USKLAĐIVANJE S EUROPSKOM PRAKSOM

Saborski zastupnici naglasili važnost prikupljanja prostornih podataka, ali i važnost povezivanja i omogućavanja mrežne dostupnosti tih podataka

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.02.2018. u 17:43

Zagreb, 250118.
Nastavak sedme sjednice Hrvatskog sabora na Markovom trgu.
Na fotografiji: Anka Mrak Taritas.
Foto: Dragan Matic / CROPIX
Dragan Matic / HANZA MEDIA

Anka Mrak Taritaš

Saborski zastupnici u utorak su u raspravi o izmjenama i dopunama Zakona o nacionalnoj infrastrukturi prostornih podataka naglasili važnost prikupljanja prostornih podataka, ali i važnost povezivanja i omogućavanja mrežne dostupnosti tih podataka.

Državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja Željko Uhlir istaknuo je da se predloženim izmjenama hrvatsko zakonodavstvo usklađuje s EU direktivom, a cilj je učiniti podatke javne vlasti dostupnima na jednostavan i razumljiv način.

Važnost podataka je izuzetno bitna, oni se u velikom obimu prikupljaju u pojedinim institucijama, ali ključni problem je znati gdje se oni nalaze, naglasila je Anka Mrak Taritaš (GLAS).

Irena Petrijevčanin Vuksanović (HDZ) upozorila je pak na poražavajuće nisku mrežnu vidljivost prostornih podataka državnih institucija i malu mogućnost njihova mrežnog preuzimanja.

Hrvatski geološki institut ima 13 izvora prostornih podataka, ali ne nudi mrežnu uslugu njihova pregleda, Državna geodetska uprava ima 26 izvora prostornih podataka, a sama za 5 nudi mrežnu uslugu pregleda a za dva uslugu preuzimanja, Državni hidrometeorološki zavod ima 7 izvora prostornih podataka, a nula usluga mrežnog preuzimanja i pregleda, navela je Petrijevčanin Vuksanović.

Ocijenila je da će upravo taj dio biti najveći izazov za Hrvatsku usklađivanja s europskom praksom.

Sabor sjednicu nastavlja u srijedu.

Izdvajamo