PLAĆA SE ZA PROPALE MEGALOMANSKE PROJKTE

'REŽIJE U ZAGREBU SKUPE SU JER NOVAC CURI U PRIVATNE DŽEPOVE' Rajko Ostojić o životu u metropoli

ZAGREB - SDP-ov kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Rajko Ostojić danas je ocijenio kako istraživanje, po kojemu Zagrepčani plaćaju najskuplje režije u Europi, pokazuje da građani glavnoga grada plaćaju visoku cijenu propalih megalomanskih projekata aktualne gradske uprave, te nadoknađuju novac koji je "završio u nečijim džepovima".

"Građani plaćaju visoke režije zbog propalih megalomanskih projekata ove gradske uprave te nadoknađuju novac koji je završio u nečijim privatnim džepovima", istaknuo je Ostojić u priopćenju, u kojemu je komentirao rezultate istraživanja agencije Numbeo.

Kao možda najpoznatiji primjer rezultata rada zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića naveo je projekt zagrebačkog pročistača otpadnih voda, koji će Zagrepčani, ustvrdio je, na kraju koncesijskog razdoblja platiti više od 11 milijardi kuna, "što je iznos kojim se moglo sagraditi šest identičnih pročistača".

"Zagrepčani jako dobro znaju da plaćaju skupe režije, a ovo istraživanje to samo potvrđuje", naglasio je Ostojić.

Upozorio je kako građanima svakoga mjeseca stižu ogromni računi za vodu s različitim stavkama, od kojih se većina ne odnosi izravno na potrošnju.

To je, ocijenio je, rezultat projekta zagrebačkog pročistača i preko 80 varijacija prvotnog ugovora koji su rezultirali dodatnim troškovima od čak 100 milijuna eura.

Svi ti dodatni radovi, dodao je Ostojić , nisu bili u skladu sa zakonom, što je, napomenuo je, već nekoliko puta utvrdila državna revizija.

Podsjetio je kako se projektom pročistača bavila i neovisna međunarodna mreža Bankwatch, te utvrdila da je plaćen 70 milijuna eura više nego što je pokriveno ugovorom.

"To je zbilja zastrašujući novac i rezultat 'delanja' ove gradske uprave čije pogreške nadoknađujemo iz mjeseca u mjesec na našim računima", istaknuo je Ostojić.

Poručio je kako sve navedeno potvrđuje da Zagreb napokon treba gradonačelnika "koji će zatvoriti pipe iz kojih cure deseci milijuna eura i zbog kojih građani plaćaju komunalnu uslugu značajno više nego što ona vrijedi", te spriječiti da građani snose posljedice "nečijih financijskih akrobacija i političke neodgovornosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:12