TREĆI U POVIJESTI RH

SABOR ODLUČIO 'Građani, referendum o braku održat će se 1. prosinca!'

Bruno Konjević / CROPIX

To će biti treći državni referendum u Hrvatskoj, a prvi koji se raspisuje na temelju potpisa građana

ZAGREB - Hrvatski sabor je danas za 1. prosinca raspisao referendum na kojem će građani odlučiti jesu li za to da se brak Ustavom definira kao životna zajednica muškarca i žene.

Za takvu odluku glasovalo je 104, protiv 13 zastupnika, a pet ih je bilo suzdržano.

To će biti treći državni referendum u hrvatskoj povijesti, a prvi koji se raspisuje na temelju prikupljenih potpisa građana.

Građansku inicijativu "U ime obitelji" svojim je potpisima poduprlo više od 740 tisuća građana, a njihove su potpise inicijatori Saboru predali još prije četiri mjeseca.

Odbor za Ustav Saboru je potom predložio donošenje odluke po kojoj bi se građani na referendumu odlučili tek o pokretanju ustavnih promjena, o kojima bi u konačnici odlučivao Sabor, dakle ne i o samoj promjeni Ustava.

Na takav prijedlog reagirao je Ustavni sud, tumačeći da je referendumska odluka obvezujuća, da ima trenutačni pravni učinak, da bi potvrdan odgovor na referendumsko pitanje automatski značio promjenu Ustava te da Sabor o tomu više ne može odlučivati.

Odbor za Ustav jučer je prihvatio HDZ-ove amandmane kojima je odluka o raspisivanju referenduma usklađena s takvim mišljenjem Ustavnog suda, a ti su amandmani danas i službeno postali dio odluke.

Prije glasovanja odbijen je prijedlog nezavisne zastupnice Jadranke Kosor da se Ustavnom sudu na ocjenu pošalje referendumsko pitanje. Za to je glasovalo 39 zastupnika, dok ih je 75 bilo protiv. Zbog toga je HNS-ov Jozo Radoš zatražio 15-minutnu pauzu, kazavši kako je došlo do novih okolnosti.

- Bili smo za raspisivanje referenduma, ali je odbijena odluka da se traži mišljenje Ustavnog suda. To tijelo se bilo dužno očitovati, no tog mišljenja nema, mi smatramo da se pitanjem narušava pravo jedne manjine. Smatramo da ovaj proces nije ispravan, i zato klub HNS-a neće glasati za raspisivanje referenduma.

Jadranka Kosor izjavila je kako ne može shvatiti razloge zbog kojih SDP odbija traženje ocjene ustavnosti. Rekla je kako će izaći na referendum i glasati protiv.

Izdvajamo