ORNITOLOZI U ČUDU

Rijedak prizor: Crni labud koji je gotovo istrijebljen na Novom Zelandu viđen je na Neretvi

Crni labud je strogo zaštićena vrsta, koja je u Novom Zelandu gotovo istrijebljena
Metkovic, 120411.Crni labud u Opuzenu izazvao veliku pozornost prolaznika.Ova rijetka i lijepa ptica jedina je vrsta labuda sa crnim perjem, porijeklom je iz jugoistocne i jugozapadne Australije.I u Hrvatskoj je zabiljezena samo nekoliko puta u stotinjak godina. Pa se prepostavlja da je ovaj primjerak pobjegao iz nekog zoloskog vrta.Foto: Denis Jerkovic / Cropix
 Denis Jerković / CROPIX

OPUZEN - U rijeci Neretvi kod Opuzena viđen je crni labud, (Cygnus atratus). Riječ je o ptici koja obitava na prostorima Australije i Tasmanije, pa je njegova pojava u delti Neretve svojevrsno iznenađene za ornitologe i ljubitelje ptica i prirode. -

Crni labud živi na obalama rijeka u blizini ušća. Stanarica je i kreće se samo u krugu od oko 100 kilometara. Živi u doživotnom braku, sa svojom družicom, pojasnila nam je Davorka Kitonić, poznata ornitologinja iz Opuzena, koja godinama u slobodno vrijeme promatra ptičji svijet doline Neretve.

Mladi Labud pliva samo jednom lijevom nogom. Desna se mu se uopće ne vidi pa je moguće da je već kao pile stradao, kazala je Davorka Kitonić, koja je labuda determinirala dok je plivao na velikoj Neretvi kod Opuzena.

Za razliku od bijelih labudova, kakve smo naviknuli viđati, ovaj labud ima bijela pera samo u krilima, kljun mu je žarko crven s tamnim rubom i vrhom, dok su mu noge sivo-crne boje. Vrlo je društvena ptica i prava je rijetkost vidjeti ga samog. Važno je napomenuti da je crni labud strogo zaštićena vrsta, koja je u Novom Zelandu gotovo istrijebljena.

Ovo je druga rijetka ptičija vrsta na Neretvi u posljednjih mjesec dana. Podsjetimo nedavno je na Ušću Neretve viđen pelikan ( kudravi nesit) vrsta za koju se pretpostavljalo da je izumrla u delti Neretve. Hrvatsko ornitološko društvo tako upozorava da je povećanje broja ptičjeg svijeta u dolini Neretve rezultat policijskih kontrola na terenu, koje već nekoliko godina nastoje spriječiti i kazniti krivolovce.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 22:40