SUMNJIVA TRANSAKCIJA

Sa švicarskog računa 20.000 € otišlo na Maltu

Milan Horvat, Zdravko Šestak, Damir Polančec, Darko Marinac, Srđan Mladinić, Josip Pavlović, Saša Romac i Zoran Marković
 CROPIX

Zašto je nekadašnji prvi čovjek Podravke Darko Marinac 2002. od švicarske tvrtke Kreis-Industriehandel AG na račun u Bank Credit Suisse dobio ukupno 400.000 eura, zasad nije precizno utvrđeno.

Činjenice i okolnosti povezane s tadašnjim događanjima, kako su to zaključile i švicarske vlasti dostavljajući podatke o Marincu Hrvatskoj, upućuju na sumnju da se radilo o isplati nezakonite provizije. Naime, Marinac je u to vrijeme bio predsjednik uprave Podravke. Zajedno s tadašnjim članom uprave, kasnijim potpredsjednikom Vlade RH Damirom Polančecom. Upravo je u prvoj polovici 2002. godine vodio pregovore s Nestléom i tvrtkom Kreis-Industiehandel o otkupu distribucijskih prava za Nestlé proizvode u Hrvatskoj i drugim zemljama na području bivše Jugoslavije. Ugovori su na kraju i zaključeni u lipnju 2002., a Podravka je Kreisu za otkup distribucijskih prava, prema podacima iz Švicarske, platila nepunih 15 milijuna eura. Otprilike mjesec dana kasnije, u kolovozu, isti taj Kreis-Industriehandel uplaćuje 200.000 eura i 288.000 švicarskih franaka na račun koji je Darko Marinac nekoliko dana ranije otvorio u toj švicarskoj banci u Zürichu.

Traže još podataka

Međutim svrhe uplata koje je Kreis izvršio na Marinčev račun uskoro bi se mogle razjasniti. Naime, nadležna hrvatska tijela, kako neslužbeno doznajemo, zatražila su od švicarskih vlasti daljnje podatke o spornim transakcijama, prvenstveno dokumentaciju iz tvrtke Kreis koja je bila temelj za isplate Marincu, ali i informacije o mogućim daljnjim isplatama tadašnjim menadžerima Podravke. Ovisno o rezultatima te međunarodne pravne pomoći ovisit će i hoće li hrvatsko državno odvjetništvo pokrenuti kazneni postupak protiv Marinca i eventualno drugih umiješanih osoba.

Treba napomenuti da je ključni čovjek i suvlasnik Kreis-Industriehandel AG-a Ilija Sirovina švicarski poduzetnik hrvatskih korijena. Prije deset godina Sirovina je s istim menadžerima Podravke pregovarao o prodaji poznate bosanskohercegovačke tvrtke Vitaminka.

Samo dvije uplate

Što se tiče samog Marinčeva računa u Švicarskoj, on je zatvoren 3. studenog 2009. Bilo je to desetak dana nakon Marinčeva uhićenja i zatvaranja u aferi Spice. Njegova supruga, opunomoćena po računu, u Zürichu je tada zatvorila račun podigavši s njega preostalu gotovinu. Za sada nije poznato koliko je sredstava bilo na računu u trenutku zatvaranja, a koliko je Marinac ranije povukao s njega ili podigao u gotovini. U svakom slučaju, nakon uplate 400.000 eura od strane Kreisa nikakvih daljnjih uplata na račun nije bilo. Švicarci su, međutim, uočili i prosljednji u Hrvatsku jednu zanimljivu transakciju s tog računa. Sredinom lipnja 2007. godine Marinac je naložio transfer 20.000 eura u svrhu registracije off shore tvrtke zvučnog naziva na Malti - Apple Limited. Da ne bi bilo zabune, ona nema nikakve veze s istoimenim svjetskim informatičkim divom. Ali ima veze s aferom Spice, zbog čega su se ovi podaci iz Švicarske i našli u tom sudskom predmetu, koji se na Županijskom sudu vodi protiv Polančeca, Marinca i još nekoliko bivših menadžera i poslovnih partnera Podravke. U predmetu Spice, optužene menadžere se tereti da su u nizu nezakonitih financijskih transakcija kupovali dionice Podravke sredstvima same tvrtke, i to s ciljem stjecanja većinskog udjela u koprovničkom poduzeću. Na koncu su kupili 10,6 posto dionica, oštetivši Podravku, prema optužbi, za više stotina milijuna kuna. Tih 10,6 posto dionica bilo je pohranjeno na off shor kompaniji Fima Ami na Malti, osnovanoj gotovo istovremeno kad i tvrtka Apple Limited. Plan optuženika, kako ih se tereti, bio je na kraju prebaciti dionice na tvrtku Apple Limited koju su osnovali Marinac i kolege iz uprave Zdravko Šestak i Saša Romac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:06