ODLUKA VLADE

GRČIĆ 'Zbog krize ukidamo stimulacije u javnim tvrtkama'

Zagreb, 130514.Vlada.Potpredsjednik Vlade Branko Gracic odrzao press konferenciju o gospodarskom stanju u zemlji.Foto: Davor Pongracic / CROPIX
 Davor Pongracic / CROPIX

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade Branko Grčić predstavio je prijedlog kojim bi se ubuduće tvrtkama u kojima država ima postotak vlasništva, koje posluju isključivo na tržištu i koje nisu od strateškog interesa dala mogućnost stimulacije uspješnih menadžera.

Tako će se predsjednicima uprava tih tvrtki plaća moći povećati za do 30 posto, a članovima uprave za do 10 posto.

Uvjeti za isplatu većih plaća su ti da društvo ne obavlja javnu ovlast, da ne ostvaruje prihod od proračuna, da nije korisnik državnih potpora, da nije u stečaju ili predstečaju, da uredno podmiruje sve obveze i da je iskazalo dobit veću nego godinu ranije.

To se pak ne odnosi na javne tvrtke iako je njihove poslovanje u 2013. bilo bitno bolje i iskazali su dobit od 1,2 milijarde kuna.

- Unatoč tome zbog krize predlažemo i dalje obustavu isplata stimulacija u tim tvrtkama - poručio je Grčić.

Vlada je donijela još nekoliko bitnih zakona, pa se tako novim Zakonom o šumskom zemljištu omogućuje izgradnja golf terena i kampova u državnim šumama.

- Ovim se pojednostavljuje postupak izdavajanja šumskog zemljišta za projekte na način da će biti dovoljno donijeti prostorni plan u kojem će biti naznačen takav jedan projekt, uz naravno, zaštitu šuma – rekao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Donesen je i zakon kojim se po prvi puta reguliraju prava žrtava seksualnog nasilja u ratu. Tim će zakonom silovane žrtve imati pravo na novčanu naknadu koja će se isplaćivati iz posebnog fonda koji će se puniti donacijama i sredstvima iz proračuna. Žrtve iz Domovinskog rata imat će uz novčanu naknadu i pravo na psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić najavio je izmjene kod sigurnosti u prometu, pa će tako osobe starije od 65 morati ići na zdravstvene preglede ukoliko žele produžiti vozačku dozvolu.

Prihvaćeno je i izvješće Agencije za civilno zrakoplovstvo koja bi se uskoro trebala preseliti na novu lokaciju. Dio od 45 milijuna kuna koliko iznosi višak prihoda u 2013. koristit će se za uređenje nove poslovne zgrade u Krajiškoj koju će agencija kupiti od DUUDI-ja. Zgrada je vrijedna 4 milijuna eura, a u nju će se osim Agencije za civilno zrakoplovstvo, preseliti i Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, te Agencija za sigurnost željezničkog prometa.

Na izlaganje ministra prometa Siniše Hajdaš Dončića regirao je premijer Milanović našalivši se da bi možda bilo pametno skinuti tu točku s dnevnog reda dok se ne utvrdi stvarna cijena zgrade.

.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:00