BITKA ZA ZAGREB

'NEKA BANDIĆA BUDE SRAM! MIJENJA SE KAO TOMAC, A VLADA KAO SANADER!' Kandidat Kukuriku-koalicije Rajko Ostojić za novi Globus

 Darko Tomaš/Cropix

Bandić je napravio luk od birokratske ljevice do rigidne desnice, a stilom vladanja sličan je nekadašnjim najjačim kadrovima HDZ-a poput Ive Sanadera, piše novi Globus.

Rajko Ostojić, doktor za Zagreb, kako ga njegovi PR savjetnici sada pokušavaju predstaviti, znao je da će borba biti krvava, ali ipak nije očekivao da će biti tako teško. Utakmica za zagrebačkog gradonačelnika mnogo je tvrđa i neizvjesnija nego što je to uopće mogao pretpostaviti. Premda kao vrhunski liječnik uživa veliki ugled u javnosti, istraživanja o rejtingu kandidata tu činjenicu kao da ne akceptiraju. Za uljuđenog čovjeka mora biti prilično neugodno da ga Milan Bandić, čovjek s debelim hipotekama, trenutno ostavlja daleko iza svojih leđa. Ostojić će – pokazuje i ovaj razgovor – izbore pokušati dobiti u rukavicama, ozbiljnošću i pristojnošću.

Iz autoriziranog intervjua izbacio je sve zašiljene aluzije i ocjene na račun konkurenata i na račun svoje vlastite stranke. Pitanje je može li se tako do pobjede.

Zašto ste uopće pristali na kandidaturu za mjesto gradonačelnika Zagreba? Obavljate ozbiljan, ministarski posao, preuzeli ste prevažnu obavezu sređivanja stanja u hrvatskom zdravstvu, Zagreb vas radno nikad nije previše zanimao?

- Niste u potpunosti u pravu. Jako sam se puno bavio Zagrebom. Autor sam Strategije razvoja Zagreba do 2020. Motivira me želja da se grad Zagreb napokon pokrene. Jer, bez pokretanja Zagreba nema ni pokretanja Hrvatske.

Kako biste komentirali rezultate najnovijih istraživanja javnog mnijenja koji vam ne idu u prilog?

-Rezultate sam dobro analizirao. Nisam od političara koji kažu da ne vjeruju anketama. Treba ih prihvatiti kao putokaz. Posljednji sam krenuo u kampanju, ali sada moram što je prije moguće doći do svakog građanina. Da ih informiram što kanim napraviti i da im postavim pitanje što je njima bitno. Znam da velika većina građana nije zadovoljna.

Mnogi imaju primjedbi na dosadašnji način vođenja vaše kampanje. Govori se o neprimjetnosti, o nepostojećem kandidatu. Čak vam je i šef stranke Zoran Milanović implicite uputio kritiku, javno od vas tražeći da se maksimalno angažirate.

-Otkako sam početkom prošlog mjeseca krenuo u kampanju, propješačio sam cijeli Zagreb, više puta. Htio sam na licu mjesta vidjeti konkretne probleme. Jedini sam od kandidata na osnovi ankete s pedesetak tisuća građana napravio posve jasan i konkretan program za Zagreb. Predstojeće izbore doživljavam kao nadstranačke. Pozivam na široko okupljanje nevladinih organizacija, eksperata, građana. Mislim da nas je strančarenje i dovelo u sadašnju nezavidnu situaciju.

Mediji tvrde da se ne zna jeste li ministar ili kandidat za gradonačelnika. Najčešće se ponavlja primjedba da ste s otvaranjem kampanje trebali odstupiti s ministarske pozicije?

-Smatrao sam svojom obavezom da sa suradnicima u Ministarstvu zdravlja završim etapu jakih poteza kojima smo zaustavili i preokrenuli negativne trendove te zadali dobar i ispravan smjer razvoja zdravstva. Da nabrojim samo pet najvažnijih. Uspjeli smo srušiti cijene lijekova te u sustavu ostaviti 250 milijuna kuna, a objedinjenom javnom nabavom uštedili smo daljnjih 350 milijuna. Treće, provedena je informatizacija zdravstva. Četvrto, u završnoj smo fazi ugovaranja medicinskih usluga, pa ćemo tako ispuniti i obećanje o ukidanju privatnog monopola. Peto je sanacija bolnica, koja je upravo prošla Vladinu sjednicu. Morao sam te poslove privesti kraju.

(...)

INTERVJU U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLOBUSA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 18:21