PROMJENE

REKONSTRUKCIJA VLADE VEĆ U SRIJEDU? Ostojić odlazi, Grčiću i Jovanoviću manje ovlasti

Premijer Milanović skuplja podršku za izmjene u kabinetu koje želi provesti prije puta u Brazil
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Zoran Milanović u subotu oko ponoći, odmah nakon dramatične sjednice Glavnog odbora, donio je konačnu odluku: “Idemo u promjene”. Kao ključnu promjenu Milanović bi mogao dovesti novu osobu u vrh Vlade, i to na poziciju potpredsjednika Vlade za gospodarstvo. Prva rekonstrukcija Vlade nakon dvije i pol godine mandata trebala bi biti definirana do srijede i obavljena prije nego što premijer otputuje u Brazil na otvorenje Svjetskog nogometnog prvenstva u srijedu navečer.

U nedjelju cijeli dan i danas premijer je obavljao razgovore s kandidatima za ulazak u Vladu i članovima SDP-a kako bi bio siguran da će imati potporu za rekonstrukciju. Milanović želi pokazati da nije u osvetničkom pohodu na ljude bliske Slavku Liniću. Zato se rekonstrukcija obavlja pod šifrom “jačanja Vlade”, što znači da će otići i ministri bliski premijeru za koje on procijeni da imaju slabe rezultate.

- Stalno razmišljam o tome kako Vlada može biti bolja, funkcionalno i kadrovski. To radim i danas, to nema veze sa strankom - izjavio je danas Milanović i time potvrdio nagađanja da će doći do promjena u Vladi.

Budući da je i premijer nezadovoljan ekonomskim postignućima Vlade, može se pretpostaviti da će prvi na udaru biti potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Branko Grčić. On bi trebao ostati ministar regionalnog razvoja i fondova EU, a u vrh Vlade kao ključni čovjek za ekonomiju mogao bi ući novi, nestranački stručnjak. Iako se opet spekulira imenom Borisa Vujčića, guvernera HNB-a, dio naših sugovornika iz financijskih krugova procjenjuje da on nije previše zainteresiran za tu poziciju.

- Stagniramo već par godina, i to se mora okrenuti. Svi koji u tome žele pomoći, ne da su dobrodošli, nego su nužni - rekao je danas Milanović i poslao poruku kandidatima s kojima vodi razgovore za ulazak u Vladu. Rekonstrukcija će obuhvatiti još najmanje dva ministarstva. Iako je Rajko Ostojić danas izjavio da je u vrlo dobrim odnosima s premijerom, on najvjerojatnije više neće biti ministar zdravlja. Da rekonstrukcija ne bi bila protumačena kao osveta, Mirando Mrsić, iako vrlo blizak Liniću, ostaje ministar rada. Ugroženi su, tvrde naši izvori, ministri obrazovanja i poljoprivrede, Željko Jovanović i Tihomir Jakovina. Moguće je i da Jovanovićevo ministarstvo bude podijeljeno na ministarstvo prosvjete i ministarstvo znanosti. Jedno od njih bi vodio Jovanović.

Ako ne uspije osigurati dovoljnu potporu, smjene u Vladi dogodit će se kad se premijer vrati iz Brazila.

- Samo da preživimo ova dva dana i onda će, uvjeren sam, stvari krenuti u boljem smjeru - rekao je danas jedan ministar, ali nije želio potvrditi imena onih koji idu iz Vlade.

Grčić ostaje u Vladi, ali neće biti potpredsjednik

Rajko Ostojić

Odlazak ministra zdravlja je gotova stvar, tvrde izvori iz Banskih dvora. Mogući nasljednik je Siniša Varga

Branko Grčić

Ostaje u Vladi kao ministar regionalnog razvoja, ali više neće biti potpredsjednik. Šef SDP-a tu želi Borisa Vujčića

Željko Jovanović

Njegovo ministarstvo se dijeli na prosvjetu i znanost, a Jovanović će ostati na čelu jednog od njih

Tihomir Jakovina

Ministar poljoprivrede jedan je od ministara bliskih Milanoviću koji bi mogao izgubiti lisnicu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:21