BITKA ZA LIKU

RUŠENJE GOSPODARA LIKE Izbori za skupštinu Ličko-senjske županije: Marijan Kustić protiv Darka Milinovića

 
 Robert Fajt, Srdjan Vrancic / CROPIX

Djedu Milanu Serdaru nitko ne bi dao 92 godine. Zdravlje ga, hvala Bogu, dobro služi. Vrlo je oštrouman, predsjednik je Udruge roditelja poginulih branitelja u Lici, a dobro ga drži i fizička snaga. Evo, prošle godine u travnju je iz rodnog Smiljana do Županije došao na biciklu, kako bi od župana Darka Milinovića, zajedno s predsjednikom slijepih te čelnim ljudima sportskog saveza, primili pa među sobom podijelili 120.000 kuna koje su zaslužili jer vrijedno rade.

U međuvremenu se u Lici puno toga dogodilo. Župana Milinovića izbacili su iz HDZ-a, a za 10. ožujka se spremaju izbori za županijsku skupštinu koja je raspuštena zbog raskola HDZ-ovaca na “Dadine” i “prave”. Djed Milan, ni kriv ni dužan, našao se usred pravog političkog skandala, jer je u samo jednom danu podržao nositelje dviju zaraćenih lista - nezavisnog Darka Milinovića na njegovoj tiskovnoj konferenciji, a onda i HDZ-ova Marijana Kustića na panelu Mladeži HDZ-a, koja je u Gospiću raspravljala o depopulaciji.

U HDZ-u djeda Milana smatraju svojim članom, pa su konzultirajući se s njegovom obitelji zaključili da ga je Milinović u svoj stožer odvukao na prijevaru i iskoristio za svoju promociju. Potvrdio nam je to unuk Jurica Kovačević, koji je uvjeren da mu je bivši stranački šef “ukrao” djeda Milana.

- Došli su po njega autom i odveli ga. On je mislio da ide na sastanak u udrugu, a završio je u županiji kod Milinovića - ispričao je u dahu Jurica, koji je visokopozicioniran u stranačkoj mladeži, te je nakon raspuštanja organizacije nakon rješavanja Milinovićevih kadrova bio i v.d. predsjednika.

No, mi smo htjeli čuti što o svemu kaže glavni akter ove priče, djed Milan Serdar, a on kaže ovako: “Nije to bila nikakva prijevara, ja sam svojevoljno otišao Dadi, a onda poslije na HDZ, zato što ja podržavam i Milinovića i Kustića. Znam da jednoga moram zaokružiti na kutijama, još ću razmisliti drugi tjedan, ali neću nikome reći tko će to biti”.

Ukopani u rovovima

Onda nam se nakon toga javila Milanova kći Božica Kovačević, koja je rekla kako je istina ono što je rekao njezina sin, a da djed priča drukčije jer se boji za svoje unuke, kao i da je već pomalo senilan, pa ni sam ne zna gdje je bio. Ono što je prava istina jest da je netko došao po njega i odveo ga Milinoviću, a da je ispravna podrška ona koju je dao Kustiću. Njemu su ga odveli, kaže, kako bi se ispravio Milinovićev čin.

U Lici su, dakle, na snazi posebni oblici političkog ratovanja u kojem preostalih osam lista statira, a dvije zaraćene strane dobro su ukopane u svojim rovovima. Ma koliko to u HDZ-u gurali pod tepih, činjenica je da je Milinović svoju listu napunio upravo HDZ-ovcima (26 od 31 kandidata), koji su potom, dakako, brisani iz članstva. Dok su HDZ-ovi ministri ratnici Damir Krstičević i Tomo Medved iskazivali podršku Kustiću, Milinović se hvalio podrškom čelnika svih braniteljskih udruga iz Like, među kojima je opet bilo 14 HDZ-ovaca. Ovo je najteža politička utakmica ličkog HDZ-a, jer mu je najljući protivnik - HDZ.

Na jednoj strani je odbačeni Gospićanin Darko Milinović, čovjek koji je stranku autokratski vodio dva desetljeća upravljajući gotovo svim prirodnim i ljudskim resursima Like. Osilio se toliko da je počeo prozivati stranački vrh, prvo zbog izbora ravnatelja Nacionalnog parka Plitvička jezera Tomislava Kovačevića koji nije bio i njegov izbor, a onda i nakon poznatog pohoda 200 ličkih HDZ-ovaca u Zagreb. To ga je koštalo članstva u stranci. Dužnost župana posljednja mu je odstupnica prije totalnog političkog kraha, zato mu je izuzetno stalo da dobije većinu u skupštini. Osim toga, osvete odbačenih igrača uglavnom su slatke.

