DIJALOG S GRAĐANIMA U TRSTU

REDING ‘Neovisno sudstvo jamstvo je funkcioniranja demokracije’

Za prevladavanje prošlosti treba vremena, poručila je Reding Hrvatima
 Goran Sebelić/CROPIX

Potpredsjednica Europske komisije i povjerenica za pravosuđe Viviane Reding danas je u Trstu na “Dijalogu s građanima”, u organizaciji talijanskog predstavništva EK, srdačno pozdravila stotinjak prisutnih hrvatskih građana, kao i Slovence i Austrijance te same domaćine. Iako su pitanja potpredsjednici EK postavljali i Hrvati pristigli autobusima i Zagreba i Pule, od kojih je prvo postavila Gordana Vojković iz Zagreba, nijedno se nije odnosilo na Lex Perković i najnovije informacije o pokretanju procedure za sankcioniranje najmlađe članice EU.

Izbacivanje ljudi

Gordana Vojković pokušala je Viviane Reding prezentirati problem s deložacijama u Hrvatskoj, postupanja po navodno protuustavnim zakonima i izbacivanje ljudi na cestu iz stanova koji su im jedini krov nad glavom. Potpredsjednica Reding nije joj mogla konkretno odgovoriti, nego joj je rekla da joj preda dokumentaciju kako bi je mogla proučiti.

- Prije tri godine počela sam raditi s hrvatskom Vladom i nastavila sam raditi s hrvatskim ministrima pravosuđa kako bi se izgradilo neovisno sudstvo koje je temelj demokracije. Bez neovisnog sudstva nema ni demokracije - dodala je Reding, napominjući da će nastaviti s pritiscima u istom smjeru.

Jednog slovenskog državljanina zanimalo je može li im EK pomoći u borbi “protiv komunizma, koji još, s obzirom na to da nisu imali lustraciju, vlada tom zemljom”.

Duhovi prošlosti

- Isti problem iznijela mi je jučer skupina hrvatskih građana. Da se prevlada prošlost, treba vremena. To je proces koji traje. Mlade ljude treba podsjećati na zla iz prošlosti, na diktature - istaknula je Reding, istaknuvši da je i za ovaj problem bitno neovisno pravosuđe. ( Ž. P.)

Davor Stier došao zbog Lex Perković

HDZ-ovac Davor Stier doputovao je autobusom iz Zagreba zbog najave pokretanja sankcija za Hrvatsku iz Bruxellesa, za što je izravno prozvao premijera Zorana Milanovića.

- Premijer Milanović mora snositi političku odgovornost jer je u samo dva mjeseca uspio državu dovesti pod udar sankcija, i to zbog zaštite čovjeka optuženog za državni terorizam - izjavio je Davor Stier u Trstu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 20:28