DJEČJE BANDE

ROMI NA FRANCUSKOM SUDU 'U ovoj kući živimo ja, muž i 4 djece. Ne radimo! Odakle nam? To je dar'

Francuska sudi 27-orici Roma iz Slavonskog Broda za organiziranje dječjih bandi
 Danijel Soldo/Cropix

Pripadnici romske zajednice u Slavonskom Brodu tvrde da su informacije o povezanosti ovog grada i triju romskih obitelji kojima je u Francuskoj počelo suđenje za brojne kriminalne radnje doznali u utorak iz naših medija. Ništa o tome ne znaju čak ni u obitelji čija je fotografija kuće objavljena u inozemnim medijima kao kuća jedne od optuženih obitelji u Francuskoj.

Na sudu u Nancyju počelo je suđenje nakon što je podignuta optužnica protiv 27 osoba iz tri romske obitelji podrijetlom iz Hrvatske. Tereti ih se za urotu te stotinjak krađa iz kuća francuskih bogataša u kojima su nezakonito stekli milijunske iznose. Najveći dio krađa, prema optužnici, obavila su djeca u dobi od 10 i 11 godina, a sve to činili su po naredbi i uz poticaj starijih osoba. Osobe koje su optužene u dobi su između 19 i 55 godina, a za čitav niz kaznenih djela koja im se stavljaju na teret prijete im pojedinačne kazne zatvora u trajanju do 10 godina.

Osim razbojništva, neki od njih optuženi su i za trgovanje ljudima, pri čemu se navodi kupovanje djevojčica u Hrvatskoj. Zanimljivo, kao mozak cijele operacije označena je 66-godišnja žena, koja je temeljem europskog uhidbenog naloga uhićena dan nakon ulaska Hrvatske u EU i protiv nje se u Francuskoj vodi odvojeni postupak.

FRANCUZI SUDE HRVATSKIM ROMIMA Dijete lopov zarađivalo pet tisuća eura mjesečno

Slavonskom Brodu nitko od naših sugovornika nije nam znao ili možda htio reći tko bi mogla biti ta žena. Iz policije su pak samo kratko poručili da su oni svoj dio posla odradili te da je u cijelu priču uključeno i nekoliko osoba koje su policiji otprije poznate. Optuženi su navodno imali mjesečnu “zaradu” od oko pet tisuća eura po djetetu koje su slali u bogataške kuće kako bi iz njih krali novac, nakit i druge vrijednosti. Grupa koja je sve to organizirala operirala je tijekom 2011. godine, a osim Francuske, krake su raširili i na Belgiju te Njemačku. Vođe klanova tako su, otkriveno je u istrazi, u Hrvatskoj od različitih obitelji kupovali djevojčice, i to svaku od druge obitelji.

Potom su ih obučavali vještinama potrebnim za provale u kuće i krađe vrijednosti iz elitnih obiteljskih domova u zemljama Europske unije. Istražitelji koji su radili na ovoj istrazi za Daily Mail su izjavili da je to za djecu bio svojevrstan oblik služenja vojnog roka, a provale ovakvog tipa u Europi provode se svakodnevno. Od novca koji su tako stekli organizatori tih kriminalnih radnji kupovali su nekretnine, pri čemu se kao konkreno mjesto navodi Slavonski Brod, gdje su gradili i uređivali luksuzne obiteljske kuće. Pritom su neke navodno oblagali i mramorom. Pred jednom takvom kućom, čija je slika osvanula u Daily Mailu, dočekala nas je njena vlasnica.

- Tko je objavio našu kuću? Gdje? Zašto nas? - pitala nas je 35-godišnja S. H., koja u toj kući živi sa suprugom i četvero djece.

Na ogradi novoizgrađene obiteljske kuće još uvijek vise baloni i ukrasi od subotnjih svatova, kada su udavali 18-godišnju kćer. Pitamo je imaju li ona i njezina obitelj ikakve veze s optuženim Romima u Francuskoj.

- Nikakve veze. Nemam pojma tko je tamo optužen i zašto. Mi nikada nismo išli raditi u inozemstvo i s tim nemamo nikakve veze, a ne znam ni tko bi to mogao biti. Čula sam ja neke priče o tome, ali to nije naša familija - kaže nam S. H., koja nam je prije toga rekla da su suprug i ona nezaposleni. Onda se samo po sebi nametnulo pitanje kako su sagradili kuću kakvu si teško može priuštiti i obitelj s dvoje zaposlenih.

- To su nam izgradili naši roditelji, stričevi i rodbina - odgovara nam i vodi nas susjedi i kumi A. M., koja je jednako tako iznenađena činjenicom da su njezini kumovi označeni kao rodbina jedne od obitelji optuženih u Francuskoj.