S druge strane je Marijan Kustić, koji je zapravo teško usporediv s Milinovićem. Rođen je na Pagu i predstavlja županiju s druge strane Velebita. Nema značajnijih političkih uspjeha, a one koje ima dobrim dijelom može zahvaliti Milinoviću, na kraju krajeva, i u Hrvatski sabor je ušao kao njegova zamjena. Poznatiji je kao djelatnik Hrvatskog nogometnog saveza - tamo je direktor za natjecanje, razvoj i infrastrukturu. I prije nego što je ušao u politiku bio je šef ličko-senjskog nogometnog saveza, a dojam je da će u nogometu ostati dulje nego u politici. Zapravo, čini se da je Kustić u Liku došao odraditi posao - kao svojevrsna lička verzija predsjednika stranke Andreja Plenkovića počistiti Liku od Milinovićeve ostavštine i bivšeg šefa pospremiti u mirovinu, a onda se posvetiti onome što doista želi raditi - sportu. Gospić mu nije nikako usput na relaciji Novalja - Zagreb. Nagrada bi mu mogla biti mjesto predsjednika HNS-a, o tome se već naveliko spekulira, što je sasvim dovoljan motiv da Kustić uloži svu svoju energiju u političku utakmicu protiv Milinovića.

Dva ovna uspinju se na Velebit, jedan s ličke, drugi s njegove primorske strane, za sedam dana naći će se na vrhu. Koji će se slavodobitno spustiti na drugu stranu, odbačeni, ali iskusni i lukavi Milinović ili mladi koji je preuzeo njegovo stado - Kustić. S Milinovićem smo razgovarali u njegovu uredu, nijednom riječju nije spomenuo nijednog političkog protivnika, osim Kustića i ljudi s njegove liste. Sat kasnije bili smo na konferenciji za novinare Marijana Kustića - 50 minuta pričao je samo o Milinoviću, iako ga jednom riječju nije imenovao. Milinović udara tamo gdje najviše boli, kaže da su “generali Medved i Krstičević njegovi prijatelji koji su s jednom udrugom došli dati podršku HDZ-u, zapravo Marijanu Kustiću”. Kaže da on nije želio instrumentalizirati udruge proistekle iz Domovinskog rata jer HDZ uvijek kad mu zatrebaju te udruge priskrbi sebi”.

- To sam za ove izbore odlučio ostaviti po strani, međutim, kad su došla dva generala, nekoliko njih me nazvalo i reklo da oni žele mene javno podržati na idućim izborima i da poštuju generale, ali da se s onim što su oni rekli ne mogu složiti i svih 13 udruga je došlo i dalo potporu meni. Među dvadesetak ljudi, bilo je 14 uglednih članova HDZ-a - kaže Milinović, dodajući da mu je to jedna od najdražih potpora otkako se bavi politikom.

Marijan Kustić kaže da u Lici postoji samo jedan HDZ, a da nije točna teza koju pojedinci pokušavaju nametnuti da je ovo borba dviju frakcija u HDZ-u.

- Neki očito još ne mogu prihvatiti činjenicu da više nisu naši članovi i da to neće biti. Ponosan sam što je na našoj koalicijskoj listi 84 posto članova HDZ-a, a na drugim listama nema članova HDZ-a. Na našoj pobjedničkoj listi je 18 branitelja, od toga 11 dragovoljaca Domovinskog rata - kaže Kustić, naglašavajući da u Lici postoji samo jedan HDZ.

Okrenuta leđa

Milinoviću su leđa okrenuli bliski suradnici, primjerice dr. Dražen Jurković. On mu je bio državni tajnik dok je on vodio Ministarstvo zdravstva, a sada se potrudio prezentacijom u brojkama prikazati koliko je Lika nazadovala dok ju je vodio Milinović. Dok Jurković priznaje djelomičnu odgovornost stranke za takvo stanje, Kustić se pokušao ograditi navodeći da je s Milinovićem bio tek od 2014., pa zato ima najmanje odgovornosti.

