DOBRI ARGUMENTI

RODITELJI U ISTRI TRAŽE DA SE UČENICIMA UVEDU ŠKOLSKE UNIFORME 'Spriječit ćemo šikaniranje djece, a mi ćemo manje novca morati izdvajati za odjeću'

Učenici Osnovne škole u Zmijavcima kod Imotskog započeli su s nošenjem jednakih plavih majica koje imaju funkciju školske uniforme još u ožujku.
 HANZA MEDIA

S početkom nove školske godine na uvodnim roditeljskim sastancima roditeljima polaznika pazinske Osnovne škole Vladimira Nazora predstavljen je prijedlog školskog Vijeća roditelja o uvođenju školskih uniformi. Roditelji su mogli potpisati upitnik s već konkretiziranim prijedlogom da se nabave školske majice (dvije s dugim i tri s kratkim rukavima) koje bi sami financirali roditelji, dok bi škola zatražila najpovoljniju ponudu, piše Novi list.

O povratku školskih kuta koje su naprasno ukinute s društvenim promjenama početkom devedesetih postoje dva suprotna razmišljanja kako kod roditelja tako i učitelja, pa se o njihovom uvođenju odmah povela rasprava, ali do nekih konačnih zaključaka trebat će pričekati.

- Radi se o anketi koju smo plasirali na inicijativu Vijeća roditelja kojom želimo osluhnuti kakva su promišljanja roditelja o toj temi, makar na početku smo školske godine, pa nam to predstavlja samo još jednu obavezu, kaže ravnateljica škole Zdenka Turkalj Čohilj.

- Na Vijeću roditelja nije bilo riječi o povratku tradicionalnih školskih kuta, već o uvođenju polo-majica (s ovratnikom), a bilo je ideja da svaka područna škola ima svoju boju majice - kaže ravnateljica Turkalj Čohilj dodajući da će čitava odluka ovisiti o stavu roditelja, odnosno da bi barem 80 posto roditelja trebalo podržati takvu odluku koja bi se eventualno počela prakticirati u drugom polugodištu.

Pobornici uvođenja uniformi kao argumente ističu smanjenje svakodnevnog pritiska što odijenuti za školu, kao i socijalnih razlika što sprječava dodatno šikaniranje među djecom, lakše održavanje higijene i čistoće odjeće djeteta, lakše prepoznavanje uljeza u školi ili školske djece u javnosti, jeftiniji troškovi odjeće za roditelje, ali i pomoć posrnuloj hrvatskoj tekstilnoj industriji koja bi mogla praviti uniforme, piše Novi list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:23