'KOME SE PREMIJER DOKAZUJE?'

RIBIĆ PROTIV UVOĐENJA EURA BEZ REFERENDUMA 'Dok ne ostvarimo barem 90 posto prosjeka europskog BDP-a nikamo ne smijemo srljati'

Vilim Ribić
 Ronald Goršić / Hanza Media

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić ponovio je u četvrtak da bi odluku o uvođenju eura trebao donijeti narod na referendumu, a ne političke i poslovne elite, te odbacio Vladine argumente za ulazak Hrvatske u eurozonu.

Dok ne ostvarimo barem 90 posto prosjeka europskog BDP-a i dok se ne raščisti politička situacija u EU-u nikamo ne smijemo srljati, poručio je Ribić s konferencije za novinare sazvane nakon što je premijer Andrej Plenković objavio plan za ulazak Hrvatske u europski tečajni mehanizam 2020. godine.

"Ne znam gdje se i kome premijer dokazuje - u vlastitoj zemlji ili u Bruxellesu", rekao je Ribić prozvavši Plenkovića da ne razgovara sa sindikatima, a konferencije i panele organizira za istomišljenike. Najavio je da će sindikati, ako Vlada to ne učini, sami inicirati raspisivanje referenduma o uvođenju eura.

Netočnima je ocijenio najave vladajućih da će uvođenje eura izazvati rast plaća i smanjivanje kamata na kredite, upozorivši na "mjere rezanja" koje su u krizi neminovno vezane uz zajedničku valutu. Kao primjer naveo je slučajeve Španjolske, Grčke i Finske, koje su u razdoblju krize od 2008. do 2016. loše prošle, te ustvrdio da bi Hrvatska prošla kao Grčka da je imala euro.

Upozorio je kako nije odgovoreno na pitanje što zajednička valuta donosi u vrijeme krize i recesije, koje prate kapitalizam svakih 10-ak godina, i naglasio da Hrvatska nema formalnu obavezu ulaska u eurozonu, na temelju ugovora o pristupanju EU-u, jer su se okolnosti u međuvremenu bitno promijenile.

Nastavlja se politika zamrzavanja plaća

Ribić je komentirao i nacrt proračuna za 2018. rekavši da Vlada planira nastaviti s politikom zamrzavanja plaća. "Nakon 10 godina zamrzavanja i smanjivanja plaća i dalje se misli nastaviti s istom politikom. To je nepodnošljivo i bezumno", istaknuo je.

Na najave ministra rada i mirovinskog sustava Marka Pavića da će rasti plaće javnih i državnih službenika, Ribić odgovara da je riječ o dijelu kompenzacije (2+2+2 posto osnovice) za iznos za koji su im plaće trebale rasti, ocijenivši to zanemarivim nakon što su u zadnjih 6 - 7 godina plaće "rušene 20 do 30 posto".

Ribić ističe da je rast plaća izuzetno bitan i radi zaustavljanja iseljavanja iz Hrvatske. "Tko na ovaj urgentni problem ne zna odgovoriti, taj ne ispunjava svoju političku ni nacionalnu dužnost", poručio je.

Komentirajući dosadašnji tijek kolektivnih pregovora, odbacio je Pavićevu tvrdnju da se pregovara "u dobroj vjeri", optuživši Vladu za "nevjerojatno neodgovorno i nekompetentno pregovaranje".

Nakon dva mjeseca pregovora, Vlada predlaže da se stari Temeljni kolektivni ugovor prepiše i potpiše na godinu dana, a plaće ostanu zamrznute. "Nastojimo još jednom otvoriti pitanje osnovice jer je neodrživo da i iduće godine plaće ponovno budu zamrznute", rekao je Ribić.

Ne isključuje, međutim, da će sindikati pristati potpisati Temeljni kolektivni ugovor bez ikakve promjene, uz samo jedan uvjet - da se riješe anomalije vezane uz prijevoz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:13