- Dok su bili sa mnom nisu pričali da nešto ne štima. Ja sam Kustića stavio za predsjednika Hrvatske demokratske zajednice prije desetak godina u Novalji, pa sam ga razriješio kad je izgubio izbore, pa je uz moju pomoć otišao u HNS, pa je zahvaljujući meni došao na listu za Hrvatski sabor, a onda i ušao u Sabor. Kako to da je do petka Milinović bio dobar, a od ponedjeljka ne valja - pita se Milinović.

Na pitanje zašto ga je onda gurao u politiku, odgovorio je kako “Kustić ima dobar ulaz, na prvu je čovjek koji ulijeva povjerenje, ima gard, približio mu se kroz sport i odavao je dojam da bi mogao nešto napraviti u HDZ-u”.

- Prevario sam se, uništio je novaljski HDZ. Odlučio je ići na prijevremene izbore protiv gradonačelnika Ante Dabe. Rekao sam da se ne slažem, ali ako misli, neka ide i poručio mu da ću ga razriješiti ako izgubi. Išao je, izgubio je i ja sam ga razriješio. I sada je novaljski HDZ na zadnjim mjesnim izborima tamo doživio potop, na zadnjim parlamentarnim izborima sam ga pobijedio u njegovu zaseoku. Izgubio je sve i jedne izbore. Jesam li ja bio problem HDZ-a? Recimo da jesam, evo, sada me nema šest mjeseci, a još uvijek nema stranačkih izbora u gradu, a nema ni na županijskoj razini - priča slavodobitno Milinović.

- Je li vas pobijedio u vašem selu? - pitamo Kustića.

- To mi je najdraže pitanje. Neistina, jer smo na listi za parlamentarne izbore bili ja i on, ne vidim kako me je tu mogao pobijediti. Dobio je više preferencijalnih glasova, no on je tražio od svih gradskih i općinskih odbora da se preferencijalno glasa isključivo za njega. Pa, ja sam mu na jednom skupu tada rekao, doktore, pa i moju ukućani će glasati za vas. Tražio je to kako bi mogao kasnije reći, evo, ja sam dobio najviše, što upravo sada i radi - kaže Marijan Kustić.

Pitamo ga je li doista jedan čovjek mogao biti kriv za toliko posrtanje Like, kakvo je prezentirao novinarima, na što odgovara da je najveća pogreška Darko Milinović bio sam sebi.

- Sa svojim krivim potezima i greškama sam se doveo u situaciju u kojoj je danas, zatvorio je Ličko-senjsku županiju i kad su u pitanju komunikacije, i investicije, i odnosi s Vladom. To za županiju nikako nije dobro i zato je i došlo do ovako poraznih rezultata. Loše je da se personalizira sa županijom po principu ‘Milinović jednako Lika’. On prezentira to na način da ako nema njega, nema Like. To nije tako. Bez njega će Lika biti još bolja i još uspješnija - govori Marijan Kustić.

On je uvjeren u dobar rezultat, vjeruje u pobjedu i da će “Liku izvesti na pravi put”. No, što ako pobijedi, hoće li neprihvaćanjem još jednog Milinovićeva proračuna izazvati novu krizu, pa isprovocirati izbore za župana, te na taj način potpuno detronizirati Milinovića, kako se nagađa.

- Nemojmo danas za sutra. Izbori su 10. ožujka, mi želimo imati stabilnost u skupštini. Da smo imali onda stabilnost, mi sigurno ne bismo išli u rušenje, jer bi u tom slučaju poticali župana na bolji i kvalitetniji rad. Nismo imali, pa je jedino i pošteno prema biračima bilo da se ne događaju razne trgovine da idemo na nove izbore - Kaže Kustić.

Milinović im priziva najgori izborni rezultat u povijesti, a ne misli da će se usuditi ići i na rušenje njega kao župana.

- Ja sam spreman sa svima u skupštini sjesti za isti stol i dogovoriti normalnu atmosferu. Mene se može rušiti tek tamo negdje u studenome. Dakle, nakon izbora, recimo da u 30 dana formiramo skupštinu, onda ja do 15. srpnja imam pravo predlagati proračun, dakle, do tada sam sigurno župan. Recimo da padne proračun, onda ide povjerenik, pa izbori. Ali, to bi bio ratni zločin prema Ličko-senjskoj županiji i ne vjerujem da bi Vlada to dopustila. Ovo zasad je samo nekorektan odnos, jer prvi put u povijesti županija je u suficitu, a dosad nam je zbog pada proračuna izmaknulo 90 milijuna kuna - kaže Milinović.

