PROSVJED ISPRED MINISTARSTVA

OKO 150 UČITELJA IZVIŽDALO ŠUSTARA 'Lokalni šerifi napravili su od škola svoje poslovnice. Neki ravnatelji drsko krše zakone'

 Tomislav Kristo / CROPIX

Zastavice s okačenim novčanicama od po 1000 kuna, transparent "Novac ne smije biti kriterij" i pjesme 'Pamtim samo sretne dane' i 'Samo prazna obećanja' – dio su folklora učiteljskog prosvjeda ispred Ministarstva obrazovanja pod nazivom Pet do 12.

Oko 150 učitelja iz Splita, Rijeke, Varaždina, Zadra, Zagreba, Čakovca i drugih mjesta okupilo se u organizaciji Sindikata hrvatskih učitelja ne bi li izviždali nečinjenje ministra obrazovanja Predraga Šustara po pitanju nelegalnog zapošljavanja po školama i pojave nepotizma, korupcije, diskriminacije i politizacije.

- Pojedini ravnatelji, a mi točno znamo koji, drsko krše zakone i kolektivni ugovor odbijajući zapošljavanje tehnoloških viškova. Umjesto njih, koji imaju pravo pri zapošljavanju u školama, ravnatelji po tko zna sve kakvim, a najčešće političko-rodbinskim kriterijima zapošljavaju druge učitelje. Osim što krše tri pozitivna akta, time troše ogroman novac poreznih obveznika, upozorila je Sanja Šprem, predsjednica Sindikata učitelja.

Po sindikalnom izračunu, samo jedan slučaj nezbrinjavanja tehnološkog viška proračun košta 120 tisuća kuna. Sindikalci su pobrojali ukupno 467 učitelja proglašenih tehnološkim viškom, od kojih je dosad neopravdanu odbijenicu za rad u školi dobilo njih 46. Njihov broj će rasti, ne obuzdaju li se ravnatelji.

Zagreb, 160916.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. 
Sindikat hrvatskih ucitelja organizirao je miran prosvjed i konferenciju za medije. Razlog prosvjeda je nepostivanje kolektivnog ugovora i problem zbrinjavanja tehnoloskih viskova.
Na fotografiji: ucitelji na prosvjedu pred MZOIS.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX

- Da je i jedan slučaj nezakonito odbijen, previše je. Lokalni šerifi napravili su od škola svoje poslovnice. Upiremo prste u ravnatelje bez trunka morala, a još većeg krivca vidimo u Ministarstvu obrazovanja koje ništa ne poduzima da bi se spriječila nelegalna zapošljavanja. Do kada, gospodo – čulo se sa sindikalne pozornice pred Ministarstvom, kojemu su postavili tri zahtjeva.

Od ministra traže da hitno uputi dopis svim ravnateljima s upozorenjem da su dužni pridržavati se kolektivnog ugovora za zaposlenike u osnovnom školstvu; od prosvjetne inspekcije da poduzme zakonske radnje; od buduće Vlade hitne izmjene Zakona o odgoju i obrazovanju, ne bi li se u njega uvrstile stroge sankcije za ravnatelje.

A budući da je ministar Šustar bio na putu, pred prosvjednike je izašao njegov pomoćnik Momir Karin.

Zagreb, 160916.
Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. 
Sindikat hrvatskih ucitelja organizirao je miran prosvjed i konferenciju za medije. Razlog prosvjeda je nepostivanje kolektivnog ugovora i problem zbrinjavanja tehnoloskih viskova.
Na fotografiji: Sanja Sprem - predsjednica Sindikata hrvatskih ucitelja, Momir Karin - pomocnik ministra u Upravi za odgoj i obrazovanje.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja, i Momir Karin, pomoćnik ministra u Upravi za odgoj i obrazovanje

- Kakvo bismo mi bili ministarstvo da ne slušamo zahtjeve učitelja? Pozabavit ćemo se svakim pojedinim slučajem odbijanja tehnološkog viška i naravno, u planu su nam koncem godine izmjene Zakona, izjavio je Karin.

Na upit hoće li ravnatelji škola sa sindikalnog stupa srama (sindikalci su, naime, pročitali nazive desetak škola u kojima su ravnatelji kršili kolektivni ugovor) nakon provjere biti sankcionirani smjenom, pomoćnik kaže da takve mjere izazivaju strah u sustavu.

- Smjene ravnatelja su drastična mjera, ne želimo sustav u kojemu se ljudi bobje. No svakako ćemo nakon preciznih provjera poduzeti mjere, obećao je pomoćnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 07:22