ne zaslužuju biti savjetnici predsjednika Republike", kazao je Šeks.

Naglašava pritom da je pogrešno Josipovićevo pozicioniranje na način - 'ja nužno ne dijelim stavove svojih savjetnika, oni su autonomni'.

"Ne mogu savjetnici biti autonomni u odnosu na predsjednika. U političkom žargonu predsjednički savjetnici dijele s njima iste vrijednosne i političke stavove. Ne može biti takva diskrepanca kod krupnih političkih pitanja jer će onda javnost izvoditi zaključke - 'pa, ako vam je taj politički savjetnik, tko je kome savjetnik, odnosno tko je kome šef'", kazao je Šeks.

Upozorio je i da je na Jovićeve višekratno izražene stavove o raspadu Jugoslavije i ocjeni da je Jugoslavija bila 'dobar okvir' bilo kritika "iz različitog dijela političkog života" u Hrvatskoj, kao i pitanja zašto ga Josipović i dalje drži kao glavnog analitičara.

Jer, objašnjava, Šeks, njegovo zadržavanje u Uredu predsjednika s takvim stajalištima ne može se, na svojevrstan način, ne shvatiti "kao djelomično dijeljenje stajališta s predsjednikom Republike".

"Zato mislim da je Josipović, kad je ovaj prekrdašio svaku moguću mjeru, jednostavno kao izraz kranje nužde povukao tu kočnicu, ako je to točno, i razriješio ga dužnosti", ustvrdio je Šeks.

U kritici Jovićevih stavova, Kovač je kazao da se radi se o stajalištu koje negira legitimitet referenduma iz 1991. godine, a time i samostalnosti i temelja moderne hrvatske države.

Šeks, se pak osvrće na Jovićevu ocjenu da su se građani na referendumu 1991. izjašnjavali bez slobodne volje, u ozračju straha i nasilja kazavši kako su one "činjenično neistinite, revizionističke i vrlo opake".

Referendum 1991. bio je narodni plebiscit, naglašava Šeks, navodeći da je od 3,6 milijuna, na referendum izašlo čak 3 milijuna birača, a 83 posto se opredijelilo za hrvatsku nezavisnost.

Kod onih koji se nisu opredijelili, njih 17 posto, riječ o onima koje su srpske vođe pobune spiječavali i prijetili im zbog izlaska na referendum, dodao je.

Sama referendumska odluka, ističe Šeks, bila je jasna poruka kojim putem Hrvatska želi ići te temelj za saborske odluke o samostalnosti i neovisnosti.

"Osporavanje tog temelja hrvatske državnosti, referenduma, znači osporavanje legitimiteta nastajanja hrvatske države', poručio je.

Josipović: Duboko se ne slažem s Jovićevom izjavom

Upravo u vrijeme održavanja HDZ-ove konferencije za novinare predsjednik Josipović u Žminju je izvijestio da je donio odluku o razrješenju glavnog analitičara Dejana Jovića zbog njegove tvrdnje da je referendum o neovisnosti Hrvatske bio neliberalan i antidemokratski.

"Jučer sam već izjavio kako se duboko ne slažem s tom izjavom. Riječ je o izjavi koja je štetna i pogrešna i stoga sam donio odluku o razrješenju gospodina Jovića", rekao je Josipović novinarima u Žminju gdje je nazočio otvaranju prve pasivne poslovne zgrade tvrtke "Rudan" u Hrvatskoj.

Jović je u časopisu za politologiju Fakulteta političkih znanosti "Politička misao" ustvrdio kako su referendumi o nezavisnosti u bivšoj Jugoslaviji, osim crnogorskog iz 2006., bili vrlo neliberalni.

"Možda su bili 'demokratični' ako se pod 'demokracijom' podrazumijeva samo utvrđivanje koga ima više, a koga manje", napisao je Jović.

No, liberalni sasvim sigurno nisu bili, jer nije bilo dovoljno slobode da bi svatko bez opravdanog straha od drastičnih posljedica mogao reći točno ono što misli, smatra Jović .

"Nije bilo dovoljno slobode. A nema je ni danas. Agresivnost i nasilje bile su glavne karakteristike naših referenduma o nezavisnosti", ustvrdio je Jović u komentaru pod naslovom "Samo u mitovima svaki narod želi državu. U stvarnosti – ne".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 04:50