- Oni tu žive već 11 godina, tu su rođeni i suprug i ona, roditelji im žive ovdje, ja sam kuma njihovoj djeci i odgovorno tvrdim da nemaju nikakve veze s optuženima u Francuskoj - kaže A. M.

Nekoliko kilometara zapadnije uz obalu Save smjestilo se naselje MO Josip Rimac, koje zbog većinskog romskog stanovništva u Slavonskom Brodu nazivaju romskim naseljem. Daleko je to od sjaja i raskoši kuće koju smo maloprije obišli. Stala je dosadna jesenska kiša pa obitelji na ulici izrezuju drva za ogrjev, a 20-ak mladih Roma uređuje okoliš. Zaposlio ih je Grad na javnim radovima u naselju.

- Vidite kako se ovdje živi. Nema ovdje raskoši i bogatih kuća, već puko preživljavanje. Ima u Brodu bogatih Roma, koji su živjeli i radili u Italiji, Španjolskoj… pa onda ovdje izgradili kuće, ali ne znači da su oni lopovi - govori nam naš domaćin, predsjednik Županijskog vijeća, ali i nacionalne koordinacije Vijeća romske nacionalne manjine u RH Ibrahim Gušani.

- Čitao sam o tom slučaju u Francuskoj i mogu vam samo reći da nitko nije kriv dok mu se ne dokaže. A osim toga svi znamo da se Francuzi žele riješiti Roma, pa možda treba i o tome razmisliti kada govorimo o ovom slučaju. Bilo kako bilo, mi o tome ne znamo ništa, ali siguran sam da iz ovog naselja nitko s tim nije povezan. S druge strane, stojimo na strani zakona i sve koji se bave kriminalnim radnjama i za to iskorištavaju djecu mi kao lideri osuđujemo i ne želimo da se naši Romi time bave. Zakoni se moraju poštovati gdje god da se živi - poručuje Gušani, s kojim se slažu i ostali Romi koji su nas dočekali u svom naselju. Ističu i da im je sumnjivo što je kao šef označena 66-godišnja žena jer, kako kažu, teško žena kod Roma može biti šef.

U ovom naselju obitava između 700 i 800 Roma. Žive od socijalne pomoći, skupljanja sekundarnih sirovina te povremenih poslova kod privatnika ili na javnim radovima. Gušani ističe i rad 20-ak udruga koje čine napore na integraciji Roma u društvo kroz različite radionice, programe i edukaciju.

U PU brodsko-posavskoj nisu nam o ovom slučaju mogli previše reći.

Na naš izravni upit jesu li uhitili i izručili 66-godišnju ženu odgovorili su nam opisno. Taj slučaj je, tvrde, pod ingerencijom Ministarstva pravosuđa, ali oni znaju o čemu je riječ. Pritom su nam rekli da su te osobe policiji otprije poznate.

No identitet tih osoba Romima u Slavonskom Brodu, nije poznat? Ili su nas samo željeli ostaviti u takvom uvjerenju?

Šefovi su živjeli kao bogovi, a sitne lopove vraćali su uz kaznu

Strani mediji navode primjer mlade žene koja nije uspjela ispuniti očekivanja svojih vlasnika, pa je od njezine obitelji traženo da im vrati 100 tisuća eura. No iznos je smanjen na 55 tisuća eura. Djevojka je bila i seksualno zlostavljana. Šefovi su si od zarađenog novca financirali luksuzni život, a u svoju obranu optuženi su govorili da su se sve njihove iznimno složene financijske transakcije temeljile na tradicionalnim romskim običajima, poput miraza prigodom vjenčanja.

Tvrdili su da tu nije bilo ništa protuzakonito, a nema ni govora o tome da su kupovali djevojke da bi ih iskorištavali za krađe i seksualno zlostavljanje. Njihova je obrana istaknula i da zbog antiromskog raspoloženja u Francuskoj sumnjaju u pošteno suđenje optuženima, pri čemu su istaknuli nadu da aktualna politička stigmatizacija Roma neće biti preslikana i na ovaj sudski proces te da njihovi klijenti neće biti i sudski stigmatizirani.

Položaj Roma u Francuskoj ovih je dana ponovno tema političkih prepucavanja, čak i među pojedinim strankama vladajuće koalicije. Pri tome su se jedni, poput ministra unutarnjih poslova Manuela Vallsa, jasno očitovali da Romi u njihovoj zemlji nisu dobrodošli te da se trebaju vratiti u svoje matične zemlje, a drugi poput stranke Zelenih stali su u njiovu obranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:01