No, njegov oponent Kustić kaže da nije svijet stao, kako to prezentira Milinović, pa se osvrće “na njegove manipulacije i govor neistine”.

- Dao sam si malo truda i ispitao u ministarstvima. Pet projekata koji su potpisani prije pada proračuna iz programa konkurentnost i kohezija vrijedni 40 milijuna kuna upravo se realiziraju. Nije stalo i radi se. Dolazak svih ovih ministara upravo daje poticaj, razgovara se s gradonačelnicima i načelnicima da se realiziraju. Mi smo ti koji možemo jamčiti da će se sve to i napraviti - napominje Kustić.

No, Milinović kaže da su ucjenama HDZ-ovci isprovocirali pad proračuna, a o podršci HDZ-u na izborima ovisi koji će projekti proći u kojoj općini, te navodi primjer, kako kaže, ucijenjenog načelnika Brinja, HSS-ova Zlatka Fumića. Osim toga, napominje, Lika je najbolje stajala dok je on bio na vrhuncu političke moći.

Nestranačka sloboda

- Kada sam bio ministar u Vladi i kada sam mogao direktnije utjecati na gospodarske procese u Ličko-senjskoj županiji, tada je ona bila četvrta ili peta po BDP-u. Mi ministri smo vodili brigu o cijeloj državi, ali i o svojem kraju. Pitajte Kustića je li zaprijetio Fumiću da mu, ako podrži proračun, Vlada neće podržati projekte i da će on na tome inzistirati. On je ucijenjen, rekao je to pred 30 ljudi. Pa ovdje se nisu mogli dogovoriti oko liste, izbila je svađa, pa im je red došao raditi Mario Kapulica. Ja kada sam bio predsjednik HDZ-a, ni Sanader niti Jadranka Kosor nisu mi to mogli raditi, sjetite se samo Tomislava Karamarka. Ja sam pokazao da imam kičmu. Ne može se iz Zagreba upravljati Likom. Danas HDZ nema lidera, a netko mora presjeći - kaže Milinović.

Kustić pak ni ne želi biti lider poput Milinovića, dapače, njegovo liderstvo osuđuje, te želi Likom upravljati timski, jer je tako naučio u sportu. Milinovićevo liderstvo prikazuje crnim brojkama:

- BDP od 2008. do 2015. godine pao je 20 posto. Druga smo najneuspješnija županija u zadnjih deset godina. Imamo najmanji broj i najmanji udio pravnih osoba u Hrvatskoj; 30 posto manji po broju stanovnika u Hrvatskoj. Najlošiji smo po broju obrta, samo jedan posto visokoobrazovanih dolazi iz Like, prosječna plaća u Hrvatskoj je gotovo dosegnula 6000 kuna, a u Lici jedva 5000 kuna. Pao nam je broj stanovnika sa 52.950 na samo 45.000 ljudi. Na 100 umrlih samo je 44 djeteta, a ako se to nastavi, kažu demografi, 2081. godine u Lici neće biti stanovnika.

Milinović pak uživa u nestranačkoj slobodi, pa citira novaljskog gradonačelnika Antu Dabu i njegove riječi kakvo je bogatstvo biti nezavisan, a ne stranački čovjek.

- Ja sada nemam obveza da mi stranački odbori po gradovima dostavljaju imena, već sam obavio razgovore sa svima ponaosob. Zato se moja lista može zvati ‘o-ho’, jer koje god ime spomenem, može izazvati takav uzdah. Moja lista je najbolja u povijesti - hvali se Milinović.

Nakon što su ga izbacili iz HDZ-a, Milinović je rekao da će se vratiti u stranku kad-tad, međutim, sada više ne misli tako.

- Ja nikada svojevoljno ne bih izašao iz stranke, nikada, da se sto puta ne slažem s predsjednikom, i nikada ne bih radio protiv svoje stranke. No, ja sam iz stranke izbačen. Sada sam primoran ići na izbore. U ovom trenutku ne vidim ni razloga, a ni mogućnosti povratka u HDZ. Ali čudni su putovi Božji - zaključuje Darko Milinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 11:29