OBITELJSKA BANDA

ŠOKANTNE SNIMKE NA SUĐENJU HRVATSKIM ROMIMA U FRANCUSKOJ 'Iščupat ću ti srce kroz grlo!'

U sudnici su se zgražali slušajući svjedočenje kako maloljetnicu koja zna krasti prodaju za 180.000 eura

Treći dan suđenja bandi od 27 hrvatskih Roma optuženih da su malodobnu djecu, ne stariju od 11 godina, slali u provale po kućama u vrijeme dok su vlasnici izbivali, održan je jučer u Nancyju.

Bandu se sumnjiči za stotinjak provala tijekom 2010. i 2011. pri čemu su tri romske obitelji porijeklom iz Hrvatske “zaradile” milijune eura.

Provaljivali su u kuće na istoku Francuske, u Parizu, ali i u Belgiji, Švicarskoj i Njemačkoj. Bilo je tu odlično organiziranih serijskih provala, ali i naoružanih upada te trgovine ljudima.

Naime, prema istoj su optužnici romske obitelji “posuđivale” djecu za izdašnu naknadu. Optužba ima dokaze da su pojedina ženska djeca prodavana u dogovorenim brakovima. “Što je buduća mlada bila mlađa, njezina cijena bila je viša. Cijena bi rasla i ako bi mlada bila poznata kao dobra kradljivica. Ako je bila maloljetna, cijena je mogla doseći i do 180.000 eura”, rečeno je na suđenju.

Opsežnom spisu priloženi su transkripti i telefonski razgovori osumnjičenih. Sutkinja, istražitelji i optužba zaprepašteni su. “Na snimkama se čuje pregovaranje, cjenkanje, kao da smo na tržnici, a ne kao da se radi o ljudima”, čuju se komentari.

Gilles Weintz, zamjenik tužitelja, tvrdi kako je nerijetko u slučaju loših “performansi”, djevojka bila otjerana iz obitelji u koju je prodana.

“Natalie, koja je bila i seksualno zlostavljana, u dvije je godine zaradila samo 200.000 eura. Od njezine obitelji zatraženo je da im vrati 100.000 eura, no kasnije su pristali od 55.000 eura”.

ROMI NA FRANCUSKOM SUDU 'U ovoj kući živimo ja, muž i 4 djece. Ne radimo! Odakle nam? To je dar'

Odvjetnik Alain Behr priznaje mi kako je očito da se u ovom slučaju, ali i slučaju cijele romske zajednice, radi o velikom kulturološkom i sociološkom jazu radi čega proces ocijenjuje iznimno teškim.

Sami optuženici tvrde kako su se spomenute financijske transakcije temeljile na tradicionalnim romskim običajima poput miraza.

Vjekoslav Lovric, prvi ispitani i jedan od navodnih šefova klana, inkriminacije naziva potpunim lažima. No, jedan od Lovricevih sinova kao i njegove kćeri potvrdile su kako su bračni partneri bili ranije dogovorani kao i da se uvijek pregovaralo o visini miraza.

Saslušan je i drugi optuženi kojega se tereti za provalu u Parizu. U sudnici su predočene snimke razgovora i prijetnje upućene optuženiku. Sutkinja Catherine Cologne suočava ga sa snimkom na kojoj se jasno čuju prijetnje: “Iščupat ću ti srce kroz grlo!”.

Mlađi muškarac tijekom suočavanja s dokazima nije ni trepuno, na kraju je sve zanijekao i cijelo vrijeme pazio da nekoga ne optuži. Romi su u telefonskim razgovorima koristili kodne izraze. Prošetati je značilo krasti, a neki od svjedoka spominjali su i izraz “donošenje uši(buhe)” ili “donošenje hrane” kao kodno ime za plijen.

U spisu se navodi dio u kojemu optuženi Vjekoslav Lovric pitao rođaka je li mu donio “stvari za ruku”, vjerojatno misleći na satove. Na pitanje sutkinje da pojasni što znače stvari za ruku, optuženi Lovric je rekao: “Ne sjećam se, možda se radilo o kremi za ruke”. Odgovor je kod ostalih optužnika izazvao smijeh.

Istražitelji tvrde kako su organizatori i vođe klanova uživali u lagodnom životu, posebno u Hrvatskoj, no jedan od osumnjičenih branio se kako kuća u Slavonskom Brodu s kojom je doveden u vezu nije ništa posebno: “Sagradio sam je još 1984., nije čak ni namještena”. Odvjetniku otkrivam kako nitko od stanara koje smo zatekli u spomenutoj kući nije priznao povezanost s uhićenim Romima u Francuskoj. Odvjetnik objašnjava kako tu leži dodatni problem.

- Nama je teško utvrditi njihov identitet jer Romi tvrde da prema hrvatskom zakonodavstvu imaju pravo na promjenu imena. No, podatke o spornoj kući i vlasnicima dali su nam hrvatski istražitelji koji su tu kuću doveli u vezu s pojedinim optuženicima.

Minuciozno vođena istraga pokazala je da je na čelu klana naknadno uhićena 66-godišnja žena koja je organizirala logistiku i kojoj će se suditi odvojeno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:07